حانیه خانی در
زندگی
چرا در روزهای بارانی غمگین میشویم؟
روزهای بارانی برای خیلی از مردم حس مبهمی دارد! اما پس از یک تابستان خشک و عجیبوغریب، مردم بخشهایی از ایالات متحده آمریکا بارانی را تجربه کردند که در پاییز رکوردشکنی کرد؛ درحالی که هنوز حتی نوامبر هم از راه نرسیده، اما این اتفاق کاملا برای مردم منطقه عادی شده، چونکه تقریبا هرسال با این نوع پدیدههای جوی روبهرو میشوند.
میسیسیپی، نوادا و لوئیزیانا ایالاتی هستند که بهتازگی مرطوبترین آبوهوای تاریخ خود را دیدهاند. آریزونا و نیومکزیکو هم با مرطوبترین حالت تاریخی خود روبهرو میشوند. بله؛ طوفان ایان قبل از شروع یک هفته هوای طوفانی در شمال شرقی فلوریدا، مستقیم و بدون هیچ درنگی سطل بزگ و پر باران خود را، در این ایالت ریخت!
اگر نمیدانید طوفان ایان چیست، باید بگویم که یک طوفان بزرگ و مخرب رده چهار اقیانوس اطلس است که مرگبارترین طوفان در ایالت فلوریدا بوده، البته بعد از طوفان روز کارگر در سال ۱۹۳۵ رخ داد. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به سایت ویکی پدیا سر بزنید.
لبکلام این است که میزان بارش باران خیلی زیاد بوده، بهسادگی فروکش نکرده و خسارتهای بسیاری هم به بار آورده. پس روزهای بارانی ممکن است هر لحظه و هر روزی در کمین ما باشند و ناگهان زندگی ما را بربایند!
اما چرا در روزهای بارانی غمگین و افسرده میشویم؟
بهلطف تغییرات آبوهوایی، ما ممکن است هر لحظه با بارانهایی مواجه شویم که پرقدرت، طولانیتر و شدیدتر از همیشه به کار خود ادامه میدهند و درمورد این موضوع نیازی نیست که یک دانشمند موشکی از مریخ بیاید و به ما بگوید که هوای تاریک میتواند روحیه شما تضعیف کند و قرار است در روزهای بارانی گریه کنید!
پس از گیر افتادن در روزهای بارانی پشت سر هم، کاملا طبیعی است که احساس تنبلی و کسالت داشته باشیم. اگرچه برخی تحقیقات نشان میدهد هوای کمی خنکتر یعنی آن نقطهی شیرین ۶۰ تا ۷۰ درجه فارنهایت در مقایسه با گرماهای بیامان میتواند برای سلامت روان ما مفید باشد، اما روزهای تاریک و طوفانی میتواند داستان متفاوتی برای افراد خاص بسازند، حقیقتا دلیل پیچیدهای هم ندارد چون یکی از مهمترین حسها در ارتباط با محیط و انتقال احساسات مختلف به مغزانسان، حس بینایی افراد است.
کم شدن نور در روزهای بارانی چه تاثیری روی ما میگذارد؟
براساس مقالهای از انجمن روانشناسی آمریکا، افرادی که نسبت به باران حس خوبی ندارند، ممکن است در روزهای مرطوب احساس شادی کمتری نسبت به روزهای عادی داشته باشند، حتی درمواقعی دیده شده که این موضوع بعضی از آدمها را عصبی میکند.
عوامل مختلفی نشان میدهد آبوهوای دلگیر چطور میتوانند روی خلقوخوی شما اثر بگذارند، اما دانشمندان معتقدند که کمبود نور خورشید بیشتر مقصراین اتفاق است.
نور را میتوان نوعی «دارو» درنظر گرفت. وقتی آفتاب خیلی کم باشد قطعا آن را از نظر احساسی و فیزیکی بیشتر احساس خواهید کرد.
دیوید اوری، استاد بازنشسته روانپزشکی در دانشکده پزشکی دانشگاه واشنگتن
دلیلش هم خیلی سادهتر ازآن چیزی است که از ذهنتان میگذرد؛ چونکه بدن ما برای کنترل ساعت داخلی خودش به نور خورشید متکی است. بهعبارتی چرخه خواب و بیداری ما را تنظیم میکند. برای آشنایی بیشتر با این موضوع پیشنهاد میکنم مقاله کیفیت خواب خود را با این ۸ راهکار بهبود ببخشید! را مطالعه کنید. دوز نور صبحگاهی سرعت واکنش افراد را افزایش داده و سطح انرژی ما را در طول روز بهخوبی حفظ کرده و به ما کمک میکند تا هوشیار باشیم، بنابراین وقتی چند روز متوالی باران میبارد، ممکن است احساس خوابآلودگی کنیم؛ دقیقا مثل یک کوآلا خسته که روزها روی شاخههای پهن اکالیپتوس میخوابد.
دیر به رختخواب رفتن، از طرفی دیر خوابیدن و صبح زود بیدار شدن طبق روال زندگی روزمره ما آدمها، باعث میشود که خواب کمتری داشته باشیم. تحقیقات نشان میدهد که این موضوع میتواند الگوهای خواب عادی شما را مختل کند و باعث شود بیشتر یا کمتر از حد معمول استراحت کنیم و این درحالی است که برهم زدن کیفیت خواب میتواند اخلاق ما را بسیااااار مختل کند.
نور خورشید تقویتکننده دو مادهی شیمیایی مفید و خیلی خوب در بدن یعنی سروتونین و دوپامین است، که روحیه ما را بالا نگه میدارد. حالا تصور کنید نور خورشید چند روزی از ما دوری کند!
دکتر اوری کمی تخصصیتر در این مورد به ما میگوید:« بدون این نور و سطوح کافی از این انتقالدهندههای عصبی، برخی افراد بیشتر مستعد احساس افسردگی هستند. او همچنین اعتقاد دارد که کمبود نور خورشید و اثرات احتمالی آن بر مغز شما یکی از بزرگترین محرکهای اختلال عاطفی فصلی به نام SAD است، نوعی افسردگی که میلیونها آمریکایی را، عمدتا در پاییز و زمستان، هر ساله تحت تاثیر قرار میدهد.»
اگر دنبال چرایی بیشتر برای گریه کردن در روزهای بارانی هستی:
از دیگر موارد تاثیرگذار که باعث گریه کردن ما در روزهای بارانی میشود عوامل هواشناسی مثل تغییرات دما، رطوبت و فشار هوا است که در افراد دارای شرایط خاص با بیماریهای مزمن مثل میگرن یا آرتریت، باعث تشدید درد میشود. این موضوع بهطور قابلتوجهی میتواند بر نحوهی زندگی یک فرد که اتفاقا احساسات عاطفی فراوانی هم دارد، اثر بگذارد!
هوای بارانی ما را تشویق میکند که در خانه بمانیم بنابراین ممکن است فعالیت کمتری داشته باشیم یا حتی برنامههایی را که از قبل منتظرشان بودیم هم لغو کنیم درحالی که انجام هر دو این موارد میتوانند برای سلامت روان و جسم ما معجزه کند.
بدون ورزش یا معاشرت با افراد مختلف بهخصوص برای مدت طولانی ممکن است بیشتر احساس تنهایی یا بیحالی کنید؛ که نتیجه آن فقط باعث، تضعیف روحیه میشود.
روزهای بارانی با خلقیات افراد مختلف چه رابطهای دارد؟
البته همه دلایل ذکر شده کاملا شخصی است و بهطور صد درصدی ثابت نشدهاند، اما بهطور کلی بهنظر میرسد که بین شخصیت ما و حساسیت ما نسبت به آبوهوا، رابطهای وجود دارد که همهی این موارد به خودیخود تاثیرگذار هستند. این درحالی است، که برخی مردم از باران متنفرند و برخی دیگر آن را دوست دارند و در هوای بارانی، زیرباران نهایت لذت و شادی را تجربه میکنند.
درنهایت راهکار کنارآمدن با روزهای بارانی چیست؟
برای کسانی که در روزهای بارانی دچار مشکل ذهنی میشوند، راهکارهایی وجود دارد، آنها باید بدانند وقتی ابرها بلند میشوند، معمولا حساسیت آنها نیز بالا میرود و رفتارشان تغییر میکند. اما میتوانیم نکاتی را جهت آماده شدن برای افسردگی فصلی SAD در اینجا بیان کنیم.
به گفته دکتر اوری، مهمترین کاری که میتوانید انجام دهید گشتن دنبال نور خورشید است!
حتی در روزهای ابری، نور فضای باز بسیار بهتر از نور داخل خانه است.
دکتر اوری
بنابراین بهتراست لباسهای بیرونی خود را بپوشید و برای یک پیادهروی کوتاه، یک استراحت یا نوشیدن قهوه روزانهتان، یا حتی شده برای یک کار خیلی کوچک، بیرون از خانه رفته و روشنایی نور را دنبال کنید.
«لعنت به روزهای بارانی» این دقیقا همان جمله افراد متنفر از باران است، که مدام آن را تکرار میکنند و بر سر زبانشان افتاده است. این افراد اول از همه باید افسار ذهنی خود را پاره کنند و بعد به دنبال حل دیگر مشکلات ذهنیشان بروند.
حرف آخر هم این که از راهکارهای داده شده استفاده کنید؛ سپس با شوق و ذوق فراوان انتظار روزهای بارانی را بکشید.
عااالی بود!!!
مرسی عزیزممم