حانیه خانی در
زندگی
۱۰ توصیه برای والدین دورکار در خانه!
کار در خانه برای خیلی افراد میتواند مانند یک رویا به نظر برسد. اما اگر پای درد و دل والدین دورکار بنشینید، اوضاع آنچنان هم رویایی نیست! شاید فکر کنید که از زمان بیشتری در خانه لذت میبرید، خبری از رفتوآمد و ترافیک نیست یا تعداد بیشتری از اعضای خانواده را میبینید. البته این موارد هم درست هستند، اما به روی دیگر ماجرا فکر کردهاید؟
از طرف دیگر واقعیتهایی دارد که ممکن است شما را کلافه و از هرچه کار و زندگی است بیزار کند. باور کنید نمیخواهم اوضاع را دارک نشان دهم : )) اما در چنین وضعیتی پدر و مادر باید بتواند بین کار و مراقبت از کودک تعادل برقرار کند. تصور کنید نمیتوانید تمرکز لازم را داشته باشید، مجبورید هر ثانیه حواستان به کودک و مراقبت از او باشد. در این بین ممکن است مجبور باشید در درسهای مدرسه هم به او کمک کنید. از شیطنتها و جلبتوجههای کودکان هم که نگویم! بدتر از همه، اگر خانم باشید و تمامی کارهای خانه را هم وظیفهی شما بدانند که دیگر نور علی نور است. در لحظه باید حواستان به هزار چیز باشد و در آخر هم کسی از کارتان قدردانی نکند. دردناک نیست؟
در پایان روز ممکن است احساس کنید هیچ کاری انجام ندادهاید و والدین بدی بودهاید. انجام دادن کارهایتان و مراقبت از بچهها میتواند انجام شود، اما نیاز دارد که انتظارات و سبک کار کردن خود را کمی تغییر دهید و دوباره تنظیم کنید.
در ادامه ۱۰ نکتهی مهم را برای والدین دورکار در خانه آوردهایم تا شاید باعث شوند اوضاع کمی بهتر شود..
۱- روی نکات مثبت تمرکز کنید
اگرچه برخی از والدین به انتخاب خود از خانه کار میکنند، برخی دیگر مجبور شدهاند خود را با این شرایط سازگار کنند. این وضعیت چالشهای خاص خود را دارد، اما همهی ما میتوانیم مزایایی را در کار کردن از خانه پیدا کنیم. برای مثال داشتن وقت بیشتر با خانواده، بودن برای ناهار و شام در خانه، اجتناب از رفتوآمد روزانه و حتی نزدیک بودن به یخچال!
نمیگویم همیشه آسان است، اما تمرکز بر نکات مثبت و یادآوری شرایطی که در محل کار داشتهاید میتواند در روزهای پر استرس به دادتان برسد.
۲- برنامهی خود را تنظیم کنید
درست مثل بچهها، بزرگسالان هم در برنامههای روزمره پیشرفت میکنند و وقتی برنامهای دارند بسیار کارآمدتر عمل میکنند. داشتن یک روتین دورکاری به ما کمک میکند تا متمرکز بمانیم و از انجام دادن چند کار به طور همزمان یا ایجاد وقفه در کارمان دوری کنیم. در نتیجه آرامش و بهرهوری بیشتری داریم.
پس یک روتین صبحگاهی ایجاد کنید و تا حد امکان در انجام دادن آن سختگیر باشید. در ساعت مورد نظر بیدار شوید و خود را برای روز پیش رو آماده کنید؛ همانطور که اگر قرار بود به سر کار بروید انجام میدادید. سپس به اتاق کار خود یا جایی از خانه که در آن کار میکنید بروید و ذهن خود را آماده کنید.
برای بهینهسازی بقیهی روزتان، برنامهی کاری خود را طوری تنظیم کنید که به زندگی شخصیتان صدمه نزند. شما نیاز به زمان برای استراحت، رسیدگی به کارهای خانه و مراقبت از کودکان دارید. از یک برنامهی منعطف استفاده کنید و روتینی بسازید که برای شما و فرزندتان مفید باشد. اما به یاد داشته باشید که همیشه میتوانید آن را طوری تنظیم کنید که با تغییرات روزانه سازگار باشد. همچنین میتوانید از این راهکار عالی استفاده کنید:
با افرادی که با آنها زندگی میکنید یک برنامهی زمانی ایجاد کنید. شما صبحها کار کنید و عصرها از فرزندان مراقبت کنید و همسرتان برعکس عمل کند.
۳- با همکاران خود صادق باشید
شما به عنوان والدین دورکار هرچقدر هم در جهت بهبود شرایط و حفظ بهرهوری خود قدم بردارید، بازهم ممکن است مشکلاتی پیش بیاید. بچهها حواستان را پرت کنند، به سراغ وسایلتان بروند، گریه کنند، عصبانی شوند یا درخواست کمک داشته باشند.
بدترین کاری که میتوانید انجام دهید این است که وانمود کنید همه چیز خوب است و اصرار کنید که به هیچ کمکی نیاز ندارید.
با تیم و همکاران خود در مورد اینکه کار کردن در خانه برای شما چه شکلی است صحبت کنید. به این فکر کنید که چه درخواستهایی میتوانید ارائه دهید تا کار را آسانتر و سازندهتر کنید. این میتواند یک برنامهریزی منعطفتر یا کمی صبوری بیشتر باشد.
۴- فضای کاری خود را برای تمرکز بیشتر بهینه کنید
اگرچه لازم نیست همیشه به این موضوع پایبند باشید، اما یک منطقه از خانه را به فضای کاری خود اختصاص دهید. این باعث میشود که حواسپرتیها را محدود و بدون تداخل در زندگی شخصی، روی کارتان تمرکز کنید.
وقتی روز کاری خود را با حضور در این فضای اختصاصی با یک قهوه و پوشیدن لباسهای روزمره شروع میکنید، به ذهن خود اطلاع میدهید که این زمان و مکان برای شروع کار است.
در حالت ایدهآل، این یک اتاق مجزا خواهد بود که میتوانید آن را به دفتر کار خانگیتان تبدیل کنید. اما اگر این گزینه را ندارید، سعی کنید یک گوشهی مناسب از خانه را پیدا کنید تا به فضای کاری شما تبدیل شود. این محل بهتر است کمترین رفتوآمد را در خانه داشته باشد. با همهی اعضای خانواده هم صحبت کنید که چه زمانی و چگونه میتوانند شما را از کار کردن باز دارند و توجهتان را جلب کنند.
والدین دورکار همچنین میتوانند با درست کردن تابلوهای سبز رنگ به معنای «بله، میتوانی وارد شوی!» یا قرمز رنگ به معنای «نه، بگذار برای بعد!» به فرزندان خود بفهمانند که چه زمانی مناسب است.
۵- در فواصل کوتاه کار کنید
والدین نوزادان و کودکان نوپا نسبت به خیلی از افراد زمان سختتری را میگذرانند، زیرا نمیتوانند آنها را تنها بگذارند. اگر مسئولیت مراقبت از کودک را برعهده دارید، بهترین گزینهی ممکن میتواند این باشد که در فواصل کوتاه کار کنید. برای مثال زمانی که بچهها خواب هستند.
اما اگر خوش شانس هستید که شریک زندگیتان در مراقبت از کودکان در خانه کمک حالتان است، میتوانید روی کار تمرکز کنید و برنامهی خود را طوری طراحی کنید که بتوانید هر چند وقت یکبار از اتاق کارتان بیرون بیایید و کمک کنید.
۶- فعالیتهای خلاقانه را آموزش دهید
مسلما فرزند شما قرار نیست در حالی که شما کار میکنید، در طول روز آرام بنشیند و کتاب بخواند! اگر مسئولیت مراقبت از کودکان با شماست، با آموزش فعالیتهای خلاقانه آنها را غرق بازی و سرگرمی کنید.
کمک گرفتن از اسباببازیهای مختلف و فعالیتهای خلاقانه میتواند زمان بیشتری برای تمرکز به شما بدهد. درست کردن پازل یا کارهای هنری مثل خلق کردن چیزی از صفر، میتوانند گزینههای خوبی باشند. همچنین اگر مشکلی با استفادهی کودکان از تلفن همراه ندارید، میتوانید بازیهای دیجیتالی که مواردی مانند مهارتهای املا یا موسیقی را آموزش میدهند یا حتی گشتهای مجازی موزه را در نظر داشته باشید. توجه داشته باشید که این بستگی به علایق فرزندتان دارد و نمیتوانید به اجبار آنها را مجبور به کاری کنید و توقع داشته باشید که سرگرم شود.
۷- جلسات را عاقلانه برنامهریزی کنید
تقریبا هر پدر و مادری که در خانه کار میکند، چند اتفاق ناگوار برای به اشتراکگذاشتن دارد. بسیاری از این اتفاقات اجتنابناپذیرند و تنها کاری که شما و همکارانتان میتوانید انجام دهید این است که بخندید یا به فرزندانتان بگویید که مزاحم نشوند.
اما این برای نوزادان جواب نمیدهد و هر لحظه ممکن است گریهای سر بدهند و به شما نیاز داشته باشند. در این صورت بهتر است تماسها را در زمان خواب آنها برنامهریزی کنید. زمانهایی که باید به مراقبت از کودکان اختصاص دهید، ممکن است لازم باشد تماسهای خود را بیصدا یا آنها را مجددا برنامهریزی کنید.
۸- از تکنولوژی کمک بگیرید
به جای نیاز به تبادل دستی اسناد یا ورود به حسابهای کاربری در محل کار، کارمندان اکنون میتوانند به اطلاعات مورد نیاز برای انجام کارهای خود به صورت آنلاین دسترسی داشته باشند. کمی وقت بگذارید و با نرمافزارهایی که میتوانند مرتبط با کار شما باشند و آن را آسانتر کنند، آشنا شوید. انتخاب برنامههای مناسب میتواند دنیای متفاوتی را برای شما ایجاد کند.
۹- بدانید چه زمانی باید کار را متوقف کنید
تسلط بر تعادل برقرار کردن بین کار و زندگی هیچوقت به این سختی نبوده است. خیلیها ممکن است در مورد محاسن کار در خانه صحبت کنند، در حالی که شما احساس میکنید همیشه سر کار هستید. به همین دلیل لازم است بدانید چه زمانی باید کار را متوقف کنید.
مهم است زمانی را تعیین کنید که بتوانید با اطمینان بگویید آن روز تمام شده است. این طبیعتا نیاز به انضباط شخصی و عنوان کردن انتظارات شما از تیم را دارد، ولی برای دور نگهداشتن استرس باید مرزهای مشخصی داشته باشید.
۱۰- با خودتان راحت باشید و کمک بخواهید
اگر والدین دورکاری هستید که همزمان با کار و کودکان دستوپنجه نرم میکنید، باید یک مدال بگیرید و از هر فرصتی برای کمک گرفتن استفاده کنید. این ممکن است به معنای حمایت اعضای خانواده، استخدام شخصی برای مراقبت از کودکان یا درخواست از کارفرما برای ساعات کاری منعطف باشد.
اما از همه مهمتر، از خودتان انتظار نداشته باشید که همیشه همه چیز را بدون زحمت و به طور موثر مدیریت کنید. به دنبال فرصتهایی باشید که زندگی کاریتان را آسانتر کنید، اما وقتی همه چیز طبق برنامه پیش نمیرود با خودتان مهربان باشید. اگر مدیریت کردن همهی وظایف سخت است، سعی کنید کمی استراحت کنید و مراقبت خودتان هم باشید. پس مهم است که حواستان به حال خوب خودتان هم باشد و محدودیتهای خود را بدانید.
حرف آخر
هر شرایط کاری، خوبیها و بدیهای خودش را دارد. اگر دورکاری را خودتان انتخاب کردهاید یا مجبور به انجام آن شدهاید، مهم است که از هر نکتهای استفاده کنید تا کارها آسانتر پیش بروند.
در این زمینه میتوانید روی نکات مثبت آن تمرکز کنید، یک روتین روزانه داشته باشید، مشکلات خود را با همکاران در میان بگذارید، یک فضای مناسب برای کار کردن انتخاب کنید که تمرکز بیشتری داشته باشید، در فواصل کوتاه زمانی کار کنید، به کودکان فعالیتهای خلاقانه را آموزش دهید، از تکنولوژی برای راحتی کارتان کمک بگیرید، جلسات کاری را در زمان مناسب برنامهریزی کنید، در ساعت مشخصی کار کردن را متوقف کنید و همیشه به فکر خودتان هم باشید و کمک بخواهید.
حتما لازم نیست تمامی این موارد را رعایت کنید. در حقیقت شرایط هر فرد با دیگری متفاوت است و نمیتوان یک نسخه را برای همه پیچید! در آخر این شما هستید که به یاری خودتان میشتابید. پس از هیچ چیز در این مسیر دریغ نکنید.
0 دیدگاه