حانیه خانی در
زندگی
کارهایی که باید برای آمادگی مصاحبه کاری انجام دهید؛ ۱۷ نکته برای به چنگ آوردن شغل!
رزومهتان را ارسال کردهاید، آزمون ورودی را قبول شدهاید و اکنون در مرحلهای قرار دارید که باید کارهایی برای آمادگی مصاحبه کاری انجام دهید. ممکن است این روزها برای شما هم مملو از احساس اضطراب، پریشانی و ترس باشند.
«اگر جواب یک سوال را ندانم چه؟!»، «در مورد نقاط ضعفم چطور توضیح دهم؟»، «چند وقت بعد پیگیری کنم که فکر نکنن هول شدم؟!!» اینها از دسته سوالاتی هست که احتمالا ذهن شما را هم درگیر میکند.
بیشتر نگرانی و اضطراب، به دلیل ناشناخته بودن شرایط پیش رو در شما شکل میگیرد؛ زمانی که نمیدانید دقیقا باید به چه نوع سوالهایی پاسخ دهید! یا نمیدانید بهترین پاسخهایی که برای پرسشهای مصاحبهگر وجود دارد چه هستند. (برای غلبه بر اضطراب مصاحبه میتوانید مقاله «با ۱۰ ترفند ساده بر استرس مصاحبه غلبه کنید!» را نیز مطالعه کنید.)
ما در این مقاله سعی میکنیم نکات مهمی که باید برای یک مصاحبه کاری رعایت کنید را در اختیارتان قرار دهیم.
اگر در مورد مصاحبه پیش رویتان مضطرب هستید، یک نفس عمیق بکشید، یک کاغذ و قلم بردارید و در گوگل به دنبال بهترین نکات در مصاحبه کاری بگردید. امیدواریم این مقاله بتواند استرس شما را تا حد خوبی کاهش دهد و به بدست آوردن کار مورد علاقهتان کمک کند.
کارهایی که باید قبل از یک مصاحبه کاری انجام دهید!
کارهایی که قبل از یک مصاحبه کاری انجام میدهید، به طرز باورنکردنی میتواند یک مصاحبه پر استرس را به یک تجربه خوشایندتر تبدیل کند. در این قسمت سعی میکنیم مهم ترین نکاتی که باید قبل از یک مصاحبه کاری رعایت کنید را مطرح کنیم:
۱- از رزومهتان چند کپی بگیرید.
دلایل مختلفی برای این پیشنهاد داریم:
- در برخی مصاحبههای کاری از شما درخواست رزومه میشود پس لازم است نسخهای از آن را به همراه داشته باشید.
- شاید نیاز داشته باشید هنگام صحبت درباره تجربیات گذشتهتان، یک نسخه چاپی از رزومهتان نیز در اختیار مصاحبهگرها قرار دهید تا صحبتهای شما را بهتر درک کنند.
- در برخی مصاحبههای کاری، نیاز است که با چندین نفر از اعضای هیئت مدیره مصاحبه کنید و در این زمان، بهتر است که نسخهای از رزومهتان همراهتان باشد.
پس؛ پیشنهاد میکنیم که حداقل دو یا سه نسخه از رزومهتان را همراهتان ببرید.
۲- نمونه کارهای گذشتهتان را آماده داشته باشید.
بهترین نمونه کارهای خود را به هر صورتی که مناسبتر هست، جمعآوری کنید و همراه خود داشته باشید، تا اگر از شما در خواست شد، بتوانید آنها را به مصاحبهگرها ارائه کنید.
۳- سوالات متداولی که در مصاحبهها پرسیده میشود را مرور کنید.
لیستی از متداولترین سوالهای مصاحبه تهیه کنید. این کار به شما کمک میکند تا جوابهای بهتری برای پرسشها، در ذهنتان آماده کنید. علاوه براین، آشنایی با سوالات مصاحبهها به شما کمک میکند تا اضطرابتان را کاهش دهید.
حتی اگر مصاحبهگرها سوالاتی که مرور کرده بودید را عینا نپرسیدند، حتما مشابه با آنها را میپرسند و بازهم شما برای آنها آمادگی دارید. برای مثال، ممکن است مصاحبهگر از شما نپرسد که «چرا باید شما را استخدام کنیم؟» ولی درعوض سوال خود را به این صورت مطرح کند: «فکر میکنید چه مزیتی نسبت به سایر کاندیدها دارید که منجر شود شما را انتخاب کنیم؟»
در اینجا تعدادی از سوالات متداول مصاحبههای کاری را به شما معرفی میکنیم:
- چرا مایل هستید برای ما کار کنید؟
- مهمترین نقاط قوت و ضعفتان چیست؟
- چرا باید شما را استخدام کنیم؟
- آیا تا به حال توانستهاید مشکلی را در کار قبلیتان حل کنید؟ درباره آن توضیح دهید.
- چرا کار قبلیتان را رها کردید؟
- پنج سال آینده خودتان را کجا تصور میکنید؟
- بزرگترین دستاوردتان چیست؟
- رئیس قبلی شما چه انتقادی از شما کرده بود که الان به خاطر میآورید؟
- قصد دارید در سه ماه اول کارتان در اینجا چه پروژههایی را انجام دهید؟
۴- قبل از مصاحبه تمرین کنید و برای خودتان به سوالات متداول با صدای بلند جواب دهید.
اکنون که سوالات متداول را جمعآوری کردهاید و به آنها جواب دادهاید، وقت آن رسیده که نحوه پاسخ دادن را تمرین کنید. جلوی هر سوال، تنها تعداد کمی کلمه جهت یادآوری آنچه که میخواهید بگویید بنویسید و شروع به بلند پاسخ دادن به سوالات کنید. میتوانید این کار را جلوی آینه انجام دهید.
این تمرین برای این است که بتوانید پاسخهایتان را واضح، مختصر و دقیق بیان کنید و در مصاحبه واقعی دستپاچه نشوید!
۵- مصاحبه را به خانهتان بیاورید!
راه دیگر برای آماده شدن برای مصاحبه، تمرین با یک دوست یا اعضای خانواده میباشد. مصاحبه ساختگی میتواند به شما کمک کند که خود را در شرایطی مشابه با شرایط واقعی قرار دهید و نکات ریزی را متوجه شوید و بتوانید آنها را اصلاح کنید.
۶- درباره شرکت اطلاعاتی کسب کنید.
خب حتما میدانید که شناخت اولیه درباره شرکتی که برایاش درخواست دادهاید، از واجبات است! شما حداقل باید بدانید که شرکت در چه زمینهای کار میکند، مشتریهایش چه گروههایی از جامعه هستند، چه کسانی مالک آن هستند و رقبای اصلی آن چه برندهایی میباشند.
هوشمندانهتر آن است که بروید و نظر مطبوعات را درباره شرکت بخوانید و همچنین به شبکههای اجتماعی شرکت سر بزنید و از آخرین دستاوردهای آن آگاه شوید. خلاصه که هرچه بیشتر بدانید بهتر است!
۷- لیستی از دستاوردهایتان درست کنید.
اصلیترین بخش در یک مصاحبه کاری این است که بتوانید مهارتها و استعدادهای خود را نشان دهید. اما زمانی که مضطرب هستید، یادآوری تمام مهارتها و پروژههایی که انجام دادهاید سخت میشود! پس بهتر آن است که همه آنها را یادداشت کنید. (اگر تعداد بسیار بالایی کار انجام دادهاید، مهمترین و بزرگترین آنها را یادداشت کنید.)
۸- سوالاتی که میخواهید از مصاحبهگر بپرسید را آماده کنید.
در مقاله «۴ سوالی که میتوانیم در یک مصاحبه کاری از مصاحبهگرها بپرسیم!» به طور مفصل درباره سوالاتی که میتوانید از مصاحبهگرها بپرسید و همچنین، تاثیر و اهمیت سوال پرسیدن در یک مصاحبه کاری، به طور کامل توضیح دادهایم!
اما برای تکمیل صحبت، در اینجا نیز تعدادی از سوالات که میتوانید در یک مصاحبه کاری بپرسید را میآوریم. این سوالات میتوانند بسته به تشخیص خودتان از موقعیتی که در آن قرار دارید مطرح شوند:
- چه وظایفی را باید در طول یک روز کاری به انجام برسانم؟
- بزرگترین چالش این شغل چه میباشد؟
- فرآیندهای آموزش و ارزیابی در این شغل به چه صورت میباشد؟
- چرا فرد قبلی، این شغل را ترک کرد؟
- شما مایلید شخصی که این مسئولیت را برعهده میگیرد در طول سه ماه، شش ماه و سال آینده، چه دستاوردهایی داشته باشد؟
- دلیل شما برای ملحق شدن به این شرکت چه بود و کار مورد علاقهتان در اینجا چه هست؟ (البته برخی از سوالات مثل این سوال، شخصی هستند و بسته به تشخیص خودتان میتواند پرسیده نشوند.)
- برخی از هدفهای کوتاه و بلند مدت شرکت چه هستند؟ و من به عنوان … چه کاری برای رسیدن به این هدف میتوانم انجام دهم؟
- ممکنه درباره تیمی که قرار هست با آنها کار کنم توضیح بدهید؟
- شما محیط کاری شرکت را چطور توصیف میکنید؟
کارهایی که باید برای آمادگی مصاحبه کاری انجام دهید.
خب، الان دیگه زمان مصاحبه هست! رزومهتان به همراه نمونه کارها و مدارک مورد نیاز در کیفتان قرار دارد و چند ساعت دیگر نوبت شماست که برای مصاحبه به اتاق مصاحبهگرها وارد شوید. اینها کارهاییست که باید در این زمان انجام دهید:
۱- لباس مناسب بپوشید.
لباسی که میپوشید بسیار وابسته به این است که کجا برای مصاحبه میروید. اما به طور عمومی و کلی، منظور از لباس مناسب مصاحبه، لباسیست که ابتدا اندازه شما باشد! و دوم با آن احساس راحتی کنید. (برای کشور ما بهتر است که لباستان کمی رسمی باشد و خیلی توی ذوق نزنید!)
۲- به هیچ عنوان دیر نکنید!
همیشه میگویند:«اولین برخورد بیشترین تاثیر را روی مخاطب دارد!» و دیر رسیدن، قطعا تاثیر خوبی نمیگذارد!! طوری برنامهریزی کنید که ده تا بیست دقیقه زودتر از ساعت تعیین شده در محل مصاحبه حضور داشته باشید. احتمالات مختلف را درنظر بگیرید، مثلا: اگر قرار است به مکانی بروید که نمیشناسید، باید زمانی را صرف پیدا کردن آن مکان کنید. یا اتفاقات غیر منتظرهای که ممکن است برای هر کسی پیش بیاید! پس برنامه زمانی مناسبی داشته باشید.
۳- کاغذ و قلم همراهتان باشد.
یادداشت برداری از نکات مهمی که مصاحبهگر به شما میگوید میتواند در آینده به شما کمک کند؛ علاوه بر آن، جدیت و علاقه شما برای پذیرفته شدن در شغل پیش رو را نشان میدهد.
میتوانید سوالاتی که در حین صحبت با مصاحبهگر به ذهنتان رسیده را نیز یادداشت کنید تا در زمان مناسب از او بپرسید.
۴- پول نقد همراه داشته باشید.
حادثه خبر نمیکند! به هر دلیلی ممکن است ماشین شما، اتوبوس و یا هر وسیله نقلیه دیگری که با آن میروید، پنچر شود، در گل گیر کند و اصلا منفجر شود! پس مقداری پول نقد همراه داشته باشید تا در صورت لزوم اسنپ یا تاکسی بگیرید!
۵- با شخصیت و مودب رفتار کنید.
هر شخصی که در شرکت میبینید، از کارکنان پارکینگ تا مدیران دفاتر، همگی ممکن است در آینده همکاران شما باشند. برخورد خوب و مناسب با آنها قطعا اتمسفر محیط کار آیندهتان را دلپذیر میکند. علاوه بر آن، چه اشکالی دارد اگر با دیگران با مهربانی برخورد کرد!
۶- صادق باشید!
اگر رزومه شما بیش از تواناییهای شماست و کمی در نوشتن اغراق کردهاید، یا هنگام مصاحبه، بیش از آنچه که هستید از خود تعریف کردهاید، قطعا در زمان شروع به کار، حد واقعی تواناییهایتان معلوم میشود! پس از همین ابتدا راست و حسینی پیش بروید!
اگر از شما سوالی شد که جواب آن را نمیدانستید و یا نمیدانستید که چطور به بهترین شکل آن را بیان کنید، آرام باشید و از آنها درخواست کنید که اجازه دهند کمی فکر کنید.
۷- متمرکز باقی بمانید و از کسی بد نگویید!
سعی کنید بر موقعیت پیشرویتان مسلط باقی بمانید. اگر درباره اینکه چرا کار قبلیتان را رها کردید و یا درباره رئیس قبلیتان سوال شد، هرگز بد صحبت نکنید. بد صحبت کردن در مورد شرکت و مدیران قبلی میتواند تاثیر بدی بر مصاحبهگر شما بگذارد.
کارهایی که باید بعد از یک مصاحبه کاری انجام دهید!
در نهایت، چه کار را بدست آوردید و چه نه، مهم این است که تاثیری مثبت از خود به جای بگذارید. در این قسمت به دو نکته کوتاه درباره کارهایی که باید بعد از یک مصاحبه کاری انجام دهید اشاره میکنیم:
۱- درباره قدم بعدی سوال کنید.
اینکه مصاحبهگر با لبخند شما بدرقه میکند یا برایتان دست تکان میدهد، الزاما به این معنا نیست که شما کار را بدست آوردید! ممکن است قرار باشد برای بار دوم و حتی سوم نیز به مصاحبه بروید؛ پس یادتان نرود که در پایان مصاحبه، درباره مراحل بعدی سوال بپرسید.
۲- تشکر فراموش نشود!
البته ایرانیها مردمانی سپاسگزار هستند. معمولا همهی ما قدردان کسانی هستیم که وقتشان را به ما اختصاص دادند. اما اشاره مستقیم به این موضوع نشان میدهد که شما فردی قدرشناس هستید؛ پس تشکر فراموش نشود.
در این مقاله سعی کردیم به نکاتی اشاره کنیم که شما را یک قدم به هدفی که دنبال میکنید نزدیکتر کند و کمک کند تا مصاحبه بهتری داشته باشید. امیدواریم از خواندن آن لذت برده باشید، اگر نکته مفید دیگری میدانید که میتواند به سایر دوستان در این زمینه کمک کند، حتما در کامنتها معرفی کنید تا در اختیار سایرین قرار دهیم.
0 دیدگاه