حانیه خانی در
زندگی
راهنمای نهایی مدیریت عملکرد؛ فرآیند ۵ مرحلهای + بهترین شیوهها
پیتر دراکر زمانی مشتریان را «مهمترین سهامداران» توصیف کرد. این تعریف ممکن است درست باشد، اما مشتریان شما به چیز دیگری وابستهاند.
نه، این محصول شما نیست (البته که قطعا مهم است). در واقع کارمندان شما هستند. بدون کارمندان، محصولات ساخته و تولید نمیشوند، مشتریان در مورد محصولات چیزی نمیدانند و هیچکس آنجا نیست که آن محصولات را بفروشد یا تحویل دهد یا حتی به آنها خدمات پس از فروش ارائه دهد.
با اینکه مشتریان شما ممکن است مهمترین سهامداران شما باشند، در کسب و کار یا سازمان، کارکنان شما بزرگترین داراییتان هستند. عملکرد، طرز فکر، نگرش و وفاداری آنها میتواند عملکرد شرکت را به اوج برساند یا آن را خراب کند! حتی میتواند تعیین کند که مشتریانی برای فروش دارید یا نه.
به همین دلیل، باید مطمئن شوید که کارمندان شما انتظارات را برآورده و در زمینههای مورد نظر پیشرفت میکنند. هدف مدیریت عملکرد، پرورش بهترین کارمندان ممکن است تا شرکت و سازمان بتواند در آینده به خوبی پیشرفت کند.
مدیریت عملکرد چیست؟
مدیریت عملکرد فرآیندیست که به مدیران اجازه میدهد تا کار کارمندان خود را ارزیابی و از اهداف تجاری خود پشتیبانی کنند. هدف مدیریت عملکرد، دنبال کردن و بهبود مهارتهای مورد نیاز کارمندان است تا بتوانند وظایف شغلی خود را به بهترین شکل انجام دهند. مدیریت عملکرد نه تنها برای سازمان مهم است، بلکه از نظر انفرادی هم اهمیت خاص خود را دارد؛ زیرا فرصتهای رشد بسیاری مانند پاداش و ترفیع و حتی اخراج از کار هم با این فرآیند مرتبط است.
مدیریت عملکرد موثر
مدیریت عملکرد موثر میتواند با توجه به اهداف سازمانی شما و نوع کارتان متفاوت باشد. با این حال دو رویکرد برای شروع وجود دارد:
رویکرد رفتاری
این رویکرد زمانی به خوبی کار میکند که کارمندان شما به عنوان بخشی از یک تیم کار کنند و به موفقیت برسند. در این رویکرد، شما کارمندان خود را بر اساس رفتار و تلاش آنها ارزیابی میکنید. این میتواند به معنای شناسایی رفتارهای فعلی و فراهم کردن آموزش باشد؛ برای پر کردن شکاف بین جایی که الان هستند و جایی که شما دوست دارید در آینده باشند.
رویکرد نتیجهگرا
این رویکرد زمانی ایدهآل است که معیارهای عملکرد به راحتی قابل اندازهگیری باشند؛ برای مثال رسیدن به سهمیهی فروش. در این رویکرد شما بر کیفیت و کمیت نتیجهی نهایی تمرکز میکنید.
فرآیند مدیریت عملکرد
برنامهی مدیریت عملکرد شامل یک فرآیند پنج مرحلهای است. بیایید نگاهی دقیقتر به این پنج مرحله بیندازیم.
۱- برنامهریزی کردن
طبیعتا اهداف و مسئولیتهای کارمندان زمان شروع به کار مشخص میشود، اما ضروری است که این اطلاعات را به طور منظم با آنها مرور کنید. اهداف مشخص به کارمندانتان کمک میکند تا متوجه شوند که از آنها چه انتظاری میرود و در چه صورت عقب میمانند.
۲- نظارت کردن
مدیریت باید به طور مستمر بر عملکرد کارمندان خود نظارت داشته باشد. اگر فقط یک یا دو بار در سال چک کنید، ممکن است یک انحراف جزئی از مسیر تعیینشده تاثیر بسیار بدی بر عملکرد فرد داشته باشد. به همین دلیل مهم است که در تمام طول سال با کارمندان ارتباط داشته باشید و بازخورد بگیرید.
۳- توسعه دادن
اگر زمینههای بهبود کارمند خود را شناسایی کنید، میتوانید با ارائهی آموزش، راهنمایی، دورههای آموزشی یا سایر مطالب به آنها کمک کنید. با این کار ممکن است به مسیر درست بازگردد یا شکافهای مهارتی خود را پر کند.
۴- ارزیابی کردن
بدون مقیاس رتبهبندی، سخت است تشخیص دهید که آیا کارمندان در برنامهی توسعهی خود پیشرفت میکنند یا نه. علاوه بر این زمانی که این مقایس رتبهبندی به کارمندان ابلاغ شود، آنها میدانند که الان کجا ایستادهاند و برای انتقال به سطح بعدی عملکرد به چه چیزی نیاز دارند.
۵- پاداش دادن
اگرچه همهی مراحل گفته شده ضروریاند، اما پاداش دادن میتواند مهمترین باشد. شما باید کارمندانی را که به اهداف خود میرسند یا برای رسیدن به آنها تلاش میکنند را دلگرم کنید. از آنها بخاطر سختکوشی، تلاش برای بهتر شدن و انجام کارهای بهتر برای سازمان قدردانی کنید.
این میتواند به شکل پاداش، کارتهای تشکر و چیزهای دیگر باشد. این نه تنها الهامبخش آن کارمند است، بلکه به دیگران هم انگیزه میدهد.
به یاد داشته باشید که فرآیند مدیریت عملکرد، چرخهایست که باید به طور مداوم در طول مدت زمان حضور یک فرد در سازمان به کار گرفته شود.
کار شما هرگز در این زمینه تمام نمیشود. این باید در زمان ملحق شدن به شرکت به کارمندان گفته شود و در طول مدت کارشان با آنها در ارتباط باشید. بدون برقراری ارتباط در طول فرآیند، کارمندان ممکن است از عملکرد ضعیف خود راضی باشند یا درست کار نکنند.
بهترین شیوههای مدیریت عملکرد
این مفهوم و فرآیند سالهاست که وجود دارد و خوشبختانه نیازی نیست دوباره این کار را انجام دهیم. در ادامه تعدادی از بهترین شیوههای مدیریت عملکرد را با هم میخوانیم.
۱- مرتبا اهداف را ارزیابی کنید
همهگیری کرونا به ما آموخت که تغییرات اجتماعی میتواند رویکرد جدیدی را برای کسبوکارها به وجود آورد. ممکن است اهداف نیاز به تغییر داشته باشند و چسبیدن به تصمیمات قدیمی در دنیای جدید میتواند باعث شود که کارمندان را در شرایط نامساعد قرار داده یا آنها را از دست بدهید.
۲- از هدفگذاری به روش SMART استفاده کنید
برای اینکه به اهداف دست پیدا کنید، باید به وضوح تعریف و ابلاغ شوند. از طرفی دقیق و مشخص، قابل اندازهگیری، قابل اجرا و واقعگرایانه باشند و بتوان برای آنها یک محدودهی زمانی تعریف کرد. در این صورت احتمال بیشتری وجود دارد که کارمندان به اهداف خود برسند.
در این زمینه پیشنهاد میکنم مقالهی «هدفگذاری به روش اسمارت (SMART)» را مطالعه کنید.
۳- از روش اهداف و نتایج کلیدی استفاده کنید
روش OKR میتواند به تیم شما در تعیین، برقراری ارتباط و پیگیری اهداف شرکت کمک کند. این باعث افزایش مسئولیتپذیری در بین کارمندان میشود.
۴- در طول سال گفتوگو داشته باشید
در حالت ایدهآل، مدیران باید در طول سال با اعضای تیم خود در مورد عملکردشان در یک بازهی زمانی صحبت و مدارک موجود را بررسی کنند. وقتی به طور منظم با هر یک از کارمندان خود ارتباط برقرار میکنید، آنها یاد میگیرند که انتظار بازخورد سازنده را داشته باشند.
۵- فرآیند را استاندارد و خودکار کنید
همهی کارمندان باید فرآیند مدیریت عملکرد یکسانی را دنبال کنند و استانداردهای یکسانی داشته باشند. علاوه بر عادلانه کردن فرآیند، ممکن است کارمندان زیادی برای مدیریت داشته باشید. در این صورت داشتن یک فرآیند تنظیمشده و راهحل نرمافزاری خودکار میتواند بسیار مفید باشد.
پس دیدیم که دانستن اینکه کدام کارمندان وظایف خود را به خوبی انجام میدهند و به اهداف خود میرسند، اطلاعات گرانبهاییست. اگر در راس یک شرکت یا سازمان هستید، شاید بهتر باشد از این روش کمک بگیرید. اگر هم تجربهی اجرای این عملکرد را داشتهاید، خوشحال میشویم تجربیات خود را با ما در میان بگذارید.
0 دیدگاه