عمر کارت گرافیک شما به پایان رسیده است؟
خراب شدن قطعات سختافزاری همیشه دردناک و ناخوشآیند بوده و در سالهای اخیر بخش زیادی از درد ناشی از این مشکل، به خاطر قیمت بالای قطعات به وجود آمده است و شاید این افزایش قیمت در کارت گرافیکها بیشتر از دیگر قطعات دیده میشود. در همین راستا اگر این قطعه در سیستم شما با مشکل روبهرو شود، که در نتیجه نیاز به تعویض داشته باشید، باید خود را برای پرداخت هزینهی نسبتا زیادی آماده کنید.
حالا در این مقاله ۵ نشانه خراب شدن کارت گرافیک و نزدیک شدن آن به دنیای مردگان را به شما توضیح میدهیم تا شاید قبل از خرابی کامل، به یک آمادگی نسبی برای مواجه شدن با این مشکل برسید.
۱. افزایش روز افزون گلیچها
یکی از مهمترین نشانههایی که به شما خبر میدهد، کارت گرافیکتان به روزهای آخر عمراش نزدیک شده، همین افزایش گلیچها در زمان کار با کامپیوتر است.
گلیچ در اینجا به این معنیست که صفحات به خوبی و به درستی رندر گرفته نمیشوند و بیشتر در زمان اجرای بازیهای ویدیو این مشکل خودش را نمایان میکند. با این حساب، افزایش گیلچها را معمولا گیمر زودتر از بقیه متوجه میشوند.
۲. فنها با صدای عجیبی کار میکنند
فنهایی که وظیفه خنک کردن کارت گرافیک را برعهده دارند، نسبت به شرایط کارت و البته دمای آن با سرعتهای مختلفی حرکت میکنند؛ پس اولین کسی که متوجه صدای عجیب این بخش از کارت میشود، خود شما هستید.
صدای بد فنها در امتداد بد کار کردن آنهاست و در امتداد بد کار کردن فنها، افزایش دمای کارت و سرانجام این افزایش دما باعث آسیب رسیدن به کارت شما میشود.
در بین این ۵ نشانه، شاید تنها همین صدای بد فنهاست که شما میتوانید با پیشگیری به موقع، از خراب شدن آنها جلوگیری کنید.
حالا اگر کارت گرافیک شما به کمک کولرهای کاستوم آبی خنک شود، خبری از صدای فنها نخواهد بود و نمیتوانید از این راه متوجه خراب شدن کارت گرافیکتان بشوید؛ البته شمایی که از این کارت گرافیکها دارید، دیگه چرا نگران خراب شدنش هستید، یک کارت گرافیک جدید بخر بابا!
۳. کرش کردن بیش از حد سیستم
وقت که کارت گرافیک سیستم شما، کم کم به سمت غسال خانه راهی میشود، سرعت سیستم شما نیز در پی آن کاهش مییابد و در نتیجه این موضوع باعث خواهد شد که شما در هنگام کار، با ارورهای زیاد و ریبوت شدنهای پی در پی روبهرو میشوید.
بعد از اینکه این موضوع مدتها ادامه داشت، باید به سرعت راهی برای آن پیدا کنید؛ البته که این موضوع میتواند دلایل دیگری به جز خرابی کارت گرافیک نیز داشته باشد.
در اینجا پیشنهاد میشود برای پیدا کردن مشکل از Troubleshoot سیستم استفاده کنید.
۴. فریم ریت کاهش مییابد
گیمرها جانشان به کارت گرافیکشان بسته است و خراب شدن این قطعه میتواند تیری بر پیکره بیجان این روزهای گیمرها باشد.
اگر یک بازی، بدون هیچ دلیل خاصی به جای ۶۰ فریم با ۱۰ فریم اجرا شود، یکی از اصلیترین نشانههای مرگ تدریجی کارت شما به حساب میآید.
البته قبل از اینکه به این فکر یک مراسم تدفین برای کارت گرافیکتان باشید، بهتر است دمای آن را در طول کار کردن و هنگام اجرای بازی چک کنید؛ افزایش دما، باعث میشود عملکرد کارت کاهش پیدا کند و در نتیجه بازیها با فریم ریت کمتری اجرا میشوند.
۵. صفحه آبی مرگ
خب میرسیم به یار شفیق کاربران ویندوز، یعنی صفحه آبی مرگ. دلایلی زیادی وجود دارد که سیستم این صفحه را به شما نشان میدهد و پس از چند ثانیه ریست یا ریبوت میشود؛ در بین این دلایل، خراب شدن کارت گرافیک، یکی از اصلیترینها به شمار میرود.
از سوی دیگر زمانی که ویندوز یک از هزاران فایلاش را برای یک ثانیه گم میکند یا نمیتواند به آن دسترسی داشته باشد، باعث خواهد شد این صفحه مقابل شما ظاهر شود.
پس اگر صفحه مرگ آبی را دیدید، قبل از اینکه به فکر خرید یک کارت گرافیک جدید فرو بروید، یک بررسی اجمالی بکنید که آیا در زمان کار با سیستم به چهار مورد بالا برخورد کردهاید یا نه؟ اگر خبری از موارد بالا نیست، با خیال راحت بعد از روشن شدن دوباره سیستم به کارتان ادامه دهید.
بعد از خراب شدن کارت گرافیک چه کار کنم؟
گرافیک جدید بخرید! بله شاید شنیدنش و حتی انجام دادنش سخت باشد، اما ۹۹ درصد از مواقع واقعا هیچ کاری از شما بعد از خارج شدن روح از کالبد کارت، بر نمیآید.
البته یک راه با درصد موفقیت بسیار کم وجود دارد؛ بعد از اینکه دیگر هیچ علامت حیاتی از کارت دریافت نکردید، میتوانید آن را از سیستم خود خارج و فنهای ان را تمیز کرده، خمیر سیلیکون تازه به آن بزنید و سپس کارت گرافیک خود را درون فر قرار دهید. ممکن است این راه به نظر مسخره و البته بیتاثیر بیاید، اما در برخی اوقات واقعا جواب داده و عملا حکم CPR را برای کارت شما دارد.
کلام آخر…
خیام اگر زه باده مستی خوش باش / با ماه رخی اگر نشستی خوش باش
چون عاقبت کار جهان نیستی است / انگار که نیستی، چو هستی خوش باش
همه ما یک روزی از این دنیا میرویم، پس خیلی نگران اینکه کارت گرافیکات خراب شده یا قرار است یک روزی خراب بشود، نباشد؛ تا هست از آن لذت ببرید.
0 دیدگاه