ورود به جانویس

با این ۱۵ راهکار همیشه وقت اضافه بیاورید!

وقت اضافه
وقت اضافه

در این روزهای پرتنش و تکاپو که هر کس از شدت درگیری فراموش می‌کند قهوه‌اش را بخورد، باید هر درزی که این گوهر گران‌بهای ما را می‌دزدد را ببندیم. پس در ادامه با ما همراه باشید تا با ۱۵ راهکار ساده، همیشه وقت اضافه داشته باشید.

۱- زمانتان را حسابرسی کنید

شاید این کار سخت باشد، اما مهم‌ترین قسمت است و می‌ارزد که ۵ روز زمان بگذارید تا متوجه شوید که درز کارهایتان کجاست.

خب اول از همه یک دفترچه یادداشت بردارید و برای هر ۱۵ دقیقه تایمر گوشی‌تان را فعال کنید. حالا هر بار که گوشی‌تان زنگ خورد، در دفترچه‌تان بنویسید که چه کار می‌کردید. این کار را ۳ تا ۷ روز انجام دهید و سپس از نتایج فوق‌العاده آن شگفت‌زده شوید. چرا که به‌سادگی نشان می‌دهد چقدر از وقتتان را روزانه هدر می‌دادید.

۲- بدن خود را بشناسید

همه ما از همان اول صبح که از خواب بیدار می‌شویم یک کوله‌پشتی انرژی همراه خودمان می‌بریم و باید آن را تا آخر شب مصرف کنیم. عین یک کوله از خوراکی که باید آن را تا آخر شب نوش‌جان کنیم. حالا این خوراکی‌ها برای برخی افراد بیشتر و برای بعضی‌ها کم‌تر هستند.

میزان انرژی روزانه اکثر افراد در حدی است که بتوانند ۳ تا ۶ کار را کامل انجام دهند.

برایان ترسی

حالا بسته به بدن و آن کوله‌ای که هر روز همراهتان برمیدارید، تعداد کارهایی که می‌توانید انجام دهید هم متفاوت می‌شود. مثلا بانوان معمولا در طول چرخه قاعدگی انرژی کم‌تری دارند و ممکن است کارهای کم‌تری را هم انجام دهند. حتما خانوم‌ها الان این موضوع را درک می‌کنند و با خودشان می‌گویند که در روزهای دوشنبه انرژی بیشتری نسبت به جمعه‌ها یا در هفته اول ماه نسبت به هفته آخر داریم.

خلاصه که وقتی این موضوع را بدانید، راحت‌تر می‌توانید برای خودتان تصمیم بگیرید، روزتان را برنامه‌ریزی کنید و درنهایت وقت اضافه بیاورید. نه‌تنها بانوان، بلکه تمام انسان‌ها! چرا که مردان هم گاهی پریود ذهنی می‌شوند.

۳- هرگز بدون فکر قول ندهید

وقتی یک پیشنهاد کاری و یا… را پیدا می‌کنید بدون درنگ قول ندهید. یعنی نگویید که چشم من از فردا می‌آیم و روزی ۱۴ ساعت کار می‌کنم.

 مودبانه کمی وقت بخواهید. مثلا بگویید من تا فردا خبر قطعی را به شما می‌گویم. حالا در این زمان تمام جوانب را بسنجید و ببینید که

  • اصلا از عهده آن کار برمی‌آیید؟
  • زمان آن را دارید؟
  • برای سایر تعهدات و کارهایتان مانعی نمی‌شود؟
  • این کار چقدر برایتان ارزش دارد، مهم است و در نهایت برایتان منفعت می‌آورد؟
  • آخر سر هم پاسخی که می‌خواهید به این فرد بدهید را آماده کنید.

حالا یک نکته جزئی هم این وسط بگم. اگر آن روز تصمیمات زیادی گرفته‌اید، دیگر راجب این کار فکر نکنید و به اول روز آینده موکولش کنید. چرا که مطالعات بسیاری نشان می‌دهد که اگر روزانه تصمیمات زیادی بگیرید، درنهایت کیفیت تصمیماتتان پایین می‌آید و نمی‌توانید خوب و درست تصمیم بگیرید. درست همانطور که کوله انرژی تمام می‌شود و آخر شب بی‌انرژی می‌شوید.

۴- زمان بیشتری بگیرید

مثلا اگر قرار است یک ساعت دیگر با دوستتان در کافه باشید، این زمان را به ۱.۵ ساعت تغییر دهید. حالا چرا؟ چون ممکن است به ترافیک بخورید و یا حتی در رفت‌و‌آمد دچار مشکل شوید.

حالا اگر زودتر رسیدید چطور؟ اصلا جای نگرانی ندارد. می‌توانید در این نیم ساعت کتاب مطالعه کنید، از تنهایی با خودتان و این نظم و ترتیب در وقت اضافه لذت ببرید.

۵- با خودتان روراست باشید

به نظرم که این مهم‌ترین گزینه است تا بتوانید انرژی بیشتری برای خودتان نگه دارید. هیچکس جز خودتان نمی‌تواند شما را درست و دقیق درک کند. هیچکس نمی‌تواند تشخیص دهد الان چه چیزی برای شما خوب است و یا چه چیز حالتان را خوب می‌کند. پس با خودتان رو راست باشید و در مواقع حساس این سوالات را از خودتان بپرسید.

  • آیا این واقعا همان چیزی است که من می‌خواهم؟
  • آیا با انجام این کار حس انجام وظیفه من برطرف می‌شود؟
  • آیا با انجام آن احساس خوبی به من دست می‌دهد؟
  • آیا این کار انرژی روزانه‌ام را برطرف می‌کند؟
تمام سعیتان را به‌کار ببرید تا تک ستاره آسمان خودتان باشید.

اگر می‌دانید دلتان واقعا با این کار روراست نیست پس همین الان تلفن کنید و جواب منفی بدهید. اشکالی ندارد اگر فرد دیگری را ناامید کنید، هیچکس از خودتان مهم‌تر نیست.

هیچ فایده ای ندارد که سلامت روان خود را قربانی شاد کردن دیگران کنید.

۶- شغل و کارتان با اهداف و برنامه‌هایتان در یک راستا هستند؟

هر کسی در زندگی‌اش هدف دلی خاصی دارد. هر کس هم که بگوید ندارد دروغ می‌گوید. دارد؛ فقط جرئت بیان آن را ندارد.

خلاصه که مثل مورد قبل با خودتان صادق باشید و ببینید که آیا شغلتان، واقعا همانی است که شما را به هدفتان می‌رساند؟ یا واقعا به شما در رسیدن به خواسته‌تان کمکی می‌کند؟ یا شما را در مسیر رسیدن به خواسته واقعی‌تان قرار می‌دهد؟

بحثی که بعد از هدف وجود دارد، ارزش‌های زندگی هستند. هر کسی در زندگی‌اش ارزشی دارد. یکی مادر و پدرش ارزش‌های زندگی‌اش هستند. یکی خودش را ارزش قرار می‌دهد و دیگری احترام، عزت نفس و… باید ببینید که این کار با ارزش‌هایتان سازگاری دارد؟

مثلا اگر پدرتان با کارتان مخالف است و یکی از بزرگ‌ترین ارزش‌هایتان هم او هست، پس بهتر است بدون درنگ کار را کنار بگذارید تا در آینده دچار مشکل و عذاب وجدان نشوید. البته این وسط از تعادل هم خارج نشوید. این مثال‌ها برای افرادی است که به شغل فعلی‌شان علاقه چندانی ندارند.

۷- بدانید کجا می‌روید

محل کارتان را دقیق بررسی کنید. این یک موضوع بسیار مهم است که خیلی‌ها فکر می‌کنند اهمیتی ندارد، اما واقعا مهم است. خود من مدتی به کاری مشغول بودم که فقط یک ساعت طول می‌کشید تا بروم و یک ساعت هم برگردم. آن هم درقبال حقوق بسیار ناچیزی. و چون قرار داد داشتم متاسفانه نمی‌توانستم تا موعد مقرر آن جا را ترک کنم. خلاصه که این مسافت‌ها گاهی زمان آدم را به کل می‌گیرند.

وقت اضافه

۸- حد و مرزهایتان را تعیین کنید

همان اول کار خط قرمزهای خودتان را مشخص کنید. هر چیزی که هست و در هر رابطه‌ای که هستید. چه شغلی چه دوستی چه خانوادگی.

اگر زمان برایتان مهم است پس همان اول کار حرفتان را بزنید؛ حتی اگر به قیمت از دست دادن آن شغل یا رابطه تمام شود. اینکه الان کمی بیشتر دنبال یک شغل یا دوست مناسب بگردید خیلی بهتر از این است که در رابطه‌ای باشید که پا روی حد و مرزهای شما می‌گذارد.

۹- کمی لجباز و یک‌دنده باشید

وقتی تصمیم خودتان را گرفتید دیگر قرار نیست چند روز بشینید و غصه بخورید که حالا چه می‌شود! فکر کردن به این موضوع تنها باعث می‌شود انرژی بیشتری را هدر دهید و بدتر اینکه نیروی اراده‌تان هم ضعیف شود. اصلا هم قرار نیست با حرف بقیه هر دم نظرتان عوض شودهااا!

تصمیم خود را بگیرید و به‌سرعت از آن بگذرید.

۱۰- جبران اجباری را کنار بگذارید

این مورد برای ما ایرانی‌ها از هر جای دنیا مرسوم‌تر است. ما ایرانی‌ها عادت داریم وقتی کسی کاری برایمان انجام می‌دهد تمام تلاشمان را به‌کار ببریم تا بتوانیم برایش جبران کنیم. درنهایت این کار هم انرژی زیادی از ما می‌گیرد هم مدت‌ها ذهن و جسم ما را درگیر می‌کند.

سعی کنید این تعارف‌ها را کنار بگذارید و جبران را برای زمانی بگذارید که از روی محبت می‌خواهید کاری برای طرف انجام دهید. نه از روی جبران و تعهد اجباری!

۱۱- اولویت‌های خود را بشناسید

اصل پارتو به ما می‌گوید که ۸۰ درصد خروجی یک موقعیت معین توسط ۲۰ درصد ورودی تعیین می‌شود. ما می‌توانیم از این اصل به نفع خودمان استفاده کنیم. آن هم کجا؟ هنگامی که بین کارهای مختلف مردد هستیم و نمی‌دانیم که باید برای کدامشان وقت بگذاریم.

برای استفاده از این اصل، از خود بپرسید که کدام کارها به ۲۰ درصد زمان، انرژی یا تلاش شما نیاز دارد، اما ۸۰ درصد نتیجه را به همراه خواهد داشت. آن کارها را اولویت بندی کنید و بقیه کارها را به بقیه و یا به بعدا موکول کنید تا بیش از حد تحت فشار و تعهد قرار نگیرید.

برای آشنایی بیشتر با این اصل می‌توانید ویکی‌ پدیا را مطالعه کنید.

۱۲- باورهای محدود کننده‌تان را تغییر دهید

مثلا اگر فکر می‌کنید «نه گفتن» شما کسی را ناراحت می‌کند پس اول از هر چیز شما باید این باور محدودکننده خودتان را برطرف کنید. خلاصه که هر باور سمی که درونتان دارید را پیدا کنید و برای حل آن زمان بگذارید. درنهایت هم از قاطعیتتان در پاسخ دادن لذت ببرید.

۱۳- استرس را به زندگیتان دعوت نکنید

بعضی از ما واقعا نمی‌توانیم لحظه‌ای آرام بنشینیم. فکر می‌کنیم که باید و باید برای هر لحظه خودمان، مشغله و درگیری‌ای درست کنیم تا واقعا زندگی کرده باشیم. اما خب چرا؟ چرا باید اینقدر به خودمان سخت بگیریم؟

قبل از قبول کردن هر کاری اول به این سوال‌ها فکر کنید.

  • اگر بیش از حد توانم مسئولیت قبول کنم چه اتفاقی می‌افتد؟
  • اگر انرژی‌ام را تمام کنم، اهداف و برنامه‌هایم چه می‌شوند؟
  • چگونه می‌توانم زمان و برنامه‌هایم را مدیریت کنم؟

۱۴- دوستانتان را بازیابی کنید

دشمنان دوست نما چه کسانی هستند؟ افرادی که در واقع دشمن و دزدان وقت و انرژی ما هستند، اما خودشان را در قالب دوست جا می‌زنند. شناختن این افراد واقعا ساده است. کمی به اطرافیانتان نگاه کنید و ببینید هنگام صحبت با کدامشان واقعا در تنگنا قرار می‌گیرید و باید به کلمه کلمه‌تان دقت کنید و تازه ممکن است آخر سر هم در دردسر بیفتید؟!

آن‌ها را شناسایی کنید، کنار بگذارید و از وقت اضافه‌تان لذت ببرید.

۱۵- استراحت را در اولویتتان قرار دهید

شاید باورش برایتان سخت باشد، اما ما ماشین نیستیم. (هر چند که ماشین هم به استراحت احتیاج دارد!)

قبل از برنامه‌ریزی برای کارهایتان، ابتدا زمان استراحت را مشخص کنید و با خودتان عهد ببندید که هرطور هم که شده حتما استراحت کنید. اینطوری هم برای بقیه کارهایتان انرژی کافی دارید و هم آخر شب دور از جانتان عین جنازه به خانه برنمی‌گردید.

وقت اضافه

اگر از آن دسته افرادی هستید که باید پای کار بنشینند تا کامل تمام شود و سپس بلند شوند، باز هم اشتباه می‌کنید. بهترین کار این است که بین کارها به خودتان استراحت دهید. اگر نمی‌توانید این کار را انجام دهید پیشنهاد می‌کنم مقاله ۴ فایده استراحت‌های کوچک بین کار + چند ایده برای بهترین استفاده را مطالعه کنید تا بیشترین وقت اضافه را داشته باشید.

خلاصه و مهم‌ترین‌ها برای داشتن وقت اضافه

اگر وقت خواندن و انجام تمام موارد بالا را ندارید و دنبال این هستید که وقت اضافه بیاورید، پس حداقل این کارها را حتما انجام دهید.

  • هر ۱۵ دقیقه یک زنگ هشدار تنظیم کنید. پس از به صدا در آمدن زنگ ساعت، کارهایی را که در این ۱۵ دقیقه انجام دادید را یادداشت کنید. بهتر است این کار را تا یک هفته انجام دهید.
  • هرگز بدون فکر تعهدی ندهید. یک یا دو روز به خودتان فرصت دهید تا کامل فکرهایتان را بکنید و بهترین تصمیم را بگیرید.
  • برای قرارهایتان زمان آماده‌سازی و رفت‌وآمد را هم درنظر بگیرید.
  • به‌جای اینکه دائم فکر کنید به چه کسی مدیون هستید، به یاد داشته باشید که جبران یک لطف بهتر است در جایی انجام شود که میل واقعی برای کمک به کسی را دارید. خلاصه که از صمیم قلب باشد؛ نه صرفا از روی جبران.
  • زمان استراحتتان را اولویت قرار دهید. استراحت شاید ضروری‌ترین قسم برای سلامتی و تصمیم‌گیری‌تان باشد. پس قبل از آغاز کار، اول برای استراحتتان برنامه‌ریزی کنید.

درنهایت

درنهایت هم اینکه اگر دیدید واقعا شغل یا کاری دزد زمان و انرژیتان شده، با لحنی محترمانه به آن پاسخ دهید و پل‌های پشت سرتان را خراب نکنید.

حالا چطور؟

  • من از این فرصتی که در اختیارم قرار دادید بسیار ممنونم اما فعلا شرایط انجام و قبول این مسئولیت را ندارم.
  • من از این پیشنهادی که به من دادید قدردانی می‌کنم، اما این روزها خیلی وقتم پر است و نمی‌خواهم که قبول این مسئولیت، در کیفیت انجام کارهایم تاثیر بگذارد.
  • و…

شما چه جمله و یا پیشنهاد به‌خصوصی دارید تا وقت اضافه بیاورید؟

0 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دسته‌بندی‌ها