ورود به جانویس

مهم‌ترین معیارهای بازاریابی در شبکه‌های اجتماعی که هر کسب و کار کوچکی باید بداند!

مهم‌ترین معیارهای بازاریابی در شبکه‌های اجتماعی که هر کسب و کار کوچکی باید بداند!
مهم‌ترین معیارهای بازاریابی در شبکه‌های اجتماعی که هر کسب و کار کوچکی باید بداند!

اگر بگوییم صدها معیار بازاریابی مختلف برای هر شبکه اجتماعی وجود دارد، اغراق نکرده‌ایم! بررسی تک به تک همه‌ی آن‌ها زمان بسیار زیادی از شما می‌طلبد. اگر صاحب یک بیزینس کوچک هستید، قطعا تیم بازاریابی خیلی بزرگی ندارید که بتواند تک به تک این موارد را با جزئیات کامل بررسی کند. پس شما باید روی معیارهایی تمرکز کنید که تاثیر بیشتری بر رشد بیزینس‌تان دارد.

در این مقاله سعی داریم اساسی‌ترین و مهم‌ترین معیارهای بازاریابی در شبکه‌های اجتماعی را به شما معرفی کنیم. معیارهایی که به شما می‌گویند که آیا بازاریابی شما در مسیر درستی قرار دارد یا نه! اگر مایلید بیشتر با بازاریابی حرفه‌ای آشنا شوید، پیشنهاد می‌کنیم سری به سایت‌ها و پادکست‌هایی که در مقاله ۲۱ منبع برای ارتقا تیم بازاریابی قرار داده‌ایم بزنید.

با ما همراه باشید؛

مهم‌ترین معیارهای بازاریابی در شبکه‌های اجتماعی

در مسیر آنالیز عملکرد در پلتفرم‌های اجتماعی، مهم است که داده‌ها و فیدبک‌های مهم را تشخیص دهید و به آن‌ها توجه ویژه داشته باشید. این‌ها داده‌هایی هستند که به شما کمک می‌کنند محتواهای مورد علاقه مخاطبان را پیدا کنید، تعاملات آن‌ها را افزایش دهید و بر تعداد فالوورهای‌تان اضافه کنید.

برای آنالیز پیشرفته‌تر محتواهای خود در شبکه‌های اجتماعی می توانید از ابزار آنالیز سایت بافر نیز استفاده کنید.

۱- رشد در شبکه‌های اجتماعی

رشد در اینجا به معنای افزایش تعداد فالوورها در یک بازه زمانی مشخص، می‌باشد. در اینستاگرام، شما می‌توانید رشد تعداد فالوورهای‌تان را به طور مستقل مشاهده کنید، اما این امکان برای همه پلتفرم‌ها فراهم نیست. به عنوان نمونه، در یوتیوب و توییتر، شما باید خودتان حساب تعداد افزایش یا کاهش فالوورهای‌تان را داشته باشید.

تعداد فالوورها، یک تصور کلی از میزان تاثیرگذاری صفحه اجتماعی شما به سایرین نشان می‌دهد. یکی از اساسی‌ترین قدم‌ها برای افزایش تعداد فالوورها، بررسی دقیق رشد پیج‌تان می‌باشد.

نمایش تعداد فالوورها در پیج اینستاگرامی

به طور اختصاصی، اینستاگرام ابزاری برای آنالیز رشد تعداد فالوورها تحت عنوان Instagram Insights در اختیار کاربران قرار می‌دهد، (البته کاربرانی که پیج کاری داشته باشند) اما برخی شبکه‌های اجتماعی این امکان را ندارند. در این شرایط، برای محاسبه میزان رشد تعداد فالوورهای خود، می‌توانید از فرمول زیر استفاده کنید:

۱۰۰×(تعداد فالورهای قبلی÷تعداد فالوورهای جدید در این ماه)

به عنوان مثال، اگر تعداد فالوورهای دی ماه شما برابر ۹۸۰ بوده و تعداد فالوورهای قبل از این ماه‌تان برابر ۵۰۰۰، آنگاه نرخ رشد دی ماه شما برابر ۱۹.۶ ٪ می‌باشد.

توجه داشته باشید که باید پارامتر زمان را حتما در نظر بگیرید. حتما یادداشت کنید که نرخ رشد را به ازای چه بازه زمانی، (یک روز، یک هفته، یک ماه یا یک سال) حساب می‌کنید. آنگاه متناسب با همان دوره زمانی، تعداد فالوورها را در نظر بگیرید.

باید تاکید کنم که رشد تعداد فالوورها، همه ماجرا نیست! دنبال‌کننده‌های زیاد الزاما دنبال‌کننده‌های وفادار و متعهد نیستند و چیزی که شما در یک کسب و کار بیشتر از همه به آن نیاز دارید، مشتری‌های ثابت و وفادار می‌باشد.

۲- نرخ تعامل در شبکه‌های اجتماعی

نرخ تعامل نشان می‌دهد که مخاطبان شما چقدر با محتوایی که به اشتراک گذاشته‌اید ارتباط برقرار کرده‌اند. لایک‌ها، کامنت‌ها، اشتراک‌گذاری، ریتوییت و… همه نشان‌دهنده تعامل مخاطب با شماست.

نرخ تعامل به صورت نسبت افرادی که در هر پست، با محتوای شما در تعامل هستند به تعداد کل دنبال‌کننده‌های‌تان تعریف می‌شود:

۱۰۰×(تعداد کل فالوورها÷تعاملات یک پست که شامل لایک، کامنت، ریتوییت و… می‌شود)

به عنوان مثال، اگر شما مجموعا ۲۰۰ لایک و کامنت برای یک پست داشته باشید و تعداد کل فالوورهای‌تان ۵۰۰۰ نفر باشد، در اینصورت نرخ تعامل شما برابر با ۴ ٪ می‌باشد. می‌توانید این نرخ را در بازه‌های زمانی مشخص نیز محاسبه کنید.

برای به دست آوردن میانگین کلی نرخ تعاملات پیج‌تان کافی‌ست نرخ تعامل تمام پست‌ها را با هم جمع کرده و بر تعداد کل آن‌ها تقسیم کنید. به عنوان مثال، اگر سه پست با نرخ تعامل‌های ۵.۷ ٪، ۳.۵٪ و ۴.۳٪ داشته باشید، نرخ تعامل کلی پیج شما از رابطه زیر محاسبه می‌شود:

٪۴.۵=۳÷(٪۵.۷+٪۳.۵+٪۴.۳)

طبق تحقیقات انجام شده، میزان نرخ تعامل پیج خود را می‌توانید به صورت زیر ارزیابی کنید:

  • اگر نرخ تعامل بین ۱ تا ۳ درصد بود، مقداری قابل قبول می‌باشد.
  • اگر نرخ محاسبه شده بین ۳ تا ۶ درصد بود، کارتان خوب است.
  • اگر این نرخ از ۶ درصد گذشت، کارتان حرف ندارد!

اگر نرخ تعامل پیج شما در گروه دوم و سوم قرار گرفت، به این معناست که شما در مسیر درستی قرار دارید و محتوایی تولید می‌کنید که مخاطبان آن را دوست دارند و استقبال می‌کنند. اگر نرخ تعامل محاسبه شده، در گروه اول قرار گرفت، نشان می‌دهد که کارتان خوب انجام داده‌اید، اما می‌توانید بهتر از این هم باشید. تنها کافی‌ست به اصلاح برخی روش‌های خود بپردازید. اگر هم نرخ شما ٪۱ یا کمتر از آن است، نگران نباشید. به استراتژی محتوای خود نگاهی دوباره بیندازید و اشکالات را رفع کنید. شاید راه حل به سادگی این باشد که باید چیدمان پیج‌تان را بهتر کنید یا محتواهای آموزشی بیشتری قرار دهید!

۳- نرخ تبدیل در شبکه‌های اجتماعی

Conversion Rate یا نرخ تبدیل، به معنای درصد افرادی از دنبال‌کننده‌های شماست که کاری را که شما می‌خواهید انجام می‌دهند. آن‌ها افرادی هستند که از محصول یا خدمت شما استقبال کرده‌اند و توانسته‌اید اعتمادشان را جلب کنید. به عنوان مثال، فرض کنیم که شما در زمینه پوست و مو فعالیت می‌کنید، نرخ تبدیل نشان می‌دهد که چند درصد از افراد پیج‌تان در این زمینه، به توصیه‌های شما توجه می‌کنند.

در واقع نرخ تبدیل، مشتری‌هایی واقعی شما را نشان می‌دهد؛ آن‌هایی که حاضر شده‌اند بابت خدمت یا محصولی که ارائه می‌کنید هزینه‌ای پرداخت کنند و به طور کلی، شما را به هدف‌‌تان در این کسب و کار نزدیک‌تر کرده‌اند.

خوشبختانه نرخ تبدیل هم همانند نرخ تعامل و رشد، فرمول ساده‌ای دارد:

۱۰۰×(تعداد کل بازدیدها÷تعداد مشتری‌ها)

به عنوان نمونه، تصور کنید محصولی را در لینکدین معرفی کرده‌اید و بازدیدهای آن در طول یک ماه ۱۰ هزار نفر بوده‌ است، از میان آن‌ها ۴۰۰ نفر محصول شما را خریداری کرده‌اند، در اینصورت نرخ تبدیل این محصول شما برای آن ماه برابر با ۴ ٪ می‌باشد.

راهکارهایی برای افزایش نرخ تبدیل

اما چه کنیم که این نرخ افزایش پیدا کند؟ در این قسمت تعدادی از نکات مفیدی که می‌توانید با رعایت آن‌ها، نرخ تبدیل را افزایش دهید ذکر می‌کنیم:

  • لینک خرید را حتما در بایو صفحه‌تان قرار دهید. می‌توانید در کپشن هر پستی که می‌گذارید، مجددا لینک خرید را بگذارید تا دسترسی به آن برای مخاطبان‌ راحت‌تر شود.
  • از امکاناتی مانند Swipe Up که برای قرار دادن لینک هستند استفاده کنید. (Swipe Up در اینستاگرام این امکان را به شما می‌دهد که در استوری‌های خود لینک ارتباطی قرار دهید.)
  • در کپشن‌ پست‌هایی که قرار می‌دهید، از جملات جذابی که مخاطبان را تشویق به استفاده از محصول‌تان می‌کند استفاده کنید.

در این مقاله سعی کردیم، اساسی‌ترین معیارهایی که باید برای راه‌اندازی یک کسب و کار در فضاهای مجازی بدانید را معرفی کنیم. با کمک این معیارها شما متوجه می‌شوید دقیقا کجای مسیر ایستاده‌اید و چقدر به هدفی که می‌خواهید نزدیک شده‌اید. اگر نیاز به ابزاری برای تجزیه و تحلیل و رشد استارت‌آپ آنلاین‌تان دارید، پیشنهاد می‌کنیم که این مقاله را مطالعه بفرمایید.

0 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دسته‌بندی‌ها