حانیه خانی در
زندگی
وقتی از زندگی خستهایم، چیکار کنیم؟ + ۴ روش برای مقابله با خستگی
بله میدانم گاهی اوقات زندگی چقدر میتواند خستهکننده شود. دلت میخواهد ساعت برنارد را داشتی و همهی عالم را برای مدتی متوقف میکردی؛ خیلی خوب میشد! اما متاسفانه ما نه ساعت برنارد را داریم و نه قدرت متوقف کردن این عالم را. تازه قضیه بدتر هم میشود. حدس میزنی چرا؟
چون به نظر میرسد داریم در دنیایی زندگی میکنیم که مشغلهی کاری را ستایش میکند و کار کردن بیش از حد و خسته شدن را طبیعی جلوه میدهد. انگار که هرچه بیشتر سرت شلوغ باشد یعنی زندگی بهتری داری و هرچه بیشتر غرق شوی شناگر ماهرتری هستی! اما من و تو میدانیم که این چقدر میتواند ما را فرسوده کند.
حالا این همه صغری کبری چیدم که به شما راهکار بدهم. مقابله با این خستگی میتواند آسان باشد اگر که مراقبت از خود، عشق به خود و حمایت از خود را اولویت زندگیتان قرار دهید. از این آسانتر؟ پس اگر از زندگی خسته شدهاید، بیش از حد کار میکنید و درگیر هستید، این ۴ کار را انجام دهید..
۱- تقویمتان را دوباره ارزیابی کنید و از مقایسه کردن دست بردارید
خیلی از افراد حتما باید تک تک ساعتهای روز خود را به فعالیتی بپردازند. یعنی تقویم و برنامهی آنها باید کاملا پر باشد. در غیر این صورت احساس تنبلی و ناکافی بودن دارند. اصلا اگر یک روز «بیزی» نباشند، آن روز شب نمیشود! اگر جزو این گروه هستید، دوباره نگاهی به تقویمتان بیاندازید و آن را ارزیابی کنید. دست از مقایسه کردن خود با دوست و همسایه و همکار بردارید. قرار نیست چون به اندازهی آنها مشغول کار نیستید احساس گناه و بیارزش بودن کنید. کسی حق ندارد شما را قضاوت کند، پس خود را سرزنش نکنید.
همیشه به خاطر داشته باشید همانطور که افکار ما در مورد دیگران به آنها مربوط نیست، به ما هم ربطی ندارد که دیگران در موردمان چه فکری میکنند.
مقایسه کردن دزد شادی است. پس تقویم و برنامههای خود را دقیق نگاه کنید و موارد ضروری را دوباره ارزیابی کنید. چرا باید برنامهی خود را با کارهای غیر ضروری که واقعا به آنها نیازی نیست، پر کنید؟ این عادت اشتباه نه تنها از نظر ذهنی و عاطفی، بلکه از نظر جسمی هم شما را بیمار و فرسوده میکند و فقط خودتان باعثش هستید. پس دست از این کار بردارید و بعد از تمام شدن این مقاله حتما برنامههایتان را چک کنید و مهمتر از آن، مقایسه کردن را کنار بگذارید.
۲- برای مقابله با خستگی، برای خودتان مرز تعیین کنید و «نه» بگویید
«گاهی اوقات باید به چیزهای خوب نه بگوییم، تا بتوانیم به چیزهای بزرگتر بله بگوییم.»
اگر نتوانیم به راحتی نه بگوییم، برنامههای ما پر میشوند از چیزهایی که واقعا غیرضروری هستند، به ما کمکی نمیکنند، مفید نیستند و مهمتر از همه، اصلا دوست نداریم آنها را انجام دهیم. مهم است که هنگام نه گفتن و حفظ مرزهایتان، از هرگونه احساس گناه، شرم، سرزنش یا قضاوت رها شوید.
فراموش نکنید که به همان اندازه که تعیین مرز کلیدی است، قدرت «نه گفتن» هم مهم است. متاسفانه برخی از افراد حد خود را نمیدانند و ممکن است در برابر شما پا را از گلیمشان درازتر کنند. به همین دلیل شما باید همیشه بر مرزهایی که برای خودتان تعیین کردهاید بایستید و به راحتی نه بگویید.
این ما هستیم که به دیگران میآموزیم چگونه با ما رفتار کنند. اگر مرزی تعیین کردهاید اما برخلاف آن عمل میکنید، به مردم نشان میدهید که حرفتان سند نیست! حکایت آن پدر و مادری هستید که قصد خرید شکلات برای کودکش را ندارد، اما بخاطر گریهی او و ترس از قضاوت شدن توسط مردم تسلیم میشود و برخلاف محدودیتی که در ابتدا تعیین کرده بود عمل میکند. کودک چه چیزی یاد میگیرد؟ اینکه «نه همیشه به معنای نه نیست!»
به یاد داشته باشید وقتی محدودیتی تعیین میکنید یا نه میگویید.. فقط کسانی از شما ناراحت میشوند که دیگر نفعی به آنها نمیرسد. پس برای مقابله با خستگی، چه در محل کار و چه در خانه، مهم است که برای خودتان مرز تعیین کنید و خواستهی بقیه را رد کنید. پیشنهاد میکنم مقالهی «به آسانی نه بگوییم؛ چه زمانی و چگونه؟» را مطالعه کنید.
۳- برای مراقبت از خود، عشق به خود و حمایت از خود برنامه ریزی کنید
وقتی بیش از حد تحت فشار هستید، بیش از حد کار میکنید و از خستگی در حال له شدنید، باید پا روی ترمز بگذارید و برنامههای خود را دوباره ارزیابی کنید. متوقف شوید و ببینید که چقدر به خودتان عشق میورزید و از خودتان مراقبت و حمایت میکنید.
اگر تا به حال سوار هواپیما شده باشید، میدانید که مهماندار همیشه به شما توصیه میکند در مواقع اضطراری، قبل از کمک به شخص دیگری، اول ماسک اکسیژن خودتان را بپوشید. “You can’t pour from empty cups”، خب؟
با این تعاریف، چه چیزی در برنامهی خود دارید که فنجان شما را پر کند و قبل از خدمت به دیگران در خدمت شما باشد؟ آیا یک روتین صبحگاهی یا روتین قبل از خواب دارید که مختص شما باشد؟ روزانه، هفتگی، ماهانه و سالانه برای عشق ورزیدن و مراقبت از خودتان چه میکنید؟ نمیتوانید فقط یک وقت آرایشگاه بگیرید و آن را مراقبت از خود بدانید!
شما باید از ۴ بدن خود مراقبت کنید؛ روانی، عاطفی، روحی و جسمی. برای مثال برای مراقبت از خود میتوانید پیاده روی کنید یا به ساحل بروید. در جهت حمایت از خود میتوانید برای مانیکور یا پدیکور برنامهریزی کنید و برای عشق به خود، چه راهی بهتر از یوگا و مدیتیشن؟ به هیچوجه از فواید مدیتیشن و یوگا غافل نشوید.
همچنین میتوانید روزهای «هیچ کاری نکن» را برنامهریزی کنید. اما باید متعهد شوید که با این روزها مثل یک قرار واقعی رفتار کنید. اگر رئیستان از شما خواست پروژهای را خارج از ساعت کاری انجام دهید یا اگر دوستتان شما را آخرین لحظه به جایی دعوت کرد، آن را رد کنید. شما این روز را از قبل رزرو کردهاید پس باید طبق قرارتان پیش بروید. روز «هیچ کاری نکن» به شما برای مقابله با خستگی کمک میکند و فرسودگی شغلی، افسردگی و اضطراب را کاهش میدهد.
مقالهی «۱۵ ایده خود مراقبتی برای کسانی که نمیخواهند زحمت زیادی بکشند!» میتواند به شما در این زمینه کمک بسیار زیادی کند.
۴- محرومیت حسی را امتحان کنید
همهی ما در طول روز ورودیهای زیادی از طریق بینایی و شنوایی خود دریافت میکنیم. این ورودیها میتوانند از قدرت تحمل ما خارج باشند و ما را خسته کنند. برای مقابله با خستگی میتوان از روشهای تنظیم هیجانات و تکنیکهای تحمل پریشانی، مثل شیوههای کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی، تمرینهای تنفسی و ترک رسانههای اجتماعی کمک گرفت.
یک تکنیک که میتوانید از آن کمک بگیرید، به صورت زیر است:
- آرام بنشینید.
- چهار گوشهی پای خود را روی زمین قرار دهید.
- چند نفس عمیق و آرام بکشید.
- یک دست را روی قلب و دست دیگر را بر روی شکم بگذارید و نفس بکشید. هنگام دم و بازدم، به تنفس طبیعی خود و ریتم بالا و پایین رفتن شکم و قفسهی سینه توجه کنید.
- به لحظهی حال توجه کنید. افکار و انرژی خود را به کاری که الان انجام میدهید هدایت کنید و از گذشته و آینده دور شوید.
- پنج حس خود را زیر نظر بگیرید. چه چیزی میشنوید، استشمام میکنید، میبینید، مزه میکنید و چه احساسی دارید؟
- حالا کف دستان خود را بردارید و به آرامی آنها را روی گوشهای خود قرار دهید تا در حالی که بر روی تنفستان تمرکز کردهاید، حس شنوایی را کاهش دهید.
- به خودتان اجازه دهید برای چند تنفس آرام دیگر در اینجا بنشینید.
- حالا کف دستان خود را بردارید و آنها را به آرامی روی چشمهای خود قرار دهید. بدون اینکه به پلکها فشاری بیاورید اجازه دهید چشمهایتان تا زمانی که نشستهاید استراحت کنند.
- همچنان با هر دم و بازدم متوجه بالا و پایین شدن شکم و قفسهی سینه شوید.
این کار را هر چند بار که لازم است در طول روز انجام دهید. اگر احساس راحتی میکنید این فعالیت را در یک فضای امن و تاریک امتحان کنید.
سخن آخر
ما باید یاد بگیریم که خود را تحت فشار نگذاریم و عرصه را بر خودمان تنگ نکنیم. مهم نیست جامعه و افراد از ما چه میخواهند؛ این ما هستیم که تعیین میکنیم کار و زندگیمان چگونه باید پیش برود. تعیین کردن مرز، نه گفتن، مقایسه نکردن، عشق ورزیدن، مراقبت از خود و … میتوانند به ما کمک کنند زندگی دلپذیرتری داشته باشیم و روان و جسم خود را فدای چیزهای بیمورد نکنیم.
اگر از زندگی خسته شدهاید، توصیه میکنم از یک متخصص کمک بگیرید. این کار میتواند راه را برای شما هموارتر کند.
0 دیدگاه