ورود به جانویس

صحبت کردن با نوجوانان؛ چگونه با آن‌ها مکالمات خوبی داشته باشیم؟

صحبت کردن با نوجوانان؛ چگونه با آن‌ها مکالمات خوبی داشته باشیم؟
صحبت کردن با نوجوانان؛ چگونه با آن‌ها مکالمات خوبی داشته باشیم؟

صحبت کردن با نوجوانان گاهی اوقات از شکستن شاخ غول هم برای پدر و مادر سخت‌تر می‌شود. نوجوانان تمایل دارند که حریم خصوصی، فضا و استقلال خود را حفظ کنند. این یک بخش طبیعی از رشد آن‌هاست. این تمایلات می‌تواند صحبت کردن با نوجوانان را دشوارتر کند؛ به خصوص به عنوان والدین.

اگر شما هم با این مشکل سر و کار دارید، این ۱۲ نکته‌ را در مورد نحوه‌ی صحبت کردن با نوجوانان بخوانید تا مکالمات خوبی با یکدیگر داشته باشید.


۱- قابل اعتماد باشید

اولین چیزی که در مورد صحبت کردن با نوجوانان اهمیت دارد، قابل اعتماد بودن است. نوجوانان بسیار حساس و باهوش هستند. آن‌ها می‌توانند تشخیص دهند که چه کسی قابل اعتماد است. اعتماد کلید برقراری رابطه با هر شخص و به خصوص نوجوانان است. خودتان باشید، صادق باشید و با گشاده‌رویی به حرف‌های او گوش بدهید. آن‌ها در نهایت احساس می‌کنند که می‌توانند به شما اعتماد کنند.


۲- اجازه دهید بدانند که اهمیت می‌دهید

اگر طوری رفتار کنید که انگار نسبت به آن‌ها بی‌تفاوت هستید یا بدتر از آن، نوجوان را تحقیر کنید، آن‌ها احساسات شما را تشخیص می‌دهند. اگر می‌خواهید یک نوجوان بتواند با شما صحبت کند، باید به او بگویید که برای‌تان مهم است. به آن‌ها گوش بدهید و در عین حال توجه مثبت نشان بدهید.

به عنوان مثال، هنگام گوش دادن به حرف‌هایش سر تکان بدهید، تلفن خود را زمین بگذارید و تماس چشمی برقرار کنید. اجازه دهید نوجوان از طریق کارهایتان بفهمد که شما به اون اهمیت می‌دهید؛ نه فقط در حرف.


۳- از آن‌ها در مورد خودشان بپرسید

شما با گوش دادن فعالانه، راه خوبی برای شروع کردن مکالمات دارید. پس خوب است که سوالاتی در مورد خودشان بپرسید. برای مثال مرتب در مورد روزی که در مدرسه گذرانده از او سوال کنید.

شما می‌توانید با ایده‌های زیر، سوالات را تغییر دهید:

  • کلاس مورد علاقه‌ت چیه؟ چرا مورد علاقه‌ی تو هست؟
  • امروز مشکلی نداشتی که بخوای در موردش صحبت کنیم؟
  • با کدوم یکی از دوستات سر کلاس صحبت می‌کنی یا کنارش می‌شینی؟
  • معلم مورد علاقه‌ت کیه و چرا؟
  • کاری بود که امروز منتظر انجامش باشی؟ اگه آره، چی بود و چطوری پیش رفت؟
  • سخت‌ترین بخش امروز برات چی بود؟
  • امروز چه کار کردی که بهش افتخار می‌کنی؟

در اینجا هم چند سوال اضافی وجود دارد که می‌توانید به عنوان شروع‌کننده‌ی مکالمه از نوجوانان بپرسید:

  • به نظرت یک دوست خوب کیه؟
  • فکر می‌کنی قوانین مدرسه منصفانه‌س یا ناعادلانه؟ چرا؟
  • تکلیف انجام دادن به نظرت مفیده؟
  • در چه چیزی واقعا عالی هستی؟
  • در انجام چه کاری دوست داری عالی باشی؟
  • بعد از تموم شدن مدرسه دوست داری چه کاری انجام بدی؟
  • یکی از بزرگ‌ترین نقاط قوتت چیه؟
  • بهترین کتابی که خوندی چیه و چرا؟
  • بهترین فیلمی که دیدی چی بوده؟
  • الگوی تو کیه؟
  • سه کلمه برای توصیف تو؟
  • فکر می‌کنی تا الان بزرگ‌ترین دستاورد تو در زندگی چی بوده؟
  • بزرگ‌ترین چالش زندگی تو در حال حاضر چیه؟
  • اگه بخوای یک مانع رو توی زندگی‌ت برداری، اون چیه؟
  • سخت‌ترین چیزی که مجبور شدی بهش غلبه کنی چی بوده؟
  • اگه می‌تونستی برای تغییر دنیا یک کار انجام بدی، اون چی بود؟
  • اگه بتونی یک چیز رو در زندگی خودت تغییر بدی چیه؟
  • چه موقع از روز رو دوست داری؟
  • چه موقع از سال رو دوست داری؟
  • یکی از بهترین خاطراتت چیه؟
  • نظرت در مورد قلدری چیه؟ توی مدرسه اتفاق میفته؟
  • چی تو رو بیشتر می‌خندونه؟
  • فکر می‌کنی چه کسی تو رو بهتر می‌شناسه؟
  • به نظرت دوستات تو رو چطوری توصیف می‌کنن؟

با نوجوان خود وقت بگذرانید

۴- با نوجوان خود وقت بگذرانید

اگر می‌خواهید به نوجوانان نشان دهید که به آن‌ها اهمیت می‌دهید، باید برای‌شان وقت بگذارید. برای اینکه اعتماد کند و صادقانه با شما صحبت کند، باید زمانی را به او اختصاص دهید. برای مثال وعده‌های غذایی یا شام را با هم بخورید. تلفن‌ها را کنار بگذارید؛ زیرا یک عامل حواس‌پرتی بزرگ هستند و از ایجاد ارتباط مداوم جلوگیری می‌کنند. به دنبال فعالیت‌هایی باشید که در آن زمان را با هم تقسیم می‌کنید. در این فعالیت‌ها می‌توانید مکالمات خوبی را شروع کنید. پیاده‌روی، ورزش کردن، خرید، آشپزی و باغبانی گزینه‌های خوبی هستند. مطمئن شوید کاری باشد که آن‌ها از انجام‌ش لذت می‌برند. از زمان با هم بودن‌تان برای شروع کردن مکالمات معنی‌دار استفاده کنید. اگر نمی‌دانید که چگونه شروع کنید، از برخی از سوالاتی که بالاتر گفتیم استفاده کنید.


۵- با دقت گوش بدهید

به عنوان والدین، احتمالا همیشه می‌خواهید به فرزندان خود آموزش بدهید و به آن‌ها بگویید که چه چیزی برای آن‌ها بهتر است. وقتی نوجوان با مشکلی به سراغ شما می‌آید، به احتمال زیاد شما بیشتر از او صحبت می‌کنید؛ اینطور نیست؟ این کار اصلا مفید نیست. ما باید به آن‌ها اجازه دهیم که نظر خود را بیان کنند و به اشتراک بگذارند. این به آن‌ها کمک می‌کند که مشکلات خود را بررسی کنند و حتی در حین بررسی راه‌حل‌هایی به ذهن‌شان برسد. اگر هم به راه‌حل نرسیدند، همیشه می‌توانید به آن‌ها کمک کنید و در مورد راه‌حل‌های مختلف با آن‌ها صحبت کنید.

نکته‌ی کلیدی این است که ابتدا وقت بگذارید و به طور کامل و بدون وقفه به آن‌ها گوش بدهید. به آن‌ها فرصت و زمان بدهید تا بتوانند مشکل یا تجربه‌ی خود را به طور کامل توضیح دهند. در برخی موارد آن‌ها فقط به سادگی می‌خواهند که با شما صحبت کنند و به دنبال راه‌حل نیستند. باید توجه کنید که آن‌ها از تعامل و گفت‌وگو چه می‌خواهند. برای مثال اگر بخاطر دعوا کردن با یکی از دوستان‌ش نزد شما آمد، به او اجازه دهید اتفاقی که افتاده را با شما درمیان بگذارد. آن‌ها ممکن است نیاز به بررسی آن اتفاق داشته باشند. صحبت کردن در مورد آن با شما به آن‌ها کمک می‌کند تا افکار خود بررسی کنند. عجله نکنید تا راه‌حلی ارائه دهید. اجازه دهید به نتیجه‌گیری‌های خود در مورد آن وضعیت برسند. اگر نظر شما را بخواهند می‌توانید با آن‌ها در میان بگذارید، اما باز هم سریع وارد عمل نشوید و راه‌حل‌هایی ارائه نکنید که آن‌ها را پشیمان کند.


۶- ارتباط دوطرفه برقرار کنید

اگر می‌خواهیم نوجوانان بتوانند با روی اگر می‌خواهیم نوجوانان بتوانند با روی باز به سراغ ما بیایند، ما هم باید همین کار را انجام دهیم. برای مثال فرض کنید یک پروژه‌ی کاری داشتید که خوب پیش نرفته است. شما می‌توانید آنچه اتفاق افتاده است را با او در میان بگذارید. این می‌تواند درس خوبی در زندگی برای او باشد. به اشتراک گذاشتن این موضوع با فرزند نوجوان‌تان و نشان دادن آسیب‌پذیری‌تان می‌تواند به آن‌ها کمک کند تا راحت‌تر مسائل مختلف را با شما در میان بگذارند.


۷- انتظارات خود را مشخص کنید

گشاده‌رویی باعث می‌شود مکالمات بهتری با نوجوانان داشته باشید. با این حال باید در نظر داشته باشید که شما هنوز هم پدر و مادر هستید. مرز باریکی بین دوستی با نوجوان و پدر و مادر بودن وجود دارد.

داشتن قوانین و مرزهای مشخص می‌تواند به رابطه‌ی شما با آن‌ها کمک کند. نوجوانان دوست دارند بدانند از آن‌ها چه انتظاری می‌رود. قوانین واضحی در مورد ساعت رفت و آمد، کارهایی که باید روزانه انجام شوند و … وضع کنید.

قوانین را به وضوح بیان کنید

قوانین باید به وضوح درک شوند تا نوجوانان مرزهای موجود را بدانند. فرزند شما باید دقیقا بداند چه مواردی را باید رعایت کند. برای مثال، اینکه به فرزند نوجوان‌تان بگویید که باید در ساعتی معقول در خانه باشد، واضح نیست. آن‌ها ممکن است ساعت یک صبح به خانه بیایند و فکر کنند که معقول است؛ در حالی که شما به عنوان والدین منظورتان ساعت ۱۰ شب بوده است! در مورد تمام مواردی که دوست دارید رعایت شود باید با آن‌ها صحبت کنید.

زمانی که مرزها و قوانین مشخص نباشند، رنجش پیش می‌آید. نوجوان دوست ندارد بابت چیزهایی که نمی‌دانسته از او انتظار می‌رود، سرزنش یا تنبیه شود. کینه‌ها مانند دیوارهایی هستند که در رابطه آجر به آجر بالا می‌روند. آن‌ها کمکی به ایجاد مکالمات خوب و واقعی نمی‌کنند.

وظایف را به وضوح مشخص کنید

به فرزند خود فهرست واضحی از کارهای خانه را بدهید و آن‌ها را به طور خاصی مرتب کنید تا بدانند چه کاری را در چه روزی باید انجام دهند. به عنوان مثال اگر می‌خواهید هر روز بعد از شام ظروف را بشویند، آن را در لیست کارهای روزمره‌ قرار دهید. فهرست کاملی بنویسید و او را در قبال آن لیست مسئول نگه دارید.

در مورد انتظارات خود نیز منطقی باشید. اگر آن‌ها نمی‌دانند که چگونه کاری را انجام دهند و همان چیزی‌ست که شما از آن‌ها می‌خواهید، شاید لازم باشد که ابتدا کمی وقت بگذارید تا به آن‌ها آموزش دهید. این کار یک فرصت عالی برای صحبت کردن با نوجوانان را هم فراهم می‌کند.


واکنش‌های خود را کنترل کنید

۸- واکنش‌های خود را کنترل کنید

شک نکنید که اکثر نوجوانان خراب‌کاری می‌کنند. برخی از اشتباهات بزرگ و برخی کوچک خواهند بود. شما باید در هر موقعیتی آرامش خود را حفظ کنید تا بتوانید واکنش‌های خود را کنترل کنید. فریاد زدن بر سر نوجوانان به وضعیت کمکی نمی‌کنند و احتمالا فقط آن‌ها را از خود دور می‌کنید.

واکنش بیش از حد می‌تواند موانعی بین شما و فرزندتان ایجاد کند. واکنش‌های خود را نسبت به نوجوان و رفتارهای بد او کنترل کنید تا بتوانید ارتباط خوبی برقرار کنید و حرفی نزنید که بعدا از گفتن آن پشیمان شوید. منظورتان را می‌توانید با صدای آرام منتقل کنید و حتی موثرتر از فریاد زدن هم خواهد بود.


۹- آن‌ها به فضا و حریم خصوصی نیاز دارند

وقتی بچه‌ها وارد دوره‌ی نوجوانی می‌شوند، از نظر طبیعی به حفظ حریم خصوصی، فضای شخصی و استقلال بیشتری نیاز دارند. این بخشی از رشد آن‌ها در زمان بلوغ است. شما به عنوان والدین باید این نیازها را بشناسید. شما باید خلوت بیشتری به آن‌ها اختصاص دهید تا در خانه احساس احترام و راحتی داشته باشند.

با این حال، این بدان معنا نیست که ما باید به نوجوانان اجازه دهیم درهای خود را قفل کنند و اجازه‌ی ورود به اتاق را به ما ندهند. والدین باید بتوانند فرزندان خود را چک کنند و بدانند که در اتاق خود چه می‌کنند. اما فراموش نکنید که قبل از وارد شدن ابتدا در بزنید.

البته یک سری محدودیت‌هایی وجود دارد

والدین باید از کارهایی که فرزندان‌شان به صورت آنلاین انجام می‌دهند آگاه باشند، زیرا وظیفه‌ی آن‌ها محافظت از فرزندان‌شان است. نباید نسبت به اینکه به صورت آنلاین چه می‌کنند بی‌تفاوت باشید، چراکه به حریم شخصی آن‌ها احترام می‌گذارید. این اشتباه است. افراد بیمار و محتواهای جنسی و خشونت‌آمیز همیشه وجود دارند. پس بهتر است کنترل موثری بر فعالیت آن‌ها در فضای مجازی داشته باشید.


۱۰- احساسات آن‌ها را تایید کنید

به نوجوانان اجازه دهید تا خود را بیان کنند و احساسات خود را بروز دهند. ناراحتی آن‌ها را کوچک نشمارید و اجازه دهید در مورد مسائل صحبت کنند. به آن‌ها گوش دهید و همدردی کنید تا احساس نکنند مشکلات‌شان برای شما اهمیتی ندارد.


۱۱- نوجوانان را تحسین کنید

نوجوانان ممکن است طوری رفتار کنند که انگار به تحسین یا تایید شما نیاز ندارند؛ اما همچنان مشتاق آن هستند، به خصوص از طرف والدین‌شان. حتی اگر به نظر می‌رسد که برای‌شان مهم نیست، باز هم آن‌ها را تحسین کنید. بیشتر آن‌ها واقعا اهمیت می‌دهند، اما احساسات واقعی خود را پنهان می‌کنند. آن‌ها را بخاطر دستاوردها، موفقیت‌ها و به خصوص سخت‌کوشی‌شان در هر کاری که باشد تحسین کنید. آن‌ها به همان اندازه‌ی دوران کودکی به تحسین نیاز دارند.


۱۲- یک والد مقتدر باشید

والدین مقتدر، والدین حساسی هستند که پذیرای احساسات، افکار و عواطف فرزندشان هستند. با این حال، آن‌ها هنوز هم پدر و مادر هستند و باید قوانین و مرزها را تعیین کنند. از سوی دیگر والدین مستبد بسیار شبیه به دیکتاتورها هستند. آن‌ها علاقه‌ای به شنیدن افکار و احساسات نوجوانان یا فرزندان خود ندارند. حرف آن‌ها قانون است و باید به هر قیمتی رعایت شود. مطمئنا برای هر فردی سخت است که با والدینی دیکتاتور صحبت کند و با نوع تربیت آن‌ها مشکلی نداشته باشد.


پدر و مادری باشید که در دوران نوجوانی به آن نیاز داشتید

به دوران نوجوانی خودتان فکر کنید. آیا والد یا بزرگسالی داشتید که با او به راحتی صحبت کنید و به شما گوش بدهد؟ اگر اینطور نبوده، شما همان پدر و مادری باشید که در دوران نوجوانی به آن نیاز داشتید!

برای فرزند نوجوان‌تان وقت بگذارید و با دقت به صحبت‌های او گوش بدهید. این باعث می‌شود ارتباطی مثبت میان شما شکل بگیرد و به یک رابطه‌ی سالم کمک کند. چه چیزی بهتر از این؟

حانیه خانی

من حانیه خانی هستم. خواندن و نوشتن در زندگی‌ام نقش پررنگی دارند. اگر در این مسیر به یک سوال از ذهن‌تان پاسخ دهم برای من کافی‌ست..

0 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دسته‌بندی‌ها