ورود به جانویس

چگونه سوالات بهتری بپرسیم؟

سوال پرسیدن برای برقراری ارتباط ضروری است. اما بسیاری از مردم همیشه سوالات درستی نمی‌پرسند و در نتیجه بسیاری از جزئیات مهم را از دست می‌دهند. خوشبختانه سوال پرسیدن، مانند هرچیز دیگری، مهارتی است که می‌توان آن را پرورش داد. دیدن جهان اطرافتان با وضوح بیشتر و درک آنچه به دنبال آن هستید، هنگام تبادل بینش‌هایی که منجر به اکتشافات واقعی می‌شود را شروع می‌کند. قبل از اینکه سوالی بپرسید، ارزش این را دارد که به این فکر کنید که امیدوارید چه چیزی به دست آورید و چگونه می‌توانید آن را ارائه دهید تا به اطلاعاتی که کمبود دارید برسید.

۱) مطمئن شوید که سوالات شما معنا دارند

۱: به سوال پرسیدن مایل باشید. بسیاری از مردم در پرسیدن سوال مردد هستند، زیرا می‌ترسند این امر باعث نا آگاهی آن‌ها شود. با این حال وقتی جواب یا توضیحی را درخواست می‌کنید، فقط باعث می‌شود بیشتر درک شوید. به سوالات خوب به عنوان ابزاری برای درک دنیای اطراف خود فکر کنید.

  • اگر از پرسیدن سوال در مقابل دیگران خجالت می‌کشید، می‌توانید سوالتان را از طریق یک قالب غیر شخصی مانند ایمیل بپرسید و یا منتظر زمانی باشید که بتوانید آن را به صورت خصوصی مطرح کنید.
  • پرسیدن سوالات درست در زمان مناسب از ویژگی‌های رهبران قوی است.

۲: هدف روشنی در ذهن داشته باشید. قبل از طرح سوال، در نظر بگیرید که با پرسیدن سوال، چه چیزی را به دست می‌آورید؟ آیا برای یک تصمیم گیری حیاتی اطلاعات جمع آوری می‌کنید یا به دنبال بازخورد در مورد کاری هستید که انجام داده‌اید؟ فکر کردن درباره آنچه دقیقا می‌توانید انجام دهید به شما کمک می‌کند تا خط سوال خود را اصلاح کنید که به نوبه خود به پاسخ‌های رضایت بخش‌تری منجر می‌شود.

  • از خود بپرسید: (با پرسیدن این سوال چه چیزی می‌خواهم یاد بگیرم؟) این به شما کمک می کند تا سوال را به طور موثرتری فرموله کنید.

۳: سوالات مرتبط و مناسب بپرسید. بعضی وقت‌ها بهتر است سوالات خود را برای خودتان نگه دارید. چونکه ممکن است این سوال شما باعث سردرگمی یا توهین به شخص مقابل شود و یا اینکه پاسخ سوال چیزی است که می‌توانید خودتان با سرنخ‌هایی، آن را متوجه شوید. سوالات خود را با دقت بررسی کنید و در نظر بگیرید که در صورت وجود چیزی، چه چیزی به گفتگو اضافه می‌کند؟

  • اگر سوالی که می‌خواهید بپرسید سوالی است که برای پاسخ دادن به آن احساس راحتی نمی‌کنید، بهتر است آن را فراموش کنید.
  • سوالات غیر واضح یا واضح می‌توانند حواس فرد را از موضوع اصلی منحرف کنند و ممکن است اینطور به نظر برسد که شما به آن شخص توجهی ندارید.

۴: سوال خود را از شخص مناسب بپرسید. همه افراد، احساسات، تجربیات یا تخصص یکسانی ندارند. اگر قرار است پاسخی که دریافت می‌کنید برایتان مفید باشد، باید از یک منبع معتبر ارائه شود. سوال خود را به کسی که فکر می‌کنید می‌تواند بینش‌های مورد نظر شما را ارائه دهد، یا ارتباط مستقیمی با موضوع مورد نظر شما دارد، مطرح کنید.

  • شما هرگز از همسرتان نخواهید پرسید که چگونه می‌توان برونشیت حاد را درمان کرد، همانگونه که هیچ وقت از پزشک خود نمی‌پرسید که چگونه می‌توانید در هنگام مشاجره شنونده بهتری باشید.
  • باهدایت خردمندانه سوالات خود، می‌توانید بحث را برای هر دوطرف غنی‌تر کنید.

۲) پرسیدن سوالات موثر

۱: به محض اینکه سوالی برایتان پیش آمد، بپرسید. معمولا بهتر است سوال خود را در حالی که هنوز در ذهنتان تازه است مطرح کنید. به این ترتیب آن را فراموش نخواهید کرد یا بعدا از پرسیدن آن خجالت نخواهید کشید. همچنین به شما فرصتی داده می‌شود تا اطلاعات کلیدی را قبل از رفتن به سایر اطلاعات و نگرانی‌های بیشتر روشن کنید.

  • در بیشتر موارد، می‌توانید به سادگی دست خود را بالا ببرید یا منتظر مکث در مکالمه باشید تا سوالتان برطرف شود.
  • اگر در موقعیتی نیستید که فورا سوالی بپرسید (مانند اواخر شب یا وسط ارائه) بهتر است سوال را یادداشت کنید تا در اولین فرصت آن را مطرح کنید.

۲: سوالات خود را با دقت بپرسید. در حالت ایده‌آل، سوالات باید به گونه‌ای بیان شوند که به اطلاعاتی که کم دارید اشاره کنند. ممکن است بدانید که سوال مورد نظرتان چیست، اما ندانید که چگونه کار می‌کند یا چرا مهم است، نحوه قالب بندی سوال می‌تواند نوع پاسخی که دریافت می‌کنید را تعیین کند.

  • از اصطلاحات پیچیده یا اصطلاحات بیش از حد فنی دوری کنید. سعی کنید طوری صحبت کنید که هرکسی متوجه آن شود.
  • از تاثیرگذاری بر شنونده با قضاوت‌های خود بپرهیزید. به جای اینکه بپرسید «آیا سارا یک کاندیدای عالی نیست؟» بهتر است سوال خنثی‌تری بپرسید، مثلا: «نظر شما درباره پیشنهاد خانم سارا چیست؟»

۳: مختصر صحبت کنید. برای بیان سوال خود از کلماتی که زیاد لازم نیست استفاده نکنید. اگر به طور طولانی در این مورد بچرخید یا صلاحیت‌های زیاد یا جزئیات اضافی را اضافه کنید، شنونده شما به راحتی می‌تواند گرفتار شود. برای وضوح، هر سوال باید به یک موضوع یا ایده اصلی خلاصه شود.

  • اگر لازم است چندین نکته را با هم بیان کنید، آن را در ادامه سوال انجام دهید بهتر است.
  • به طور کلی بهتر است از جملات کوتاهی استفاده کنید که نامرتبط نباشند. در غیر اینصورت شنونده ممکن است مجبور شود منظور شما را حدس بزند.
  • حتی سوالات سخت مثل «چگونه می‌توان جامعه بردبارتری ایجاد کرد؟» را می‌توان به شیوه‌ای ساده و سر راست‌تر بیان کرد.

۴: به پاسخ‌ها با دقت گوش دهید. همانطور که دارید پاسخ را دریافت می‌کنید، محترمانه رفتار کنید و بدون وقفه روی صحبت‌های شخص تمرکز کنید. اجازه دهید قبل از ارائه یک پاسخ یا پرسیدن سوال مرتبط، توضیح خود را تمام کند. احتمالا هرگونه عدم اطمینانی که احساس می‌کنید، با پاسخ آن‌ها برطرف خواهد شد.

  • تماس چشمی خود را حفظ کنید، سرتکان دهید یا به طور دوره‌ای یک توافق صوتی پیشنهاد دهید تا به شخص اطلاع دهید که دارید گوش می‌دهید.
  • اکنون زمان مداخله با تردیدها یا نظرات نیست. از این گذشته تمام هدف پرسیدن این بود که چیزی را به دست آورید که قبلا نمی‌دانستید.

۵: سوالات بعدی خود را بپرسید. پاسخی که دریافت می‌کنید، ممکن است سوالات بیشتری ایجاد کند، یا ممکن است به اطلاعات بیشتری اشاره کند. هنگامی که سوال اولیه خود را پرسیدید، می‌توانید بزرگنمایی کنید تا درک واضح‌تری از ایده‌هایی که در حال انتقال هستند به دست آورید. به طرف مقابل فرصت دهید تا دیدگاه خود را به طور کامل توضیح دهد، یا بحث را از بیان حقایق به ارائه راه حل‌های عملی تغییر دهید.

  • نگاه کردن به موضوع از زوایای مختلف می‌تواند سودمند باشد. اگر اولین سوال شما این است که «بزرگترین مانعی که این پروژه با آن روبرو است چیست؟» سوال بعدی می‌تواند این باشد که «چگونه می‌توانیم مشکل را سریع‌تر و کارآمدتر حل کنیم؟»
  • سوال بعدی را در حین ارائه آن‌ها محدود کنید. با ارائه یک نمای کلی از موضوع شروع کنید و سپس به جزئیات دقیق ادامه دهید.

۳) طرح سوال در موقعیت‌های مختلف

۱: درخواست اطلاعات خاص. وقتی چیزی وجود دارد که باید بدانید، مستقیم پرسیدن اغلب بهترین راه برای پیدا کردن سوال است. ممکن است سوال شما به راحتی پرسیدن «ساعت چند است؟» و یا به پیچیدگی «آی‌ان‌ای ریبوزومی چگونه تولید می‌شود؟» باشد، اما در هر صورت، زمانی که بپرسید وضعیت بهتری خواهید داشت.

  • رسیدن سریع به پاسخ درست. در شرایطی که توانایی شما برای موفقیت، به داشتن تمام حقایق بستگی دارد، دانستن این حقایق مانند زمانی که در حال مطالعه برای امتحان هستید یا نیاز به راهنمایی دارید، بسیار مفید خواهد بود.
  • ایجاد عادت به پرسیدن سوالات متفکرانه هر روز، یکی از اولین قدم‌ها برای تبدیل شدن به یک یادگیرنده مادام العمر است.

۲: افکار یا نظرات کسی را بیابید. گاهی اوقات چشمگیرترین ایده‌های ما نتیجه مشاهدات دیگران است. هر زمان که می‌توانید، شنونده خود را تشویق کنید تا مطالعه خود را از یک موضوع یا رویداد خاص به شما ارائه دهد. پرسیدن احساس کسی، به او این اجازه را می‌دهد که دیدگاه منحصر به فرد خود را به اشتراک بگذارد که این می‌تواند مواردی را که قبلا در نظر نگرفته‌اید، مورد توجه شما قرار دهد.

  • پرسیدن سوالات فراگیر که اطرافیان شما را درگیر می‌کند و فکر می‌کنند برای ایجاد رفاقت ضروری است، خواه آن‌ها همکار باشند یا یک آشنای معمولی بسیار کمک کننده خواهد بود.
  • این نوع سوالات همچنین تاثیر مثبتی بر روابط می‌گذارند زیرا نشان می‌دهند که شما به حرف‌های طرف مقابل اهمیت می‌دهید.

۳: سوالاتی با پایان باز بپرسید. سعی کنید سوالات خود را به مجموعه‌ای از گزینه‌های مشخص محدود نکنید. مثلا: «آیا پزشکی جامع چیز خوبی است یا بد؟» بلکه بهتر است سوالات خود را به صورت انتزاعی مطرح کنید تا فضا برای طیف وسیع‌تری از پاسخ‌های ممکن باز شود. اعلان‌های باز برای برانگیختن بحث‌های عمیقی که پتانسیل منجر به پیشرفت‌های روشنگر دارند، مفید هستند.

  • درحالی که سوال «آیا نقاشی من را دوست داشتی؟» یک پاسخ بله یا خیر را به دنبال دارد، سوال «نظر شما در مورد نمایشگاه چیست؟» شنونده را دعوت می‌کند تا برداشت‌های خود را آزادانه شرح دهد.
  • پرسش‌های انتزاعی شنونده را به چالش می‌کشند تا به جای رفتن به سمت یک پاسخ متعارف، نتیجه گیری کنند.

سوالات متداول

چگونه برای سوالات خود جواب بهتری بگیریم؟

سوال پرسیدن نیز مانند هر چیز دیگر اصولی دارد. رعایت اصولی مانند معنا دار بودن سوال، پرسیدن سوال از شخص مناسب، گوش دادن به پاسخ‌ها و... می‌توانند در رسیدن به جواب بهتر برای سوالات‌تان به شما کمک کنند.

الهه مصطفی زاده

سلام!
من الهه هستم...
دختری که عاشق share کردن اطلاعاتشه.
به دنیای پر محتوای من خوش‌آمدید!

0 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دسته‌بندی‌ها