ورود به جانویس

چرا تنهایی شما را بی‌خواب می‌کند؟

تنهایی شما را بی‌خواب می‌کند!
تنهایی شما را بی‌خواب می‌کند!

دیگر همگی می‌دانیم که احساس تنهایی می‌تواند چه تاثیرات جبران‌ناپذیری بر سلامت ما داشته باشد. تحقیقات نشان می‌دهد که عدم ارتباط با دیگران با استرس، بیماری قلبی و از دست دادن حافظه همراه است. اما سوال این است که تنهایی می‌تواند باعث بی‌خوابی هم بشود؟

شواهد نشان می‌دهند که بین انزوای اجتماعی و اختلال در خواب ارتباطی وجود دارد. آنی میلر، درمانگر و مددکاری اجتماعی‌ست که در زمینه‌ی درمان بی‌خوابی و سایر اختلالات خواب تخصص دارد.

به گفته‌ی او، تنهایی به خودی خود عامل بی‌قراری‌های شما‌ نیست. به احتمال زیاد علت اصلی آن افسردگی یا اضطراب است. او می‌گوید: «تحقیقات نشان می‌دهند که افسردگی می‌تواند باعث اختلال در خواب و اختلال در خواب نیز می‌تواند باعث افسردگی شود.» از طرفی تحقیقات همچنین نشان داده است که داشتن علائم افسردگی، احساس تنهایی را تسریع می‌کند و برعکس.

در حقیقت یک پیکان دوطرفه بین آن دو برقرار است. اول مرغ بوده یا تخم مرغ؟! این مطلب هم همین مفهوم را دارد. در هر حال اگر هم احساس تنهایی می‌کنید و هم به سختی می‌خوابید.. این مطلب برای شماست.

سه راه‌حل برای تغییر عادت‌ها و داشتن خوابی باکیفیت:

۱- الگوها و رفتارهای خوابیدن صحیح را پیدا کنید

میلر معتقد است که یکی از موثرترین راه‌های درمان بی‌خوابی، بررسی عادت‌های خوابیدن و تصحیح آن‌ها است. اگر احساس تنهایی می‌کنید و این روی خواب شما تاثیر گذاشته است، ایجاد یک سری الگوها و روش‌های جدید خوابیدن می‌تواند موثر باشد. البته منظور استفاده از اپلیکیشن‌های خواب یا گوش‌گیر نیست!

در اینجا میلر برای شما چند پیشنهاد دارد:

. اینکه «ساعت چند است؟» به خوابیدن شما کمک نمی‌کند.
ساعت‌های خانه را غلاف کنید!

چه ساعت روی دیوار یا ساعت تلفن همراه‌تان.. از شر آن‌ها خلاص شوید. اینکه «ساعت چند است؟» به خوابیدن شما کمک نمی‌کند. نگاه کردن به ساعت زمانی که نمی‌توانید بخوابید، می‌تواند استرس ایجاد کند و بی‌خوابی‌های شما را تداوم ببخشد. پس از همین امشب ساعت‌ها را از مقابل چشمانتان دور کنید.

با برنامه باشید!

میلر از بیماران خود خواسته است که برای خوابیدن و برخاستن یک برنامه‌ی دقیق تنظیم کنند. اما نکته‌ی مهم این است که به آن وفادار بمانند. مثلا قرار است هر نیمه شب به تخت‌خواب بروند و هر روز صبح ساعت ۷ بیدار شوند. حتی اگر بی‌خوابی به سرشان زد و تا ۳ صبح نخوابیدند.. طبق برنامه باید ساعت ۷ بیدارشوند. با گذشت زمان بدن با یک برنامه‌ی ثابت سازگار می‌شود و این مشکلات پیش نخواهند آمد.

۲- شریک زندگی خود را بغل کنید یا نه؟

اگر احساس تنهایی می‌کنید، خوابیدن کنار یک شریک زندگی می‌تواند در بعضی موارد کمک‌کننده باشد؛ البته نه همیشه! برخی از مردم در کنار شخص دیگری آرام می‌شوند، اما به گفته‌ی میلر، او چند بیمار دارد که این کار باعث بی‌خوابی آن‌ها می‌شود. اگر اینطور به نظر می‌رسد که هنگام شریک شدن تخت با فردی دیگر خواب خوبی ندارید، جدا بخوابید.

۳- وسایل کمکی خواب را به حداقل برسانید

میلر معتقد است که ریشه درمان بی‌خوابی باید در تغییر رفتار باشد نه متکی بودن به محصولات مختلف. بله شما می‌خواهید در یک محیط خواب راحت و آرامی داشته باشید و وسایلی مانند چشم‌بند، گوش‌گیر، پتوی وزنه‌ دار و … می‌توانند یاری دهنده باشند. اما باید استفاده از آن‌ها را کم کنید. شما باید بتوانید از تمامی «من برای خواب به این نیاز دارم»ها دور بمانید! استفاده از ملاتونین یا بالش‌های خاص می‌تواند مشکلات بیشتری ایجاد کند. البته برای هر شخص متفاوت است. اگر برخی ابزارها و کارها برای خواب بهتر شما مفیدند و احساس تنهایی را به حداقل می‌رسانند، آن‌ها را انجام دهید.

در پایان لازم است نکته‌ای را یادآوری کنم. اگر به هر طریقی فکر می‌کنید علائم افسردگی را تجربه می‌کنید، حتما شرایط خود را با یک متخصص در میان بگذارید. شاید الان متوجه نباشید، اما بعدها از اینکه این لطف را در حق خودتان کردید، شکرگزار خواهید بود.

منبع: www.wellandgood.com

حانیه خانی

من حانیه خانی هستم. خواندن و نوشتن در زندگی‌ام نقش پررنگی دارند. اگر در این مسیر به یک سوال از ذهن‌تان پاسخ دهم برای من کافی‌ست..

0 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دسته‌بندی‌ها