ورود به جانویس

چگونه به ترسمان از شکست غلبه‌کنیم؟

ترس یکی از احساسات‌طبیعی در انسان است و کار اصلی آن هشدار به انسان برای محتاط‌بودن در برخی شرایط است. گاهی‌اوقات ترس ممکن‌است در زندگی مشکل‌آفرین شود. اما می‌توان به‌آن غلبه‌کرد و زندگی متعادل‌تری داشت.

در این مقاله می‌خواهیم موضوع مهمی به‌نام «ترس از شکست» را بررسی‌کنیم.

در برخی افراد وجود حس ترس باعث می‌شود در زندگی متمرکزتر باشند. اما با این‌حال اگر ترس از شکست دارید و این ترس شما را از رسیدن به بهترین‌درجات باز می‌دارد، ممکن‌است در درازمدت به فوبیا تبدیل‌شود.

ترس از شکست به‌عنوان یک فوبیا شناخته شده‌است و فوبیا به‌عنوان یک احساس غیرمنطقی و ترس از یک شی یا موقعیت‌خاص تعریف می‌شود.

خب حالا سوالی که پیش می‌آید این است که آیا شما ترس از شکست‌ دارید؟ اگر جواب بله است پس بدانید آتیچی‌فوبیا واقعی‌است. اما هرگز اجازه ندهید آتیچی‌فوبیا مانع از تبدیل‌شدن شما به‌بهترین نسخه از خودتان شود.


آتیچی‌فوبیا چیست؟

ترس از شکست در یک‌ کار خاص، توسط بسیاری از افراد به هر طریقی تجربه می‌شود. اما ترس غیرمنطقی و شدید از شکست و عدم‌اطمینان از موفق‌شدن، فوبیایی است که به نام آتیچی‌فوبیا شناخته می‌شود.

سطح شدت این نوع فوبیا از خفیف تا شدید است و ممکن‌است همه افراد آن را تجربه‌نکنند. ترس از شکست نیز با اضطراب یا اختلال خلقی همراه‌است که بر سلامت‌روان و کیفیت‌زندگی افراد تاثیر می‌گذارد.

ترس غیرمنطقی از شکست می‌تواند ناشی از یک رویداد آسیب‌زا باشد که فرد در گذشته تجربه کرده‌است. این تجربه آسیب‌زا می‌تواند باعث‌شود که فرد نسبت به توانایی‌های خود شک‌ کند و به این باور برسد که برای تجربه چیزهای جدید به‌اندازه کافی خوب نیست.

آتیچی‌فوبیای شدید فرد را در محدوده‌امن خود نگه می‌دارد و مانع از پیشرفت او در زندگی می‌شود. لازم به‌ذکر است که آتیچی‌فوبیا با آتلوفوبیا که ترس از نقص است متفاوت‌است.


آیا آتیچی‌فوبیا و کمال‌گرایی مثل‌هم هستند؟

اگرچه آتیچی‌فوبیا و کمال‌گرایی شباهت‌هایی دارند، اما شرایطشان متفاوت‌است. کمال‌گرایی به این معنی‌است که بی‌عیب و نقص باشید و تمرکز شدیدی روی موفقیت داشته‌باشید.

فرد مبتلا به آتیچی‌فوبیا کلا روی شکست تمرکز دارد و با احساس‌شکست، نگرانی و یا عذاب‌وجدان در مورد اینکه اگر شکست‌بخورد چه اتفاقی می‌افتد، درحال جنگ و جدل است. کمال‌گرایی افراطی می‌تواند به آتلوفوبیا تبدیل‌شود.


ترس از شکست

شکست پله‌ای برای موفقیت است و همین امر به شما کمک می‌کند از اشتباهات خود درس بگیرید و به‌سمت پیشرفت در حرفه‌ خود سوق پیدا کنید. اگر در کاری شکست خوردید به‌معنی توقف در زندگی نیست بلکه برخاستن از شکست نشانه‌پیشرفت است. وقتی آن کار را انجام‌دهید، یاد می‌گیرید گام‌های جدیدی برای رسیدن به رویاهای خود بردارید.

آتیچی‌فوبیا بسته به‌اینکه چگونه آن را مدیریت می‌کنید، می‌تواند پیامدهای مثبت یا منفی در زندگیتان به همراه داشته‌باشد.

برخی افراد استانداردهای کمال گرایانه‌ای دارند و برای برتری تلاش می‌کنند زیرا از شکست خوردن می‌ترسند. از این افراد به عنوان کمال‌گرا یاد می‌شود.

علل آتیچی‌فوبیا

علل‌احتمالی آتیچی‌فوبیا ممکن‌است شامل موارد زیر شود:

  • سابقه‌خانوادگی: اگر اختلالات سلامت‌روانی مانند فوبیا، اضطراب یا افسردگی در افراد خانواده شما وجود داشته‌باشد، احتمال ابتلا به‌ این شرایط در شما نیز وجود دارد.
  • تجارب آسیب‌زا: اگر در نتیجه شکست، متحمل آزار یا تنبیه شدید شده‌باشید، ممکن‌است از تجربه دوباره و عواقب آن بترسید. یا ممکن‌است احساس‌کنید که شکست شما در گذشته منجر به یک نتیجه وحشتناک مانند مرگ یا نابودی شخص دیگری شده‌است.
  • رفتار آموخته‌شده: شما ممکن‌است در محیطی بزرگ شده‌باشید که اطرافیانتان دائما به شما این احساس را می‌دادند که شکست‌خوردن، غیر قابل‌قبول است یا هرچیزی کمتر از کامل‌بودن، به معنی شکست‌است.
  • سایر فوبیاها: گاهی اوقات فوبیاها باهم بروز می‌کنند. به‌عنوان مثال کودکی که از مدرسه می‌ترسد هم ممکن‌است آتیچی‌فوبیا داشته‌باشد. یا فردی که دچار میسوفوبیا (ترس از کثیفی و میکروب‌ها) است، اگر احساس کند دائما در تمیز بودن اطرافش شکست می‌خورد، ممکن‌است به آتیچی‌فوبیا مبتلا شود.

علائم

  • وجود ترس می‌تواند شما را از دستیابی به اهداف زندگیتان باز دارد.
  • ترس از شکست می‌تواند برای افراد یک جنگ و مبارزه درونی حقیقی باشد. زمانی که یک فرد از ترس اینکه ممکن‌است حتی بدون انجام کاری خجالت‌زده یا نا امید شود، از موقعیت‌های خاصی اجتناب‌کند.
  • ترس از شکست چیزی‌ نیست که بتوانید آن را نادیده‌بگیرید یا آن را فراموش‌کنید. بلکه اگر به‌درستی مورد توجه قرار نگیرد ممکن‌است اثرات منفی بر سلامت‌روان فرد بگذارد و باعث افسردگی و اضطراب شدید شود.

علائم‌عاطفی

  • نگرانی و اضطراب بیش از حد درمورد اینکه در صورت شکست چه اتفاقی خواهد افتاد؟
  • به‌تعویق انداختن کارها برای اجتناب از وظیفه محول شده‌ای که باعث اضطراب فرد می‌شود.
  • آوردن دلایل منطقی غیرضروری در مورد مشکلی که رخ داده‌است.
  • احساس اغراق‌آمیز اضطراب، ترس و هراس هنگام انجام هر نوع ریسک یا کار جدید با نتیجه‌ای که از آن مطمئن نیستید.

علائم‌فیزیکی

  • بیخوابی
  • استرسی که منجر به درد در قفسه‌سینه شود.
  • با علائم تعریق‌ زیاد، ناراحتی گوارشی، درد مفاصل و درد عضلانی به‌راحتی دچار وحشت می‌شوید.
  • سردرد فراگیر
  • دشواری در تنفس در صورت مواجهه با موقعیت‌های پیش‌بینی نشده.
  • احساس خستگی مداوم به‌دلیل بی‌انگیزگی.

چگونه به ترس از شکست غلبه‌کنیم؟

از آنجا که ذهن ناخودآگاه با ذهن خودآگاه هماهنگی ندارد، ترس از شکست در ذهن باقی می‌ماند.

ممکن‌است شما بخواهید روی اهداف خود تمرکز و پیشرفت کنید اما ترس‌های موجود در ضمیر ناخودآگاهتان شما را از انجام هرکاری باز می‌دارد.

در ادامه چند نکته برای غلبه بر آتیچی‌فوبیا را آورده‌ایم.

  • دارودرمانی: اگر به اختلالات سلامت‌روان مثل افسردگی یا اضطراب دچار هستید، دارو می‌تواند به شما در بهبود و مدیریت علائم کمک‌کند. با این حال، دارو اولین درمان برای فوبیا نیست.
  • مواجهه‌درمانی: قرار گرفتن تدریجی در معرض منبع ترس می‌تواند به شما کمک‌کند به ترس خود از شکست غلبه‌کنید. برای مثال، درمانگر ممکن‌است از شما بخواهد سناریویی را انجام‌دهید که در آن احساس شکستتان در گذشته را بازسازی می‌کنید. این کار در محیطی کاملا امن و حمایتی انجام می‌شود تا بتوانید متوجه‌شوید که در صورت شکست هیچ خطری شما را تهدید نمی‌کند.
  • درمان‌ شناختی_رفتاری (CBT): CBT نوعی روان‌درمانی است که به شما کمک می‌کند تفکر منفی درمورد شکست را تغییر دهید. در این خصوص درمانگر به شما کمک می‌کند تا ببینید که برخی چیزهایی که شما آن‌ها را «شکست» می‌دانید، فرصت‌های مثبتی برای یادگیری و رشد هستند.

ترس از شکست خود را کنترل‌کنید.

ترس از شکست ذاتی‌ نیست، بلکه یک رفتار اکتسابی‌است. بنابراین می‌توان آن را تغییر داد. ترس فقط حالتی ذهنی است که احساسات و باورهای شما را کنترل می‌کند.

کشف تعارضات اساسی که باعث ترس از شکست می‌شوند و سپس حل آن‌ها به جای فرار، شانس بیشتری برای زندگی بدون شک و تردید و اصلاح روابط‌اجتماعی را به شما می‌دهد.

شکست ممکن‌است سخت باشد اما اگر به‌دلیل ترس از شکست هرگز تلاش نکنید، خیلی بدتر است. تنها چیزی که لازم‌است این‌ است که به پایان بد فکر نکنید و از همین الان جلسات مشاوره خود را با یک درمانگر شروع‌کنید.

سوالات متداول

ترس از شکست‌خوردن چه عواقبی را به‌دنبال دارد؟

ترس از شکست‌خوردن در کارها و عدم غلبه بر آن می‌تواند تا حد زیادی فرد را از داشتن زندگی‌عادی و سالم محروم کند. در حالی که می‌توان با به کارگیری روش‌های مختلف از جمله دارو درمانی، مواجهه درمانی و... به ترس از شکست غلبه‌کرد.

الهه مصطفی زاده

سلام!
من الهه هستم...
دختری که عاشق share کردن اطلاعاتشه.
به دنیای پر محتوای من خوش‌آمدید!

0 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دسته‌بندی‌ها