ورود به جانویس

بهترین راهکارهای مقابله با میگرن؛ چگونه سرتان در این شهر پر از دود نسوزد؟!

مقابله با میگرن- سردرد میگرنی- مغز سوزان
مقابله با میگرن- سردرد میگرنی- مغز سوزان

اگر چه هنوز برای درمان میگرن راهی قطعی وجود ندارد، اما شما مجبور به رنج همیشگی هم نخواهید بود. کسانی که با دردهای میگرنی مواجه شده‌اند، از توانایی این اتفاق برای خراب کردن کامل یک روز آگاهند. به همین دلیل هم مقابله با میگرن در سریع‌ترین زمان ممکن، اهمیت زیادی می‌یابد. سردردهای رنج‌آور میگرنی می‌تواند باعث فرو رفتن به چاله‌ی سایر بیماری‌ها نیز شود؛ مشکلاتی از قبیل، تهوع، تحریک‌پذیری عصبی و حتی ضعف.

اگر تجربه‌ی حساسیت به نور و صدا در میانه‌ی حملات میگرن را داشته باشید، کار کردن، حضور در مدرسه یا حتی ترک رخت‌خواب هم در آن لحظه برای‌تان غیرممکن بوده است.

مگیرن یک شرایط مزمن است که احتمال رخ دادن آن در هر سنی وجود دارد. البته معمولا برای اولین بار این بیماری در سنین جوانی رخ می‌دهد و در دهه‌ی سی‌سالگی به اوج می‌رسد. حملات میگرن ممکن است چندین بار در طول ماه اتفاق بیفتد. در نیتجه برای کنترل میگرن نیاز به استراحت فروان خواهید داشت. این مسأله نیز به خاطر شرایط شغلی یا شخصی، برای همه‌ی افراد در دسترس نیست.

با این همه، خوشبختانه چندین راهکار مؤثر برای مقابله با میگرن وجود دارد. در این مطلب همراه می‌شویم تا این روش‌ها را یاد بگیریم. برای شمایی که از این موقعیت رنج می‌برید، این چندین راهکار مقابله با میگرن می‌تواند به کنترل وضعیت کمک کند. پس بیشتر از این منتظرتان نمی‌گذاریم و به سمت زندگیِ کم رنج‌تر حرکت می‌کنیم.

میگرن چیست؟

شاید فکر کنید میگرن در واقع یک سردرد وحشتناک است. اما درد همراه با میگرن چیزی فراتر از یک سردرد شدید است. در واقع این بیماری علت عصبی دارد. در طول حمله، گروه‌های سلول‌های مغزی بسیار فعال می‌شوند. همچنین قطر رگ‌های خونی کاهش می‌یابد و شدت جریان خونِ اطرافِ مغز تغییر می‌کند. این مسأله نیز باعث بروز یکی از علائم میگرن خواهد شد.

برای تشخصی مگیرن لازم است اول به تعداد حملات توجه کنید!

اگر در طول ماه به فاصله‌ی ۴ تا ۷۲ ساعت حداقل ۵ حمله‌ی سخت را پشت سر گذاشتید، به احتمال زیاد میگرن دارید.

همچنین نشانه‌های خاص میگرن باعث تفاوت آن از سردردهای معمولی می‌شود؛ این بیماری معمولا با احساس ضربه و کوبش در پشت چشم و اطراف گوش همراه است. گاهی نیز در هنگام حمله، ناراحتی معده یا حالت تهوع نیز به وجود می‌آید.

برای کنترل میگرن باید توجه داشت این سردردها می‌تواند به علل مختلفی رخ دهد. برای مثال یک رژیم غذایی خاص، استرس، یا مصرف کم آب نیز می‌تواند باعث حمله‌ی میگرنی شود.

مراحل بیماری میگرن

از مهم‌ترین مسائل در مقابله با میگرن، آشنایی با نشانه‌های این بیماری است. این علائم معمولا در چهار مرحله رخ می‌دهند که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم.

علائم اولیه (پرودروم)

این مرحله قبل از شروع سردرد اتفاق می‌افتد. احتمالا با هشدارها و نشانه‌هایی چون انقباض گردن، تغییرات خلق‌وخو و خمیازه‌های مکرر از این مرحله آگاه می‌شوید. مرحله‌ی اولیه میگرن می‌تواند بین ۲۴ تا ۴۸ ساعت قبل از شروع سردرد آغاز گردد. حدودا ۳۰ درصد افراد مبتلا به این بیماری، این مرحله را تجربه می‌کنند.

مرحله هاله‌ای

یک‌پنجم کسانی که میگرن دارند، تغییراتی را در حواس خود تجربه می‌کنند. این تغییرات می‌تواند باعث تأثیر روی بینایی شما بشود. در نتیجه احتمال مشاهده پرتوی نور، نقاط روشن، سوسو زدن نور، خطوط موج‌دار یا تجربه‌ی کوری نقطه‌ای نیز وجود دارد. همچنین برخی افراد در گوش خود صدایی زنگ مانند را می‌شنوند.

البته پیش از شروع سر درد و حمله، تأثیر مرحله‌ی هاله‌ای بر روی بینایی و شنوایی به پایان می‌رسد.

حمله

این بخش دقیقا زمانی است که سردردها شروع می‌شود. همان‌طور که قبلا هم گفتیم، هنگام حمله احتمال حالت تهوع، استفراغ یا حساسیت به نور و صدا هم وجود دارد.

مرحله پساحمله

وقتی که حمله‌ی میگرن پایان می‌یابد برخی حس خستگی، فرسودگی یا حتی تلف شدن وقت‌شان در آن روز را دارند. این مرحله نسبت به مرحله‌ی پیشاحمله شیوع بیشتری دارد و ۸۰ درصد افراد آن را از سر می‌گذرانند.

تمام این اتفاقات بالا می‌تواند بین ۸ ساعت تا ۳ روز رخ دهد. البته زمان آن بسته به تجربه‌ی شما و مراحلی است که درگیر می‌شوید.

هال میگرن- میگرن

مهم‌ترین راهکار مقابله با میگرن چیست؟

باید قبول کنیم درمان میگرن حداقل تا اکنون تنها به کنترل این بیماری محدود شده است. برای کنترل میگرن نیز نسخه‌ی هرفرد نسبت به دیگران متفاوت خواهد بود. برای همین مشورت با پزشک و بررسی علائم و شرایط شما، می‌تواند به پیدا کردن راهکارهای مقابله با میگرن کمک کند.

بیشتر بخوانید: تاثیر ورزش بر میگرن؛ وقتی ورزش کمک می‌کند و آسیب می‌رساند!

پس از انجام معاینات و آزمایش‌ها متخصصان به شما پیشنهادهای مختلفی می‌دهند. در ادامه شاهد برخی از آن‌ها خواهید بود.

داروهای خنثی‌کننده (مسکن)

این داروها برای توقف میگرن در هنگام شروع حمله طراحی شده‌اند. نکته‌ی مهم درباره‌ی داروهای خنثی‌کننده این است که به محض شروع حمله، باید مصرف شوند. برخی از شایع‌ترین داروهای مسکن عبارتند از ابیوپروفن، ناپروکسن سدیم و استامینوفن.

اگر این داروها فایده‌ی چندانی برای شما نداشتند، لازم است با پزشک خود مشورت کنید یا سراغ متخصص مغز و اعصاب بروید. پس از بررسی‌های لازم، احتمال دارد پزشک شما موارد زیر را تجویز کند:

  • تریپتان: این دارو روی گیرنده‌های عصبی، رگ‌های خونی و اعصاب تأثیر می‌گذارد. با این کار این بخش‌های بدن توانایی ارسال سیگنال درد به مغز را از دست خواهند داد.
  • دی هیدروارگوتامین: این دارو به عنوا اسپری بینی یا ماده‌ی تزریفی در بازار موجود است. مصرف آن هم برای افرادی است که حملات میگرن آن‌ها بیشتر از یک روز طول می‌کشد.
  • آنتاگونیست گیرنده Gepants: برای کنترل میگرن داروی جدیدی طراحی شده است که روی پروتئین‌های دخیل در میگرن تأثیر می‌گذارد.
  • لاسمیدیتان: این دارو برای توقف درد، دقیقا روی اعصاب مغزی تأثیر می‌گذارد. البته از عوارض آن هم احساس خواب‌آلودگی است. به همین دلیل تا ۸ ساعت پس از مصرف، حق رانندگی نخواهید داشت.

داروهای مناسب پیشگیری از میگرن

شاید برای مقابله با میگرن از پزشکتان درخواست تجویز داروهایی را دارید که از بروز این بیماری جلوگیری می‌کنند. اما این داروها برای افرادی با شرایط زیر مناسب هستند.

  • کسانی که طول دوران حمله‌ی آن‌ها دو یا بیشتر از آن است.
  • کسانی که دچار چالش عدم‌توانایی خروج از رخت‌خواب هستند
  • کسانی که در طول ماه حداقل ۴ روز را با حملات میگرنی درگیر هستند و نظم امور زندگی آن‌ها بهم می‌خورد.
  • افرادی که به طور متوسط ۶ روز در ماه را با عارضه میگرن سپری می‌کنند

برای افراد بالا بر اساس داده‌های کلینیک Mayo از نسخه‌های زیر استفاده می‌شود.

  • داروهای ضدافسردگی: بیمار باید هرروز دوز کمی از این دارو را مصرف کند. همچنین این داروها باعث حفظ میزان مناسبی از سرتونین در مغز می‌شوند. این کار به بهبود خلق‌وخو و تغذیه نیز کمک خواهد کرد.

بیشتر بخوانید: ۱۲ ماده غذایی برای تقویت مغز؛ در حد کامپیوتر زندگی کنید

  • بتا بلاکرها: این داروها علاوه بر کنترل آدرنرژیک بتا، باعث بستن کانال‌های کلسیم نیز می‌شوند و برای مقابله با میگرن مناسبند.
  • داروهای CGRP: این دارو به صورت قرص و ماده‌ی تزریقی در بازار موجود است و میزان پروتئین CGRP خون را کاهش می‌دهد. در طول حملات میگرن حجم این پروتئین افزایش می‌یابد و می‌تواند باعث تشدید درد شود. اما با استفاده از این دارو می‌توان برای درمان میگرن به صورت مقطعی اقدام کرد.
  • تزریق نوروتوکسین بوتولینوم: بوتاکس می‌تواند برای سردردهای مزمنی که بیش از دو هفته طول می‌کشند، مناسب باشد. البته هنوز علت دقیقا تأثیر آن کشف نشده است.

درمان خانگی میگرن

اگر تنها به روش‌های خانگی متکی باشید، فرصت مقابله‌ی سریعا با میگرن را نخواهید داشت. اما بسیاری از مردم از این روش‌ها در کنار داروهای شیمیایی استفاده می‌کنند. در نتیجه کنترل میگرن نیز با این کار مؤثرتر خواهد شد.

توجه کنید حتی وقتی درگیر عوارض میگرن نیستید، برای مقابله با این بیماری برنامه داشته باشید. حتما، هم در خانه و هم در محل کار داروهای خود را در دسترس قرار دهید تا در صورت حمله ناگهانی مشکلی پیش نیاید. برای کاهش درد میگرن نیز به سراغ روش‌های زیر بروید.

  • استراحت در اتاق کاملا تاریک و ساکت: این کار می‌تواند بسیار مؤثر باشد. زیرا حرکت، نور و صدا هنگامی که درگیر حمله‌ی میگرنی هستند آزار دهنده‌اند.
  • کمپرس آب: استفاده از کمپرس آب سرد می‌تواند درد را در سر شما خاموش کند. اگر هم از آب سرد استفاده کردید و نتیجه نگرفتید، به سراغ آب گرم بروید. زیرا آب گرم می‌تواند به آرام شد ماهیچه‌های سر، گردن و شانه‌ها کمک کند و درد را تسکین دهد.
  • مصرف فراوان آب: هیدراته کردن می‌تواند از احساس بد شما بکاهد.

راهکارهای ساده برای کنترل میگرن

برای جلوگیری از میگرن، بهترین روش طراحی یک برنامه کارآمد و مناسب است. این شیوه باعث می‌شود اتفاقات زندگی شما، حتی زمان وعده‌های غذایی و میزان خواب، قابل پیش‌بینی شود. همچنین این کار باعث مشخص شدن میزان حملات میگرن نیز خواهد شد؛ برای مثال با حذف یا اضافه کردن مواردی و تغییر در برنامه، تأثیر آن را روی شدت حملات بسنجید. اگر چه درمان میگرن به صورت کامل ممکن نیست، اما تکنیک‌های زیر می‌تواند از شدت این بیماری بکاهد.

سردرد- فشار میگرن- سردرد زنان

در مصرف روزانه‌ی کافئین تجدید نظر کنید

خوردن مواد حاوی کافئین می‌تواند باعث کاهش سردردهای میگرنی در برخی افراد بشود. از آن سو، همین کار می‌تواند در برخی افراد عاملی برای شروع حملات باشد.

پیشنهاد می‌شود در هرروز میزان مشخصی از کافئین مصرف کنید. زیرا مصرف بدون برنامه و با میزان مختلف کافئین، بیشتر شما را به دردسر خواهد انداخت.

تمرین ورزشی مداوم

این کار می‌تواند هورمون‌های استرس‌زا را که یکی از عوامل تشدید میگرن هستند، فرو بنشاند. اگر می‌توانید حتما یک برنامه‌ی ورزشی طولانی مدت را در زندگی خود قرار دهید. تمرینات هوازی از جمله دویدن و دوچرخه‌سواری در کمک به کنترل میگرن مؤثرند.

پرهیز از برخی مواد غذایی مشخص

برخی خوراکی‌ها از جمله پنیر کهنه، الکل، شکلات، مخمرها و… باعث تشدید بیماری شما خواهند شد. اگر از سردردهای میگرنی مزمن رنج می‌برید، حتما برنامه‌ی غذایی خود را وارسی کنید. به این نکته هم توجه داشته باشید، در هنگام خوردن چه غذاهایی علائم میگرن را مشاهده می‌کنید.

داشتن خواب کافی

برنامه خواب مناسب می‌تواند در مقابله با میگرن به شما کمک زیادی بکند. اگر از بی‌خوابی رنج می‌برید و این را عاملی برای تشدید دردهای خود می‌دانید، حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. شاید در مورد خاصِ شما، نیاز به مصرف دارو باشد. شاید هم این مسأله زنگ هشداری برای تغییر در سلامت جسمی‌تان باشد. همچنین آپنه خواب هم می‌تواند باعث افزایش سردرد بشود. به هر حال برای تشخیص این موارد، نیاز به معاینه پزشک خواهد بود.

بیشتر بخوانید: درسنامه خواب مناسب؛ راهنمایی برای بی‌خواب‌ها

بهینه‌سازی محل کار

شاید به اهمیت این موضوع تا اکنون فکر نکرده باشید، اما داشتن محیط کار مناسب بسیاری ضروری است؛ به‌ویژه برای افراد پشت میز نشین. اگر در محیطی ادارای مشغولید، میزتان را به جایی منتقل کنید که لامپ فلورسنت نداشته باشد. همچنین به دنبال وقت استراحت باشید تا از نگاه مدوام به صفحه کامپیوتر و موبایل پرهیز کنید. زیرا نور آبی صفحات این دستگاه‌ها نیز می‌تواند باعث سردرد شما شود. به غیر از موارد بالا به کیفیت و استاندارد بودن میز و صندلی خود هم دقت کنید.

سخن پایانی

شاید به خاطر علل عصبی میگرن، درمان کامل این بیماری ممکن نباشد اما می‌توان از شدت درگیری خود کاست. مهم‌تر از هرچیز برای بیماران میگرنی مصرف دارو تحت نظر پزشک و اصلاح سبک زندگی است. پس با همین قدم‌های کوچک و ساده شروع کنید تا روزهای شاداب‌تری داشته باشید.

سوالات متداول

آیا میگرن درمان قطعی دارد؟

خیر. متأسفانه راهکاری برای درمان این بیماری وجود ندارد. تنها می‌توان آن را کنترل کرد.

راهکارهای دراویی مقابله با مگیرن چیست؟

استفاده از مسکن‌ها از جمله تریپتان، لاسیمیدیتان و غیره. همچنین داروهای ضدافسردگی و بتلا بلاکرها نیز در این مورد کاربرد دارند.

آیا راهکارهایی خانگی برای جلوگیری از میگرن وجود دارد؟

بله با اصلاح سبک زندگی می‌توان حجم حملات را کاهش داد. از جمله این روش‌ها نیز فعالیت بدنی، مصرف مناسب آب و اصلاح تغذیه است.

هنگام حمله میگرن چکار کنیم؟

اگر برای‌تان مقدور است در یک اتاق کاملا تاریک و ساکت استراحت کنید. همچنین استفاده از کمپرس آب سرد یا گرم نیز مفید خواهد بود.

امیر آرام فر

من امیر آرام‌فر هستم. در زندگی کارهایی زیادی کرده‌ام، اما هیچ چیز نوشتن نمی‌شود. چرا که به دنیا می‌توانم خیلی چیزها اضافه کنم. اگر دوست داشتید هم‌مسیر شویم، مشتاق خواهم بود!

2 دیدگاه

  1. چند مدل میگرن هم داریم که نشونه های مختلف دارن کلاسیک، چشمی و …
    مرسی

    1. ممنون که وقت گذاشتین و خوندین. همچنین بابت توضیح متشکرم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دسته‌بندی‌ها