حانیه خانی در
زندگی
طراحی مسیر شغلی در ۴ قدم؛ راهنمای پیدا کردن نیمهی کاریتان


یک فرد شاغل، بیشتر میانگین وقتش را در محل کارش میگذراند. حتی وقتی افراد خارج از اداره یا محل کسبوکارشان در حال استراحت هستند، باز هم افکار و مشغلههای ذهنیشان مربوط به مسائل شغلی است. اگر کار کردن خسته کننده یا ناراضی کننده شود، به راحتی میتواند باعث لطمه به سلامت جسمی و ذهنی شما شود. حتی فکر به چرخه تکراری بیدار شدنِ هر روزه و تحمل ساعتهای طولانی حضور در محل کارْ اضطرابآور، سرخورده کننده و باعث افسردگی است؛ علاوهبراین با چنین شرایطی، مسیر پیشرفت هم سخت میشود و لازمه خروج از این بنبست طراحی مسیر شغلی خواهد بود.
به همین دلیل است که داشتن یک برنامهی معنادار، جامع و طولانی مدت میتواند برای سلامتی و شادی شما بسیار مهم باشد.
بیشتر بخوانید: چرا باید شغل خود را دوست داشته باشید؟
با این حال یافتن یک برنامه شغلی بسیار پیچیدهتر از گفتن آن است. عوامل بسیاری هنگام برنامهریزی اهمیت مییابند که حتی فکرش را هم نمیکردید. از طرف دیگر شغل ما با آرزوها، رویاهای کودکی، انتظارات خانوادگی، نیازهای اقتصادی و برخی عوامل دیگر مرتبط است.
با وجود این هم عامل تأثیرگذار، چگونه میتوان در طراحی مسیر شغلی موفق شد؟ در این زمینه ۴ قدم وجود دارد و با استفاده از آنها، میتوانید مسیر مناسبتان را پیدا نمایید.
۱. شخصیتتان را در نظر بگیرید
همه ما دارای امیال، تواناییها، ویژگیهای شخصی و اصول خاصی در زندگی هستیم و در برنامهریزی نیز، باید به این موارد توجه کنیم. هنگام انتخاب مسیر حرفهای هم این چهار جزء خودتان را در نظر بگیرید، تا به نتیجه بهتری برسید.
انجام کارهایی که به آنها علاقه دارید، باعث احساس رضایت و شادی در کار میشود. این کار به شما حس هدفمندی و یک انگیزه دورنی میدهد که شما را پیش میبرد. اگر شانس ترکیب علایق و شغل را داشته باشید، هنگام حضور در محل کار دیگر حس سابق بهسراغتان نخواهد آمد. همچنین شغلتان نه یک کار صرف، بلکه مایه لذت خواهد بود و به زندگی شما معنا خواهد دید.
اگر انسان درونگرایی هستید، از این بعد شخصیتتان غافل نشوید؛ زیرا ممکن است برخورد بیش از حد با انسانها، برای شما سخت باشد. پس انتخاب شغلی که شما را مجبور به تعامل با افراد مختلف نکند، بهترین گزینه برایتان خواهد بود. اما اگر انسان برونگرا و فعالی هستید، مواجه با گروههای بزرگ انسانها به شما انرژی خواهد داد. اگر ذهن هنرمندی دارید، احتمال موفق شما در مشاغل نیازمند به خلاقیت زیاد است و افراد دارای ذهن تحلیلگر، در کارهای مرتبط با اعداد بسیار مستعد هستند.
در آخر باید گفت ما برای زندگی اصول شخصی خودمان را داریم. مسیر شغلی مناسب شما باید منطبق با مرام و روشتان باشد. اگر نوع دوستی در زندگیتان حیاتی است، باید به سراغ مشاغلی بروید که باعث ایجاد تغییر در جهان و کمک به مردم خواهد شد. اگر عدالت اجتماعی دغدغهتان شده، کار در سازمانهای حقوق بشری متناسب با این اصل زندگی شما است.
۲. داشتن لیست گزینههای شغلی
بعد از یافتن علایق، تواناییها، شخصیت و اصولتان لیستی از مشاغل متناسب با این موارد تهیه کنید. در مورد علاقه به کارهایی که حاضرید حتی بدون یک ریال دریافتی انجام دهید، فکر کنید. ذوق و سلیقه شما میتواند نقطه شروع مسیر را به شما نشان دهد، پس تواناییها، محیط شغلی مورد نظر و شرایط مورد علاقهتان را روی کاغذ پیاده کنید. همین کار را درباره شخصیت و اصول زندگی هم انجام دهید. نکته مهم در این بخش از برنامهریزی شغلی، تهیه یک فهرست کامل و اطمینان خاطر از جا نیفتادن هیچگزینهای است.

۳. پیدا کردن مناسبترین مورد برای مسیر شغلی
بعد از تهیه یک لیست طولانی از گزینههای شغلی، نیاز به محدود کردن آن گزینهها برای رسیدن به بهترین مورد مناسب خودتان دارید. با این کار به نقطهی مناسبی میرسید که در انجام آن توانمند هستید، از آن لذت میبرید و باعث ایجاد تغییرات مثبت در اطراف خود و جهان خواهید شد.
در انتخاب شغل به مهارتهایی که مسلط هستید هم نگاهی داشته باشید. شغل شما تا سالیان طولانی یکی از اصلیترین بخشهای زندگی خواهد بود، پس لذت بردن از انتخابتان و علاقه را هم در نظر بگیرید. در آخر هم توجه کنید هدف از کار کردن امرار معاش و افزایش رفاه است. پس هنگام انتخاب، در مورد بازار کار شغل مورد علاقهتان نیز تحقیق کافی انجام دهید. اگر برای آن کار تقاضایی وجود ندارد، آیا راهی وجود دارد تا از حرفهتان کسب درآمد داشته باشید؟
پس شغلی را انتخاب کنید که همه این سه مورد را همزمان داشته باشد.
۴. مهارتهایتان را افزایش دهید
بعد از طراحی مسیر شغلی، نوبت به یافتن و پرورش مهارتهای مورد نیاز برای موفقیت کاری میرسد. اگر هماکنون جایی شاغل هستید، پس با استفاده از موقعیت فعلی و فرصتهای آموزشی محیط کاریتان برای توسعه مهارتهای شغلی استفاده کنید.
همچنین میتوانید سراغ دورههای کارآموزی بروید و با استفاده از کار دواطلبانه، با حرفه انتخابیتان بیشتر آشنا شوید و در آن کار تجربه و مهارت بیشتری کسب کنید.
0 دیدگاه