ورود به جانویس

۱۰ دلیل برای اینکه کمبود خواب را جدی بگیرید!

۱۰ دلیل برای اینکه کمبود خواب را جدی بگیرید!
۱۰ دلیل برای اینکه کمبود خواب را جدی بگیرید!

با خوابیدن مشکل دارید؟ من که خیلی؛ یک جورایی با خوابیدن سر لج دارم! واقعیت این است که خواب ضروری‌تر از چیزی‌ست که به نظر می‌رسد و کمبود خواب می‌تواند آثار منفی زیادی را منجر شود. اما من درک می‌کنم چگونه گاهی اوقات وقتی جهان خاموش است و هیچکس بیدار نیست، بهترین زمان برای تنها شدن با خودمان فرا می‌رسد. حیف است آن را با خواب بگذرانیم، نه؟

به قول فاضل ترکمن.. «دلم نمی‌آید که شب را رها کنم و همینطوری بخوابم..»

اگرچه من هم با شما موافقم، اما باید بگویم که عواقب جبران‌ناپذیری ممکن است متوجه سلامت جسمی و روحی ما باشد. وجود ما از چهار بدن تشکیل شده است: بدن فیزیکی (بیولوژیکی/فیزیولوژیکی)، بدن روانی (افکار)، بدن احساسی (احساسات) و بدن معنوی (سیستم چاکرای ما). به گفته‌ی متخصصان این مباحث، وقتی استرسی به ما وارد می‌شود یا از این چهار بدن مراقبت نمی‌کنیم، به شکل بیماری خود را نشان می‌دهند. به همین دلیل «مراقبت از خود» بسیار مهم است.

بخشی از «مراقبت از خود» به این معنی‌ست که به بدن فیزیکی آنچه که به آن نیاز دارد را بدهیم. با توجه به هرم نیازهای مزلو (Maslow’s Hierarchy of Needs)، نیازهای فیزیولوژیکی ما در پایه و پایین این هرم قرار دارند. مثل غذا، هوا، آب، سرپناه، لباس و خواب! در حقیقت این نیازها ابتدا باید فراهم باشند تا به نیازهای بالایی هرم پرداخته شود.

اینطوری درموردش فکر کنید: خانه‌ای که الان در آن زندگی می‌کنید بدون داشتن یک فوندانسیون مناسب نمی‌تواند وزن خود را تحمل کند. اگر مشکلی در این بخش باشد، می‌تواند بر ساختار کلی و دوام ساختمان تاثیر بگذارد.

بدن ما هم همین است. به همین دلیل باید نیازهای بدن را فراهم کنید. بدن ما برای عملکرد مناسب به خواب نیاز دارد. کمبود خواب می‌تواند بر سلامت کلی و طول عمر شما تاثیر جدی بگذارد. پس این ۱۰ دلیل را آویزه‌ی گوش خود کنید..

۱- سیستم ایمنی ضعیف

کمبود خواب می‌تواند سیستم ایمنی بدن شما را ضعیف و آن را مستعد ابتلا به بیماری‌های جسمی و روانی کند. به خصوص اگر در حال حاضر با بیماری‌های روانی دست‌‌وپنجه نرم می‌کنید یا دچار بیماری خود ایمنی هستید. اگر اغلب مریض می‌شوید و خواب بدی دارید از خدمات پزشکی کمک بگیرید. همچنین مصرف گیاهان دارویی که سیستم ایمنی بدن را تقویت ‌می‌کنند، مثل ویتامین C را افزایش دهید.

۲- سلامت بدنی کم

گفته شده است که کم‌خوابی احتمال بسیاری از بیماری‌های مزمن از جمله مشکلات قلبی و تنفسی را افزایش می‌دهد. تیروئید هم از چشم بی‌خوابی در امان نمانده‌ است! کمبود خواب باعث می‌شود بدن تعدادی از هورمون‌های ضروری برای عملکرد مطلوب تیروئید را تولید نکند. این می‌تواند بر کل بدن تاثیر بگذارد؛ نه تنها سلامت جسمی، بلکه سلامت روحی (چاکرای گلو) و سلامت روانی ما.

وقتی می‌خوابیم بدن آن استراحتی که نیاز دارد را دریافت می‌کند. ما خوابیدیم، بدن که خواب نیست! دنیایی درون ما وجود دارد که در خواب هم به عملکرد خود ادامه می‌دهد.

۳- بهره‌وری پایین

کمبود خواب، مشکلات به خواب رفتن و از خواب بیدار شدن، همگی می‌توانند نقش به سزایی در بهره‌وری و تمرکز ما در طول روز داشته باشند. این می‌تواند مانع پیشرفت ما در کارهایمان باشد. شاید برای بدن کشنده نباشد، اما برای جیب‌مان چه؟ اگر ما تمرکز و بهره‌وری لازم را سر کار نداشته باشیم، در نهایت باعث از دست دادن شغل و مشکلات مالی می‌شود.

۴- سلامت روانی و احساسی ضعیف

کمبود خواب می‌تواند نقش زیادی در سلامت روانی ضعیف ایفا کند. این را می‌توان در بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی و اختلال دو قطبی مشاهده کرد که چگونه علائم آن‌ها در نتیجه‌ی کم‌خوابی تشدید می‌شوند.

اگر قبلا بیماری در زمینه‌ی سلامت روانی داشتید یا دارید، خواب کم مانند یک سم برای بدن روحی و احساسی شماست. این می‌تواند باعث توهمات شنیداری، دیداری، عدم تمرکز یا تحریف تفکر شود که در آخر به تصمیم‌گیری‌های نادرست یا صدمه به خود و دیگران بینجامد.

۵- اختلالات خواب

اختلال در خواب می‌تواند بر طول عمر و عملکرد ریتم شبانه‌روزی بدن تاثیر بگذارد. این یکی از تاثیرگذارترین مواردی‌ست که کمبود خواب می‌تواند باعث شود. این امر از نظر جسمی و روحی بر ما تاثیر می‌گذارد. همچنین می‌تواند احتمال ابتلا به مشکلات و اختلالات شدیدتر خواب مانند آپنه خواب (وقفه تنفسی) را افزایش دهد.

بسیار مهم است که ساعت خواب و بیداری مشخصی داشته باشید تا در نهایت به سلامت کلی شما کمک کند. علاوه بر این، استفاده از کافئین و نوشیدنی‌های انرژی‌زا برای بیداری هم برای سلامتی مضر است.

۶- خاموش شدن اجباری

آیا تا به حال به دلیل خستگی زیاد مجبور شده‌اید هنگام رانندگی موسیقی پخش کنید؟ این دلیلی دارد. تلفن همراه چگونه شارژ تمام می‌کند و خاموش می‌شود؟ آره همان‌طور؛ کمبود خواب می‌تواند باعث شود در هنگام رانندگی، به خصوص در شب، دکمه‌ی خاموش شدن بدن شما زده شود و به خواب بروید. شاید شانس بیاورید و از برخورد و آسیب جلوگیری کنید اما گاهی اوقات ممکن است کشنده باشد. طبق گزارش‌های جمع‌آوری شده..

اداره‌ ملی امنیت ترافیک بزرگراه‌ها تخمین می‌زند که رانندگی با خواب‌آلودگی دلیل ۷۲۰۰۰ تصادف، ۴۴۰۰۰ زخمی و ۸۰۰ کشته در سال ۲۰۱۳ بوده است. با این حال این ارقام دست کم گرفته می‌شوند و سالانه تا ۶۰۰۰ تصادف مرگبار ممکن است ناشی از خواب‌آلودگی رانندگان باشد.

ببینید آیا ارزشش را دارد با کمبود خواب، زندگی خود و دیگران را به خطر بیندازید؟

۷- کج خلقی و عصبانیت

راستش را بگویید.. از آن دسته افراد هستید که موقع گرسنگی هیچکس را نمی‌شناسد؟ باید بدانید که هنگام کمبود خواب می‌توانیم کج خلق‌تر شویم. این بر قسمتی از مغز ما به نام آمیگدال تاثیر می‌گذارد که مسئول تنظیم احساسات و واکنش ما در زمان تهدید است. وقتی نمی‌خوابیم، عصبانی، کج خلق یا ناراحت می‌شویم و این بر روی نحوه واکنش ما به موقعیت‌ها تاثیر می‌گذارد. اگر کج خلق باشیم با افرادی که دوست‌شان داریم دعوا می‌کنیم یا بدتر، حتی وارد درگیری فیزیکی می‌شویم. (البته این کار هیچوقت توجیه خوبی نداره!) این عکس‌العمل‌ها می‌توانند بر روابط ما تاثیر منفی بگذارند. پس قبل از هر واکنشی مکث کنید، نفس بکشید و حتی کمی استراحت کنید.

۸- حافظه‌ی ضعیف

 کمبود خواب بر حافظه‌ی کلی ما و بخشی از مغز که اطلاعات را ذخیره می‌کند، تاثیر می‌گذارد. به این ترتیب ما بیشتر مستعد اشتباه هستیم. اگر به اندازه‌ی کافی نمی‌خوابید مطمئنا توانایی شما در به خاطر سپردن فرآیندها، ساختارها، روال عادی و حتی تاریخ‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهد که احتمال تصادف و اشتباه بیشتر می‌شود. وقتی بیش از حد کار می‌کنید و استراحت درستی ندارید، یک اشتباه کوچک در زندگی یا کار می‌تواند برای شما گران تمام شود.

۹- افزایش وزن

اگر در تلاش برای کاهش وزن هستید اما به بدن اجازه‌ی استراحت نمی‌دهید، ممکن است دشوار شود. در هنگام خواب و استراحت، بدن کالری می‌سوزاند. بدن از تغذیه‌ای که در طول روز مصرف کرده‌اید برای سوزاندن کالری که می‌تواند به کاهش وزن کمک کند، استفاده می‌کند.

چاقی می‌تواند منجر به سایر بیماری‌ها و در نهایت مرگ زودهنگام شود. پس مهم است که به بدن خود اجازه دهیم استراحت کند.

۱۰- کاهش میل جنسی

کم‌خوابی می‌تواند بر تولید هورمون‌های تولید شده توسط بدن برای افزایش میل جنسی تاثیر بگذارد. عدم تولید این هورمون‌ها به دلیل کمبود خواب می‌تواند منجر به اختلالات جنسی و ناباروری شود و برای شما و شریک زندگی‌تان مشکل ایجاد کند.

کلام آخر

کلام آخر

به گفته‌ی یکی از استادان یوگا، خواب برای بدن معنوی ما ضروری است، به ویژه که الان می‌دانیم کمبود خواب می‌تواند منجر به چه مشکلاتی شود. وقتی می‌خوابیم، به ناخودآگاه، خود برتر و آگاهی درونی‌مان متصل می‌شویم. مهم‌تر از همه، رویا می‌بینیم. برخی معتقدند ما می‌توانیم در رویاهای خود سفر کرده و حتی راهنمایی دریافت کنیم.

ما باید استراحت کنیم تا هر چهار بدن خود را شفا دهیم. تعجبی ندارد که وقتی بیمار هستیم، بدن دائما آلارم خوابیدن می‌دهد! حتما ریشه‌ی کم‌خوابی‌های خود را پیدا کنید تا حال بهتری داشته باشید.

منبع: www.lifehack.org

حانیه خانی

من حانیه خانی هستم. خواندن و نوشتن در زندگی‌ام نقش پررنگی دارند. اگر در این مسیر به یک سوال از ذهن‌تان پاسخ دهم برای من کافی‌ست..

0 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دسته‌بندی‌ها