حانیه خانی در
سلامت
با این ۱۰ راهکار از سلامت روان خود محافظت کنید!
خیلی از ما فراموش میکنیم که سلامت روان هم به اندازهی سلامت جسمی بدن و چه بسا بیشتر، اهمیت دارد. سلامت روان نقش مهمی در رسیدن ما به خواستهها، آرزوها و تصمیماتمان دارد. مهم است که زمانی را به این موضوع اختصاص دهید و برای محافظت از آن تلاش کنید.
به همین دلیل در اینجا راهکارهایی آورده شده که میتوانند یاریدهندهی ما در این مسیر باشند.
۱- بخشش را بیاموزید
کینهتوزی یکی از بدترین چیزها برای سلامت روان است. ما دائما به این کینه و علت آن فکر میکنیم. در واقع انرژی زیادی از ما میگیرد و میتواند بسیار خستهکننده باشد.
تحقیقات زیادی نشان میدهند که بخشش با کاهش اضطراب و افسردگی مرتبط است. این به شما کمک میکند تا استرسهای مزمنی را که برای سلامت روان شما مضر هستند کنار بگذارید.
برای اینکه بخشیدن را به یک عادت تبدیل کنید، میتوانید:
- به شخص مقابل فکر کنید. به هر حال همهی ما اشتباه میکنیم. ممکن بود شما این کار را انجام داده بودید. درک این موضوع میتواند بخشش را بسیار آسانتر کند.
۲- خودآگاهی را تمرین کنید
اگر نسبت به احساسات، رفتارها و افکار خود آگاهی بیشتری پیدا کنیم، احتمال اینکه بتوانیم در جهت آنها قدمی برداریم بیشتر است. مطالعات نشان دادهاند که ذهنآگاهی (یک ابزار رایج برای ایجاد خودآگاهی) در کاهش اضطراب موثر است.
آگاهی بیشتر از خود و محیط اطرافمان، در لحظهی حال، راهی درخشان برای کمک به محافظت از سلامت روانی ماست.
برای کمک به خودآگاهی از خود بپرسید:
- افکار من چه هستند؟
- در این مورد چه احساسی دارم؟
- چگونه عمل میکنم؟
با دانستن پاسخ این سوالات، میتوانید اقدامات مناسبی برای کمک به حفظ سلامت روان خود انجام دهید.
حتما بخوانید: ۶ عادت ساده که سلامت روان شما را تضمین میکند!
۳- منتظر چیزی باشید
یک مطالعهی منتشرشده نشان داد که افراد در انتظار رویدادهای مثبت مثل روز شکرگزاری یا یک سفر هیجانزدهتر میشوند، نسبت به یادآوری وقایع گذشته.
برنامهریزی برای تعطیلات، رفتن به یک رستوران، تماشای یک فیلم یا رفتن به دیدار خانواده و دوستان، همهی آنها میتوانند کمی شادی را به زندگی شما تزریق کنند. گاهی اوقات فقط دانستن اینکه یک کار سرگرمکننده برنامهریزی شده است، میتواند برای بهبود روحیهی شما کافی باشد.
۴- عوامل حفاظتی را شناسایی کنید
عامل محافظ، یک ویژگی، رفتار یا نگرش فردی یا محیطی است که میتواند تاثیر یک رویداد استرسزا را در زندگی کاهش دهد. عوامل حفاظتی هر شخص متفاوت است. ممکن است برای یک نفر، خانواده عامل حفاظتی بزرگ او باشد.
تحقیقات نشان داده است که بالا رفتن سن، تابآوری و قرار گرفتن در یک رابطهی احساسی، عوامل محافظتی بزرگی در برابر مشکلات مربوط به سلامت روان هستند.
برای اینکه عوامل محافظتی خود را بشناسید، از خود بپرسید:
- زمانی که استرس دارید چه کسی واقعا به شما کمک میکند؟
- روزانه چه کارهایی انجام میدهید که احساس خوبی به شما دست میدهد؟
- اگر تصمیم بگیرید از محل زندگی خود بروید، چه کسی یا چه چیزی باعث میشود بمانید؟
به هیچوجه این عوامل را در زندگی روزمرهی خود فراموش نکنید. میتوانند به شما کمک کنند تا در لحظات سخت ادامه دهید.
۵- یاد بگیرید که از شکستها رنجیده نشوید
اگر از شکستهای زندگی رنجیده شوید، در حقیقت از عواطف و احساسات منفی استقبال کردهاید. بله طبیعتا وقتی شرایطی پیش میآید که به آنچه میخواستید نمیرسید، در ابتدا احساس ویران شدن میکنید. اما لحظهای که از آن رنجیده خاطر شوید، تحت تاثیر احساسات منفی قرار میگیرید.
حقیقت این است که ما به این شکستها نیاز داریم، چرا که ما را قوی میکنند.
با این حال اگر شکستها را از زاویهی دیگری ببینیم، میتوانیم از سلامت روان خود محافظت کنیم. در این زمینه چند نکته به شما کمک میکند:
- شاید کلیشهای باشد اما جملات تاکیدی مثبت را امتحان کنید. برای مثال، «این شکست مرا یک قدم به هدفم نزدیکتر کرده است.» یا «درست است که آنطور میخواستم نشد، اما دفعهی بعد میتوانم تغییراتی را انجام دهم تا به من کمک کند از این مانع عبور کنم.»
- از شوخطبعی کمک بگیرید. یک مطالعه نشان میدهد که شوخطبعی یکی از بهترین راهبردهاییست که دانشآموزان زمانی که شکست میخورند از آن استفاده میکنند. این دانشآموزان در پایان روز احساس رضایت بیشتری دارند. شما هم میتوانید یک فیلم کمدی تماشا کنید یا با دوستی صحبت کنید که میتواند شما را بخنداند تا از شکست خود رنجیده نشوید.
۶- به نقاط قوت خود توجه کنید
چیزهایی که در آنها خوب هستیم، میتوانند به راحتی فراموش شوند و در عوض ممکن است بیشتر روی نقاط ضعف خود تمرکز کنیم. که البته این باعث نمیشود احساس خوبی داشته باشیم.
نقاط قوت خود را شناسایی کنید. توجه به مهارتهایمان در زمینههای خاص میتواند به ما یادآوری کند که چقدر بااستعداد هستیم و باعث میشود احساس خوبی داشته باشیم.
ما باید قدردان مهارتهای خود باشیم. گاهی لازم است دیگران این را به ما گوشزد کنند. با خود فکر کنید، وقتی کسی نقاط قوت شما را برجسته میکند چه احساسی دارید؟
به احتمال زیاد احساس خوبی خواهید داشت. پس سعی کنید وقت بگذارید و به این موضوع برسید که چقدر ماهر هستید. اگر خودتان برای شناسایی آن مهارتها مشکل دارید، از شخص دیگری کمک بگیرید.
۷- زمانی را برای استراحت برنامهریزی کنید
در زندگی شلوغ این روزها، اغلب فراموش میکنیم هیچ کاری انجام ندهیم و فقط استراحت کنیم. ما دائما فکر میکنیم که باید در حرکت باشیم یا کارهای زیادی انجام دهیم. مطالعات نشان دادهاند که یکی از ابزارهای آرامشبخش رایج، یعنی یوگا، منجر به کاهش اضطراب، افسردگی و بهبود کلی سلامت نیز میشود. این به ما نشان میدهد که آرامش چقدر مهم است.
آرامش، روحیه و عملکرد مغز و حافظهی ما را بهبود میبخشد. پس خودتان را به چالش بکشید که هر روز حداقل چند دقیقه وقت بگذارید تا ذهنتان را آزاد کنید. اگر وقت استراحت کردن ندارید، آن را به وجود بیاورید. برای زمان مشخصی از روز که قرار است استراحت کنید، برنامهریزی کنید.
۸- تصویرسازی مثبت داشته باشید
تصاویر ذهنی شما تاثیر شدیدی بر سلامت روانتان دارند. یک مطالعه نشان داده است که احساسات منفی قویتر، توسط تصورات ذهنی منفی ایجاد میشوند. مطالعهی دیگری هم نشان داده است زمانی که افراد تصویرسازی مثبت دارند، احساسات مثبت آنها هم افزایش مییابد.
واضح است که تصویرسازیهای ما بر سلامت روان تاثیر میگذارند. در این زمینه میتوانید:
- از فایلهای صوتی انگیزشی یا پادکستهای مرتبط کمک بگیرید.
- تصور کنید که نگرانیهایتان از شما دور میشوند. نگرانیهای خود را مانند برگ خشکشدهای تصور کنید که به دوردست پرواز میکند.
حتما بخوانید: ۸ راه عالی برای مراقبت از سلامت روان
۹- نسبت به خود مهربان باشید
شفقت به خود به شدت بر ما تاثیر میگذارد و سرزنشگر درونی ما سهم زیادی در تضعیف سلامت روان دارد.
مطالعات زیادی نشان میدهد که انتقاد از خود با کاهش آسایش، افزایش احساسات منفی مرتبط با وزن و کم شدن پیشرفت در جهت رسیدن به هدف همراه است. رابطهای که با خودتان دارید خیلی مهم است. بنابراین برای محافظت از سلامت روان خود باید روی این موضوع کار کنید:
- با خودتان همانطور رفتار کنید که با دوستتان رفتار میکنید. این میتواند باعث شود با خود مهربانتر باشید.
- در مقابل سرزنشگر درونیتان بایستید. عبارتی مثل «من نمیتوانم چیزی را درست بفهمم. من بیفایده هستم!» را به «من تلاش میکنم و میدانم که میتوانم این کار را انجام دهم. من میتوانم از نقاط قوت خود برای غلبه بر این مشکل استفاده کنم.» تبدیل کنید.
۱۰- به ارزشهای خود پایبند باشید
منحرف شدن از ارزشهای زندگیمان میتواند بسیار آسان باشد. این ممکن است بدون اینکه ما حتی متوجه شویم اتفاق بیفتد. گاهی اوقات هم شرایطی پیش میآید که میتوانید به چیز دیگری برسید و در این مسیر از ارزشهای خود دور میشوید.
یکی از بهترین راهها برای محافظت از سلامت روان، پایبندی به ارزشهایتان است. تحقیقات نشان داده است که نوجوانانی که ارزشهای شخصی خود را شناسایی کرده و به آنها متعهد بودند، در بزرگسالی از سلامت روان و آسایش بهتری برخوردارند.
این به شما احساس موفقیت میدهد. میتواند باعث شود به خودتان افتخار کنید و به زندگیتان معنی میبخشد.
پس به ارزشهای خود فکر کنید و به آنها پایبند بمانید. برای درک ارزشهایتان از خود بپرسید:
- به چه چیزهایی واقعا اهمیت میدهم؟
- چه چیزی برای من مهم است؟
پس به طور خلاصه..
ما باید در زندگی تلاش کنیم تحت هر شرایطی از سلامت روانمان محافظت کنیم. این موضوع بسیار اهمیت دارد و میتواند سکوی پرتاب ما به سمت خواستهها و آرزوهایمان باشد.
پس مهم است که تمرکز خود را روی این موضوع بگذاریم. در این زمینه میتوانید بخشش را بیاموزید، خودآگاهی را تمرین کنید، منتظر چیزی باشید، عوامل محافظتی را شناسایی کنید، از شکستها نرنجید، به نقاط قوت خود توجه کنید، استراحت کنید، تصویرسازی مثبت کنید، با خود مهربان باشید و در آخر به ارزشهای خود پایبند بمانید. حتی اگر در روز یک قدم کوچک هم در راه انجام این کارها بردارید کافیست.
0 دیدگاه