ورود به جانویس

تاثیر کم‌خوابی بر افزایش سن؛ ۸ نکته برای اینکه خواب خوبی داشته باشید!

تاثیر کم‌خوابی بر افزایش سن
تاثیر کم‌خوابی بر افزایش سن

تاثیر کم‌خوابی بر افزایش سن؟ مگر گذشت سال‌ها ربطی به خواب دارد؟ بله که تاثیر دارد!

محققین این روزها به نتیجه رسیده‌اند که ارتباط دقیقی بین کم‌خوابی و احساسات و نگرش منفی وجود دارد و احتمالا می‌دانید که اگر هر یک از آن‌ها به خطر بیفتند در نهایت منجر به خطر افتادن سلامتی می‌شود. پس تا پایان این مقاله با ما باشید تا هم به توضیح این مطلب بپردازیم و هم نکات مثبتی هم برای افزایش کیفیت خوابتان به شما آموزش دهیم.

اگر زمان بیدار شدن احساس ناکامی و خستگی می‌کنید پس حتما خواب خوبی نداشته‌اید.

محققان دانشگاه اکستر انگلستان

کیفیت پایین خواب با احساسات منفی مخصوصا در زمینه سن و سال ارتباط مستقیم دارد.

سرنا ساباتینی

این‌ها تماما مطالعات علمی بودند اما ما خودمان هم می‌دانیم افرادی که خوب نمی‌خوابند می‌توانند در معرض بسیاری از مشکلات سلامتی قرار بگیرند. 😔

البته نگران نباشید؛ چراکه درمان مشکلات مربوط به خواب و تجربه یک خواب شیرین می‌تواند مواجه شدن شما با پیری و حس را به تعویق بیندازد و این کار بسیار ساده است. تنها باید تعدادی نکته را رعایت کنید.

طبق یک آزمایش علمی که بر روی ۴۴۸۲ فرد که بالای ۵۰ سال انجام شد محققین این ادعا را به یقین تبدیل کردند و مطمئن شدند که خواب بد با احساس پیری رابطه مستقیم دارد.

در این مطالعه به فاصله یک سال، دو پرسشنامه به افرادی که مورد آزمایش قرار گرفته بودند داده شد و از آن‌ها سوالاتی در زمینه انرژی، حافظه، استقلال، انگیزه و میزان فعالیتشان پرسیده شده بود. در نهایت افرادی که گفته بودند خواب خوبی ندارند،‌ بعد از یک سال نه‌تنها بیشتر احساس پیری می‌کردند، بلکه فکر می‌کردند در یک سال، به اندازه ده سال پیر شده‌اند!

کم‌خوابی و یا داشتن خواب بد می‌تواند بر تمام جنبه‌های زندگی شما تاثیر بگذارد، از سلامت جسمی گرفته تا ذهنی و شناختی. هر یک از مراحل خواب برای قسمتی از بدن مفید هستند. از ترمیم زخم‌ها تا بهبود بیماری‌ها و بازیابی بدن، تنظیم احساسات، تثبیت خاطرات و… البته شاید بتوان مهم‌ترین کار بدن در این ساعات را به ترشح هورمون‌ها منعطف کرد. چراکه هورمون‌ها نقش بسیار مهمی در سلامت ما دارند. این بحث بسیار گسترده‌تر از این حرفاست. اگر می‌خواهید بیشتر در این زمینه بدانید می‌توانید به سایت ایسنا مراجعه کنید.

برای مثال هورمون رشد در طول قسمت NERM خواب ترشح می‌شود. این هورمون وظیفه ترمیم رگ‌های خونی را بر عهده دارد و احتمالا می‌توانید درنظر بگیرید که چه وظیفه مهمی است؛ چرا که اگر این رگ‌ها ترمیم نشوند منجر به تجمع پلاکت‌ها و در نهایت حمله قلبی و سکته می‌شوند. 😶

کم‌خوابی می‌تواند تفکر را دشوارتر کند. چراکه کم‌خوابی ارتباط بین آمیگدال و قشر پیش پیشانی مغز را کاهش می‌دهد.

کریستیانو گوارانا، استادیار دانشگاه ایندیانا

تاثیر کم‌خوبی بر ذهن

مناطقی از مغز که تحت تاثیر خواب هستند مسئول کنترل تکانه‌های ما و پردازش اطلاعات مربوط به آن هستند. به‌عنوان مثال، افراد کم‌خواب دچار کم‌دقتی می‌شوند، انتخاب‌های نادرست و رفتارهای غیراخلاقی انجام می‌دهند و در تنظیم احساسات توانایی چندانی ندارند.

البته بحث به همین جا ختم نمی‌شوند. آن‌ها کلا در پردازش اطلاعات کند هستند.

نکاتی برای خواب بهتر؛ تاثیر کم‌خوابی بر افزایش سن را به حداقل برسانید!

احتمالا از دیگر عواقب کم‌خوابی مطلع هستید و نمی‌خواهید درگیر آن‌ها شوید. من هم دیگر بحث را ادامه نمی‌دهم و سراغ ارائه راهکار‌ها می‌روم.

۱- از چرت زدن در طول روز خودداری کنید

مدتی باب شده بود که می‌گفتند اندکی چرت زدن در طول روز می‌تواند توانایی مغز شما را برای یادگیری بهتر کند؛ اما اگر در حال یادگیری و دوران تحصیل نیستید پس سعی کنید از خواب ظهر و عصر پرهیز کنید و یا اگر به هر دلیلی می‌خواهید بخوابید، پس زمان آن را به حداقل برسانید.

حتی اگر عادت دارید که عصرها بخوابید پس سعی کنید از این عادت دست بکشید و خودتان را با فعالیتی مشغول کنید.

۲- یک برنامه منظم داشته باشید

احتمالا همه ما حداقل یک ساعت در اتاقمان داریم. یا دیواری یا رومیزی و… اما تا حالا به این فکر کرده‌اید که بدنمان چگونه این ساعت‌ها را تشخیص می‌دهد؟ چه فرقی برای بدنمان دارد که ما در چه ساعتی بخوابیم؟

بدن ما یک ساعت داخلی دارد که همان ساعت بیولوژیکی بدن نامیده می‌شود و بر طبق همان عمل می‌کند. حال این ساعت را چگونه تنظیم می‌کند؟ بر طبق نظم و روتینی که ما به او آموزش دهیم. برای همین است که می‌گوییم نظم پادشاه همه چیز است.

پس اگر تا به حال برنامه مشخصی نداشته‌اید سعی کنید از این به بعد روتین مشخصی برای خودتان درنظر بگیرید و شب‌ها سر ساعت مشخصی بخوابید؛ حتی در تعطیلات!

۳- از نمایشگرها فاصله بگیرید

بعضی‌ها فکر می‌کنند منظور از نمایشگرها تنها موبایل است؛ اما اصلا اینگونه نیست. منظور من هر گونه صفحه نمایشی است که نور دارد!

۴- یک ساعت قبل از رفتن به رختخواب از نور آبی صفحه‌نمایش خودداری کنید

قرار گرفتن در معرض نور آبی می‌تواند از ترشح ملاتونین، هورمونی که زمان خواب را تنظیم می‌کند، جلوگیری کند. تاریکی برای تحریک و ترشح ملاتونین لازم است.

اگر کارهای واجبی دارید و باید حتما قبل از خواب از نمایشگرها استفاده کنید پس از عینک‌های مسدودکننده نور آبی استفاده کنید.

گریگز

۵- اتاق خواب را خنک نگه دارید

دمای نرمال برای خواب ۱۸ درجه سانتی‌گراد است و این کاملا اشتباست که برای خواب یک دمای محیط گرم را برای خودتان آماده کنید.

۶- اتاق خواب را تاریک کنید

تنها دوری از صفحه‌های نمایشگر و نور آبی کافی نیست. بدن باید بفهمد که می‌خواهد بخوابد. پس تا حد امکان نورها را کم کنید و بدن را برای فضای شب آماده کنید.

حتی اگر حتما باید چراغ‌ها را روشن نگه دارید پس از چشم‌بند استفاده کنید. یا یک مثال دیگر. درنظر بگیرید که قرار است ساعت ۹ بخوابید و آفتاب هم در شهر شما ۸:۴۵ غروب می‌کند. سعی کنید یک ساعت قبل از خواب عینک آفتابی به چشمانتان بزنید تا برای خواب آماده شوید.

همچنین سعی کنید به نور لامپ‌های اطرافتان هم اهمیت بدهید. برای مثال از رنگ‌های سرد استفاده کنید که حس خواب‌آلودگی بیشتری دارند.

گریگز

۷- از نوشیدن قهوه و الکل در بعدازظهر خودداری کنید

بله کافئین تا ۶ ساعت نیمه عمر دارد و برای همین اگر ساعت ۶ بعدازظهر قهوه نوش‌جان کنید محال است بتوانید تا قبل از ساعت ۱۲ شب مغزتان را بخوابانید.

۸- تخت خواب تنها محل خواب است

وقتی آشپزخانه جایی برای آشپزی است پس اتاق خواب هم جایی برای خواب است؛ نه درس خواندن و آرایش و کتاب خواندن. به مغزتان یاد دهید که هنگام رفتن به تخت خواب بخوابد و هیچ کار دیگری برای تخت نیست.

حتی اگر به این روال عادت ندارید پس شب‌ها حداکثر ۲۵ دقیقه در تختتان بمانید و اگر دیدید که خواب نمی‌روید بلند شوید و خودتان را به کاری مشغول کنید و وقتی که مجدد احساس خواب‌آلودگی کردید به تخت‌خواب برگردید.

الکل هم همین فلسفه را دارد و شما را برای داشتن یک خواب شیرین ضعیف و ضعیف‌تر می‌کند. اگر می‌خواهید راهکارهای بیشتری برای داشتن یک خواب خوش پیدا کنید پس این مقاله را از دست ندهید.

0 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دسته‌بندی‌ها