ورود به جانویس

۱+۶ قدم در ترک اعتیاد به گوشی موبایل

تلفن‌های همراه حالا بخشی جدانشدنی از زندگی ما هستند و بدون وجودشان، بسیاری از کارهای ما لنگ می‌ماند و انگار که به دلیل دامنه تأثیرگذاری این تجهیزات الکترونیکی در زندگی روزمره‌مان هر روز بیشتر از روز گذشته دچار اعتیاد به گوشی شده‌ایم
تلفن‌های همراه حالا بخشی جدانشدنی از زندگی ما هستند و بدون وجودشان، بسیاری از کارهای ما لنگ می‌ماند و انگار که به دلیل دامنه تأثیرگذاری این تجهیزات الکترونیکی در زندگی روزمره‌مان هر روز بیشتر از روز گذشته دچار اعتیاد به گوشی شده‌ایم

تلفن‌های همراه حالا بخشی جدانشدنی از زندگی ما هستند و بدون وجودشان، بسیاری از کارهای ما لنگ می‌ماند و انگار که به دلیل دامنه تأثیرگذاری این تجهیزات الکترونیکی در زندگی روزمره‌مان هر روز بیشتر از روز گذشته دچار اعتیاد به گوشی شده‌ایم که برای درک این موضوع می‌توان به آمارهای زیر ارجاع داد:

  • هر کاربر تلفن همراه روزانه حدود ۲٬۶۱۷ بار به صفحه لمسی تلفنش ضربه می‌زند!
  • عموم افراد روزانه حداقل حدود ۳ ساعت و ۱۵ دقیقه به فعالیت با موبایل هوشمندشان می‌پردازند.
  • حدود نیمی از کاربران، هر ۳ دقیقه یکبار صفحه تلفن‌شان را روشن می‌کنند.
  • اغلب اشخاص حداقل هر ۱۵ دقیقه یکبار موبایلشان را چک می‌کنند؛ حتی اگر هیچ اعلانی دریافت نکرده باشند.

مجموعه این رفتارها سبب شده است که هم‌اکنون کیفیت مکالمات بین انسان‌ها کاهش پیدا کرده، شاهد مشکلاتی در حافظه کوتاه مدت هستیم، الگوی خواب ما دچار اختلال شده و به چاقی روزافزون مبتلا شده‌ایم. همچنین استفاده کودکان خردسال از موبایل، باعث تجربه اضطراب فراوان و کاهش رشد عاطفی می‌شود. علاوه‌براین تحقیقات نشان داده است که بین تجربه افسردگی و استفاده از موبایل نسبت متقابلی برقرار است. شاید شما هم از مشاهده این اطلاعات ترسیده باشید، اما با استفاده از روش‌هایی ساده می‌توان در ترک اعتیاد به موبایل به موفقیت رسید. پس از آن می‌توانید زندگی سالم‌تر و بهتری را تجربه کنید و در عین حال، از مزیت‌های تکنولوژی بهره‌مند شد. در ادامه به معرفی برخی از راهکارها برای جلوگیری از وابستگی به موبایل می‌پردازیم.

آگاهی: مورد نیاز قبل از همه چیز

یکی از بهترین راه‌ها برای ترک اعتیاد به گوشی موبایل، محدود کردن حجم استفاده از تلفن همراه است. اگر که این اتفاق نیفتد، روز به روز شاهد از دست رفتن زمان بیشتری از عمرتان خواهید بود.

برای این‌که بتوانیم از وضعیتی خارج شویم، لازم است قبل از هر اقدامی آن را خوب بشناسیم. آگاهی از مضرات استفاده بیش از حد از انواع تکنولوژی از جمله موبایل، می‌تواند باعث جرقه زدن تفکر در ما شود. در این لحظه است که همه چیز را متوقف می‌کنیم، به وضعیتی که دچارش هستیم می‌اندیشیم و عزم تغییر در ما جوانه می‌زند. یکی از دلایل تجربه این میزان از اضطراب، ترس از عقب ماندن از جریان زندگی است؛ گویی که با چک نکردن موبایل، از اطلاعات ضروری دور می‌مانیم و در آینده دچار ضرر خواهیم شد. علاوه‌براین، چک کردن مداوم تلفن همراه باعث اختلال در تمرکز افراد می‌شود.

اما نگران نباشید! چرا که به سادگی می‌توانید آگاهانه در رویه خود نسبت به استفاده از تلفن هوشمند تغییر ایجاد کنید. اگر برای کاهش استفاده از موبایل به دنبال راه‌های واضح‌تری هستید و به این تصمیم رسیده‌اید که «کمتر در شبکه‌های اجتماعی چرخ می‌زنم یا در هنگام کار پیام‌رسان‌ها را چک نمی‌کنم»، در ادامه نکات ساده‌ای وجود دارد در برنامه‌ریزی به شما کمک می‌کند.

قدم‌‌ها و راهکارهای ترک اعتیاد به گوشی موبایل

قبل از هرچیز باید یادآوری کرد که استفاده مناسب از تلفن همراه به معنی کنارگذاشتن آن نیست. این دستگاه فواید بسیاری دارد که در زندگی‌مان از آن‌ها استفاده می‌کنیم؛ حتی به احتمال زیاد شما این متن را با موبایلتان می‌خوانید. پس دقیقا باید چکار کنیم؟ در ادامه درباره همین موضوع حرف می‌زنیم. پس با ما همراه باشید.

۰. برنامه‌ریزی

از قدم‌های کوچک شروع کنید و برای آن برنامه داشته باشید. برای مثال تصمیم بگیرید روزانه مدت زمان مشخص سراغ موبایل‌تان نروید. با بازه‌های ۱۵ دقیقه‌ای شروع کنید، بعد آن را به ۳۰ دقیقه افزایش دهید و در مرحله بعد بازه‌های ۴۵ دقیقه‌ای را تجربه کنید. هنگامی که زنگ هشدار پایان دوره بدون موبایل را شنیدید، پیام‌ها و اعلان‌ها را بررسی نمایید و مجددا تایمر را ریست کنید.

این‌که تصمیم گرفته‌اید در زندگی خود تغییر ایجاد کنید بسیار نقطه درخشانی در زندگی‌تان است، اما در اول راه توقع نداشته باشید بتوانید به راحتی همه چیز را تغییر دهید. اتفاقی که در مدت زمانی طولانی رخ‌داده است را نمی‌توان در یک شب به حالتی دیگر تبدیل کرد.

۱. تغییر در تنظیمات موبایل

برای این‌که در مسیر کاهش وابستگی به موبایل موفق‌تر عمل کنید، می‌توانید تنظیمات خاصی را در موبایلتان انجام دهید تا این‌ کار برای شما راحت‌تر باشد.

  • قبل از همه چیز هرچقدر که می‌توانید، نوتیفیکیشن‌های نرم‌افزارهای مختلف را خاموش کنید. فرضش را  کنید بابت هر لایکی که در شبکه‌های اجتماعی می‌گیرید یا پیامی که دریافت می‌کنید، بخواهید تلفن‌تان را چک کنید! مطمئنا در این صورت وقت زیادی را با گوشی‌تان سپری خواهید کرد.
  • قدم بعدی می‌تواند حذف نرم‌افزارهای مزاحم از صفحه خانگی موبایل باشد. شاید باور نکنید اما بسیاری از زمانی که صرف استفاده از این دستگاه می‌کنیم ناخودآگاه است. برای مثال قفل تلفن هوشمندتان را باز می‌کنید و چشمتان به یک نرم افزار می‌خورد. این باعث می‌شود که ناخودآگاه سراغ آن نرم‌افزار رفته و وقتان را صرف آن کنید. اما هنگامی که مجبور باشید به دنبال یک نرم‌افزار بگردید، احتمال رخ‌دادن چنین اتفاقی کاهش پیدا می‌کند. می‌توانید در ادامه برنامه‌هایی که استفاده از آن‌ها مفید است (مانند نرم‌افزارهای یادگیری زبان) را در صفحه اصلی گوشی قرار دهید. این کار باعث می‌شود تشویق شوید که وقت‌تان را بهینه‌تر صرف نمایید. بعد از مدتی که از این ماجرا گذشت، ممکن است به این نتیجه برسید که اصلا فیسبوک، توییتر یا اینستاگرام را حذف کنید.

بیشتر بخوانید: آموزش دیلیت اکانت اینستاگرام

  • اگر قرار باشد برای هربار باز کردن قفل رمزی طولانی را وارد کنید، ناخودآگاه تمایل شما برای استفاده از موبایل کاهش پیدا می‌کند.
  • یکی از موارد دیگری که می‌تواند به شما کمک کند، استفاده از حالت سیاه و سفید است. فکرش را بکنید که هیچ رنگی جزی سیاه، خاکستری و سفید روی صفحه نمایش تلفن هوشمندتان قابل مشاهده نیست. حتی فکر این منظره باعث می‌شود بخواهید آن تلفن را کنار بگذارید.

۲. دور کردن موبایل از رختخواب

نگذارید که تلفن همراه‌تان آخرین چیزی باشد که قبل از خواب می‌بینید و همچنین، اولین چیزی باشد که در هنگام بیدار شدن با آن مواجه می‌شوید. شاید کودکان شما درگیر استفاده زیاد از گوشی شده‌اند و می‌خواهید بدانید چه کاری می‌توانید انجام دهید؟ نگذارید موبایلشان را در کنار رختخوابشان به شارژ بزنند. این کار به خواب افراد هم کمک خواهد کرد و باعث جلوگیری از عوارضی مانند خواب ضعیف (که حتی روی ارتباطات انسانی هم تأثیر دارد) خواهد شد.

اگر که برای هشدار صبحگاهی از ساعت موبایل استفاده می‌کنید، به جای آن یک ساعت‌ زنگ دار بخرید.

۳. استفاده از نرم‌افزارهای مدیریت شخصی

همیشه استفاده از نرم‌افزار هم چیز بدی نیست و برای مدیریت اعتیاد به گوشی، برخی نرم‌افزارها می‌توانند به شما کمک کنند. این نوع از نرم‌افزارها به شما اجازه می‌دهند برای میزان استفاده از موبایل و یا یک نرم‌افزار خاص محدودیت ایجاد کنید و در صورت استفاده بیش از میزان تعیین شده، هشدار دریافت کنید. با یک سرچ ساده می‌توانید به نرم‌افزار مناسبتان برسید و آن را نصب نمایید.

۴. دور از دسترس نگه‌داشتن موبایل

شاید انجام فعالیت‌های شغلی شما بدون استفاده از تکنولوژی ممکن نباشد و همواره به این ابزارها نیاز دارید. اما در زمینه زندگی سلامت نیز برای شما راهکارهایی وجود دارد. می‌توانید پس از پایان روز کاری یا تمام کردن وظایفتان، موبایلتان را در جایی مثل کابینت آشپزخانه و دور از دسترس قرار دهید. در مورد فرزندان‌تان هم می‌توانید محدودیت‌های مشابهی قرار دهید تا همواره در معرض استفاده از گوشی نباشند.

ممکن است نخواهید تصمیم خیلی سخت‌گیرانه‌ای در این مورد بگیرید و می‌توانید به جای آن موبایلتان را درون یک جعبه یا چیزی شبیه این نگه‌دارید. شاید جالب باشد بدانید، برخی دور موبایلشان کش مو می‌بندند تا برای هربار استفاده از آن، مجبور باشند که این کش را باز کنند. این کار باعث می‌شود تمرکز شما افزایش پیدا کند و نخواهید هر چند دقیقه موبایلتان را چک کنید.

۵. داشتن روز بدون موبایل

حال که توانسته‌اید روی مدیریت زمان‌تان متمرکز شوید و تلسط پیدا کنید، یک روز در هفته برای دوری از تلفن همراه قرار دهید. این عادت این روزها بین بسیاری از افراد رواج پیدا کرده است و تأثیر خوبی هم داشته. با ادامه دادن این کار، زندگی بدون موبایل برای شما عادت خواهد شد و ذهنتان مدوام سمت چک کردن گوشی همراه نمی‌رود.

حال که توانسته‌اید روی مدیریت زمان‌تان متمرکز شوید و تلسط پیدا کنید، یک روز در هفته برای دوری از تلفن همراه قرار دهید. این عادت این روزها بین بسیاری از افراد رواج پیدا کرده است و تأثیر خوبی هم داشته. با ادامه دادن این کار، زندگی بدون موبایل برای شما عادت خواهد شد و ذهنتان مدوام سمت چک کردن گوشی همراه نمی‌رود.

۶. تمرین یک ماهه تغییر عادت استفاده از موبایل

یکی از بهترین راه‌ها برای ترک اعتیاد به گوشی موبایل، محدود کردن حجم استفاده از تلفن همراه است. اگر که این اتفاق نیفتد، روز به روز شاهد از دست رفتن زمان بیشتری از عمرتان خواهید بود. برای جلوگیری از چنین حادثه‌ای، اگر برایتان مقدور است، در بازه زمانی مشخصی (یک ماه یا چهل روز) استفاده از گوشی را به تماس و ارسال پیامک محدود کنید. پس از گذر از این مرحله، خواهید داد در آینده نیز می‌توانید دوباره این تمرین را به راحتی انجام دهید.

سخن آخر

استفاده بیش از حد از تلفن همراه امروزه به مسأله‌ای شایع تبدیل شده است و گریبان بسیاری از ما را گرفته. اما می‌توان با اصلاح عادت‌های استفاده از موبایل از این امر جلوگیری کرد و زندگی سالمی را تجربه نمود. برای این کار راهکارهای ساده‌ای وجود دارد که در این متن گفته شد. اما بیش از همه چیز اراده و استمرار شما است که در نتیجه رسیدن این راهکارها کمک‌کارتان خواهد بود. پس از آن‌که در اولین قدم برنامه مناسب را تهیه کردید، با تمام توان به مسیرتان ادامه دهید و مطمئن باشید که موفق خواهید شد.

منابع این متن دو مقاله Seven Proven Ways to Break Your Cell Phone Addiction و These simple steps will help you stop checking your phone so much هستند.

امیر آرام فر

من امیر آرام‌فر هستم. در زندگی کارهایی زیادی کرده‌ام، اما هیچ چیز نوشتن نمی‌شود. چرا که به دنیا می‌توانم خیلی چیزها اضافه کنم. اگر دوست داشتید هم‌مسیر شویم، مشتاق خواهم بود!

0 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دسته‌بندی‌ها